top of page
Ayşe Başak Erk

Çocuğum Yemek Yemiyor, Çocuğum Yemek Seçiyor Öneriler

Çocuklar çeşitli nedenlerle seçici yiyiciler haline gelebilir. Bazı çocuklar doğal olarak tat, koku ve dokuya karşı daha hassastır. Diğer çocuklar ise ebeveynlerinin titiz yeme alışkanlıklarını model alarak seçici yeme alışkanlıkları geliştirir. Seçici yeme alışkanlıklarının, ebeveynler çocuklarının yeme davranışlarını cezalandırdığında, rüşvet verdiğinde veya ödüllendirdiğinde gelişme olasılığı daha yüksektir. Seçici yiyen birini beslemenin amacı yeni yiyecekleri denemek ve yiyeceklerin bir kavga başlatmasını önlemek olmalıdır.


Bir ebeveyn olarak çocuğunuzu beslemek konusunda sorumluluklarınız var. Çocuğunuzun da sorumlulukları var.

  • Hangi yiyeceğin, nerede ve ne zaman sağlanacağını siz kontrol edersiniz.

  • Çocuğunuz yiyeceği yiyip yemeyeceğine ve ne kadar yiyeceğine kendisi karar verir.


Yaşa Uygun Çeşitli Yiyecekler Sunun.

Çocuğunuz öğünde sebze, meyve, protein ve nişasta gibi çeşitli yiyecekler arasından seçim yapmalıdır. Aile menüsü çocuğun en sevdiği yiyeceklerle sınırlı olmamalıdır. Çocuklara bir yiyecek denemeden önce 15 defaya kadar sunulabilir. Eğer tüm bunlar başarısız olursa, çocuklar genellikle ekmek veya makarna yerler.


Yüksek Kalorili İçecekleri Sınırlayın.

Çocuğunuz meyve suyu, soda veya sütten çok fazla kalori alıyorsa, ona verdiğiniz yiyecekleri yemeyebilir. Çocuğunuz çok fazla içerse, tok hissedebilir ve öğünlerde kötü beslenebilir. Çocuğunuzun günlük meyve suyu ve süt tüketimini 4 ons ile sınırlayın. Çocuklar için soda önerilmez çünkü besin değeri yoktur.


Yemek Programı Ayarlayın.

Hem atıştırmalıklar hem de öğünler büyüyen çocukların beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için önemlidir. Kahvaltı, sabah ortası atıştırmalığı, öğle yemeği, öğleden sonra atıştırmalığı, akşam yemeği ve yatmadan önce atıştırmalığından oluşan belirli bir programa sahip olmak çocukların her iki ila üç saatte bir öğün geleceğini ve aç kalmayacaklarını bilmelerine yardımcı olur. Çocuğunuza programlanan saatler arasında yemek vermekten kaçının.

Çocuğunuz bir öğünü veya atıştırmayı atlamayı seçerse, birkaç saat sonraki planlanmış zamana kadar bekleyebilir. Çocuğunuz yemeyi reddederse, makul ölçüde, ailenin çoğunluğu yemeyi bitirene kadar onu masada oturtun.


Yemekleri Keyifli Hale Getirin.

yemek zamanı ortamı her zaman dikkate alınmalıdır. Sohbet keyifli olmalı, yemek alanı temiz ve aydınlık olmalı ve dikkat dağıtıcı şeyler sınırlı olmalıdır. Yemek zamanı televizyon izlemek veya tartışmak için bir zaman değildir.


Yeme Alışkanlıklarına Saygı Gösterin.

Herkesin yemek yeme konusunda kendine has tuhaflıkları vardır. Çocuklar üçgen kesilmiş bir sandviçi kabuksuz yiyebilirler, ancak kabuklu kare kesilmiş aynı sandviçi yemezler. Bir çocuk küçük brokoli parçaları yiyebilir, ancak saplarını yemez. Çocuğunuzun bugün yediği yiyecekler yarın yenmeyebilir. Çocuğunuzun aynı yiyeceklere farklı günlerde farklı tepki verebileceğini fark etmek önemlidir. Bir ikame yiyecek sunmak gerekli değildir.


Kısa Sürede Yemek Pişirmekten Kaçının.

Çocuğunuz bir öğün veya atıştırmalık olarak hazırladığınız yiyecekleri sevmiyorsa veya yemiyor gibi görünüyorsa, sorun değil. Çocuğunuzun yiyeceğini bildiğiniz yiyecekleri pişirmek için ocağa geri dönme cazibesine kapılmayın. Çocuğunuz bir öğünü veya atıştırmalığı reddederse, birkaç saat içinde bir tane daha olacaktır ve o zamana kadar bekleyebilmelidir. Çocuklar yemek yememeyi seçtikleri için aç olduklarında, bir dahaki sefere sunulanı yeme olasılıkları daha yüksek olacaktır.


Her Zaman Tatlı Teklif Etmeyin.

Tatlının her öğünde veya her gün sunulması gerekmez. Tatlı mevcut olduğunda, aşağıdaki fikirleri göz önünde bulundurun:

  • Eğer bir çocuk tatlıdan önce tüm öğünü yemeye zorlanırsa, tok hissedebilir ama büyük ihtimalle tatlıyı yine de yiyecektir.

  • Çocuğunuz yemeyi reddediyorsa, tatlıyı reddetmek çözüm değildir. Çocuk, daha besleyici yiyeceklerden daha çok tatlıya değer vermeyi öğrenecektir, bu da yaşam boyu yeme alışkanlıklarını değiştirebilir.

  • Çocuğunuz tatlıya yetişmek için yemeği aceleyle bitiriyorsa, yemeğin yanında tatlı da verebilirsiniz.

Çocuklar seçici yiyiciler olduğunda, bazen bu kontrolcü veya baskıcı ebeveynlere veya rüşvete bir tepkidir. Yemek konusunda verilen mücadele daha sonra çocukta direnç ve meydan okumaya yol açabilir. Sonuç olarak, ne yiyeceğine ve sizin sağladığınız yiyecekleri yiyip yemeyeceğine karar vermek çocuğun kendi kararıdır. Bazen çocuk çok az yiyebilir veya hiç yemeyebilir, ancak o gün veya hafta içinde beslenmesini telafi edecektir.

 

Yemek vakti yemek yeme zamanı olmalıdır; disiplin altına alma, tartışma, üzücü haberler paylaşma, başka aktiviteler yapma veya televizyon izleme zamanı değil. En iyi yemek vakti atmosferi aydınlık, temiz, rahat ve dikkat dağıtıcı şeylerden uzaktır.


Yiyecekleri Çekici Bir Şekilde Sunun.

  • Çocuğunuzun yaşına uygun çeşitli parlak gıda renkleri ve dokuları kullanın

  • Küçük çocuklara parmak yiyecekleri veya lokma büyüklüğünde yiyecekler sunun

  • Aşırı sıcaklıklardan kaçının

  • Çocukların tat alma duyuları yetişkinlere göre daha hassas olduğundan, güçlü tatlardan kaçının


Yemek Vaktini İlginç Hale Getirin.

Yemekleri çeşitli ve ilgi çekici şekillerde servis etmeyi deneyin:

  • Mum ışığında yemekler

  • Mangal veya piknik

  • "Sadece parmak yiyecekler" yemeği

  • Akşam yemeği için kahvaltı yiyecekleri


Çocuğunuzu Yemeye Zorlamayın

Çocukları yemeye zorlamak, aç olmadıklarında yemek yemek veya zaten tok olduklarında tabağı temizlemek gibi kötü yeme alışkanlıklarını pekiştirir. Çocuğunuzu yediği için ödüllendirmek, yemediği için cezalandırmak veya çocuğunuzu yemeye zorlamak kötü davranışı pekiştirebilir. Bu davranışlar, hoş olmayan bir yemek zamanı ortamı yaratmanın yanı sıra, seçici bir yiyici yaratabilir veya çocuğunuzun aşırı kilolu olmasına neden olabilir .


Çocuğunuza Yemek Yemesi İçin Rüşvet Vermeyin.

Yiyecekler, vücudumuzun büyümesi ve sağlıklı olması için ihtiyaç duyduğu besinleri sağlar. Çocuğunuzu yemeye kandırmak, yiyeceklere başka anlamlar yükleyebilir. Çocuğunuz daha sonra belirli yiyecekleri arzulayabilir, bazı yiyeceklerden kaçınabilir veya genel olarak yiyecek konusunda seçici veya takıntılı hale gelebilir.


Yemek Vakitlerindeki Davranışları Ele Alın.

Uygun olmayan davranış devam ederse, bir sonraki öğün veya atıştırmalık zamanına kadar yemeği sakin bir şekilde yorum yapmadan kaldırın. Amaç, çocuğunuzun öğün zamanının yemek yemek için olduğunu, oynamak için olmadığını öğrenmesidir.


Çocuğunuz Aşırı Yorgunken Yemek Servisi Yapmayın.

Çocuğunuzun yemekten önce kısa bir uykuya ihtiyacı olabilir. Yorgun bir çocuk yemeğe odaklanamayacak ve iyi yemek zamanı davranışları sergileyemeyecektir.


Yemek Vakti Rutini Geliştirin.

Çocukların güvenebilecekleri bir yemek rutinine ihtiyaçları vardır, böylece bir sonraki öğünün ne zaman geleceği konusunda endişelenmezler. Çocuklar öğünler arasında bir atıştırmalık yiyeceklerini bilirlerse, bir sonraki öğünden önce aç kalmalarına izin verilecek korkusuyla aşırı yeme olasılıkları daha düşük olur.


Çocuğunuzun Yardım Etmesine İzin Verin.

Bir çocuk masayı hazırlamaya, peçeteleri katlamaya, masayı toplamaya, bulaşıkları yıkamaya veya diğer işlere yardım edebilir. Çocuğunuz ayrıca market alışverişi yapmaya ve yemek hazırlamaya da yardım edebilir. Bu görevler çocuğunuza sağlıklı beslenmeyi öğretmek için fırsatlar olabilir.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page