top of page
Ayşe Başak Erk

Çocuğun Okula Alışması, Okula Uyumu, Ebeveynlere Öneriler


Okula Alışmanın, Okula Uyumun İşaretleri

 Öğrenme sürecinden duyulan memnuniyet. Çocuk okul hakkında konuşmaktan ve okula gitmekten mutluluk duyar. Çocukların öğrenme süreci hakkında heyecan duyması başarının açık bir işaretidir.

 Programa hakim olmak. Çocuk önemli bir zorluk çekmeden görevleri yönetir. Zorluklar ortaya çıkarsa, onu diğer çocuklarla karşılaştırmadan, azarlamadan veya eksiklikleri belirtmeden destek sağlamak esastır.

 Bağımsızlık derecesi. Çocuk ideal olarak görevleri bağımsız olarak tamamlamalı ve yalnızca başarısız girişimlerden sonra yetişkin yardımı almalıdır. Yardıma en baştan başlamaktan kaçının, çünkü çocuk bu seçeneğe çabuk alışır ve bu da gelecekteki kendi kendine güvenini engelleyebilir.

Öğretmeninden ve sınıf arkadaşlarından memnuniyet. Öğretmen ve sınıf arkadaşlarıyla uyumlu etkileşimler anahtardır. Çocuk onlarla olumlu bir ilişki kurduğunda, uyum süreci daha sorunsuz olma eğilimindedir.


Ebeveynler İçin Genel Öneriler

Çocuğunun ödevlerini yapmasına yardım eden her ebeveyn, hataları fark eder. Ama o sadece çocuğunun yazmasını ve tüm görevleri doğru bir şekilde tamamlamasını ister! Bu anda, annenin iç eleştirmeni, çocuğa olan sevgisinden dolayı, hatalar bulmaya ve hataları göstermeye başlar...

Ebeveynin çocuğun neyi iyi yaptığını fark etmesi ve buna odaklanması önemlidir. Bu, güven verecektir ve çocuk daha iyisini yapma isteği duyacaktır.


Ödev hazırlama programı

En iyi ödev yaklaşımını sağlamak için, ebeveynler çocuklarını gözlemlemeli ve birkaç soruyu cevaplamalıdır:

  • Çocuğunuz görevlere ne kadar kolay başlıyor?

  • Yorulana kadar dayanıklılıkları ne kadar?

  • Ne kadar çabuk yorulurlar?

Ödevleri zor bulan çocuklar için edebi okumayla başlamak en iyisidir. Çabuk yorulanlar matematik sırasında molalar eklemelidir.


Çok fazla şey talep etmemeye özen gösterin.

Çocuğunuzun yeteneklerini anlamak hayati önem taşır. Bunu yapmak için, sadece nelerde başarılı olduklarını ve nerede zorlandıklarını gözlemleyebilir, ardından yeteneklerinin biraz üzerinde hedefler koyabilirsiniz.


Güçlü Yönler

Ebeveynler çocuklarının güçlü yönlerini şu soruları sorarak belirlemelidir:

  • Çocuğumda beni ne mutlu ediyor?

  • Neyi iyi yapabiliyor?

  • Hangi alanda gelişti?

Çocuğunuzun kendine güvenen bir öğrenci olmasına yardımcı olmak için onun iyi olduğu şeylere güvenin.


Her zaman sakinleşmek için bir fırsat olmalı

Ebeveynler genellikle çocuklarını üzüntü, hayal kırıklığı ve gözyaşı zamanlarında rahatlatmakta zorlanırlar. Çocuğun duygularını kabul etmek ve kendilerini ifade etmelerine izin vermek çok önemlidir.

"Endişelenme" veya "önemli değil" gibi küçümseyici ifadelerden kaçının. Bunun yerine, "Üzgün olduğunu biliyorum" diyerek anladığınızı gösterin ve duygularını paylaşmaları için onları nazikçe teşvik edin.


Ayrıca şu önerileri de dikkate alın:

Yeni başlayan olmanın hissini hatırlayın.

Onlara her şeyi düzenli tutmayı öğret.

 Çocuğun da hata yapma hakkı olduğunu unutmayın.

Çocuklarınıza bunu kendilerinin yapma fırsatı verin.


Fiziksel Alana dair Öneriler

İstikrarlı günlük rutin. Çocuğu bu rejime hemen değil, kademeli olarak getirmek önemlidir.

 İyi uykular.

 Sağlıklı kahvaltı.

Uygun çalışma alanı. Doğru mobilyaları (çocuğun büyümesine uygun) seçmek ve ışığı çocuğun soluna yerleştirmek önemlidir.

Temiz havada yürüyüş yapın (günde en az iki saat).

 Okuldan sonra dinlenin (tercihen aktivite değişikliğiyle).

Akılcı sağlıklı beslenme.

Çevrenizdeki insanlara karşı olumlu bir tutum sergilemek.

Gelişim, merak arzusunu motive etmek.

 Yatmadan önce televizyon izlemeyi ve bilgisayar oyunları oynamayı bırakmak.



Özetle, okula uyum sağlamanın ciddi bir yol olduğu ve çocuğun yeni bir gelişim aşamasına geçtiği söylenmelidir. İyi koordine edilmiş çalışan ebeveynler, bir öğretmen, bir psikolog ve bir sağlık çalışanı eşliğinde olursa, bu yol çok uzun ve dikenli olmayacaktır.Ayrıca çocuğunuzun okul rehber öğretmeninden yardım ve rehberlik alabilirsiniz.


Bir çocuğun hayatının büyük planında, okula uyum sağlama süreci, gelecekteki deneyimlerini ve öğrenmeye yönelik tutumlarını şekillendirebilecek önemli bir andır. Küçük çocuğunuz eğitim yolculuğuna yeni başlıyor, yeni okul ödevlerini yönetiyor ve okul malzemeleri alıyor olsun veya daha büyük bir çocuğun değişen okulların etkilediği değişikliklerle başa çıkmasına yardımcı oluyorsanız, geçişin biraz zaman alabileceğini unutmayın.


Her çocuğun okul ortamına uyumunun benzersiz olduğunu anlamak çok önemlidir. Okul etkinlikleri, okul bölgeleri ve diğer çocuklarla etkileşimler bu süreçte rol oynar. Ebeveynler ve veliler olarak rolümüz, bu dönemde ihtiyaç duyulan desteği, cesaretlendirmeyi ve rehberliği sağlamaktır.

 

Unutmayın, her çocuğun akademik dünyaya uyum sağlamada kendine özgü bir hızı vardır. İlgi gösterin, açık bir şekilde iletişim kurun ve çocuğunuzun okul maceraları boyunca duyulduğunu ve desteklendiğini hissettiğinden emin olun. Bireysel ihtiyaçlarını ele alarak, okula olumlu uyum sağlamalarına katkıda bulunacak ve onları eğitim başarısına giden bir yola koyacaksınız .

 

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page