Çocuğunuz ile etkinlik yapmanız onun gelişimine çok faydası olacaktır. Arkadaşları ile oynarken, etkinlik yaparken sosyalleşir ve paylaşmayı öğrenirler. Ebeveyni ile etkinlik yaptığında ise hem
birlikte iyi vakit geçirir hem de ebeveyn çocuğunun zihinsel, fiziksel ve duygusal gelişimine doğrudan katkıda bulunabilir.
Çocuğunuz birçok video oyunu, bilgisayar oyunu oynuyor, televizyon izliyor olsa da her hafta düzenli olarak beraberce etkinlik yapmak önemlidir.
Etkinlik yapmak sadece çocuğunu meşgul etmez, ince motor becerilerini, kavram bilgisini(renkler, sayılar vb.),sözel becerilerini, düşünme becerilerini ve bilimsel bilgilerini geliştirir.
Etkinlikler:
1.İnce motor becerilerini geliştirir.
3 yaş çocuğunuz boya kalemini kullandığında veya 5 yaş çocuğunuz makas kullandığında el kaslarını güçlendirir ve geliştirir. Bu kaslar ileride doğru yazı yazması, çatal bıçak kullanması vs. için güçlenmesi gereken kaslardır.
2.Yaratıcılığı geliştirir.
Çocuğunuz hazır oyuncakları olmadan da eğlenebileceğini, bir şeyler yaratabileceğini deneyimler. Kendi tarzını kendi beğenisini geliştirme imkanı bulur; içindeki sanatçıyı keşfeder.( Bir çoraptan kukla yapmak, bir kâğıttan kedi yapmak gibi.)
3.Özgüveni geliştirir.
Okul öncesi çocukların başarabildiklerini hissetmeleri çok önemlidir. ‘’Ben bunu yapabildim!’’ ‘i yaşamaları ile kendilerine olan güven gelişir ve yeni şeyler denemekte daha rahat ve hevesli olurlar.Özel ve özgün bir çalışma ortaya koyarlar ve bununla gurur duyarlar. Etkinlik sırasında kesmede biraz zorlanır, etrafı kirletirlerse bile yapım sürecinde gayretlendirmek, ortay çıkanı övmek onu memnun edecektir. Böylece hata yapmaktan çekinmeyecek ve denemeye devam edebileceğini bilir.Etkinlikler sayesinde sebat etmeyi detaylı çalışmayı beklemeyi öğrenirler ki tüm bu beceriler hayata hazırlanma da temel taşlardır.
4.Etkinlik çocuğun duygusal olarak rahatlamasına yardımcı olur.
Küçük çocukların duygularını netçe ifade edebilecekleri sözel ifadeleri yeterince gelişmemiş olabilir. Çocuğunuz ile etkinlik yaparken, ona duygusal olarak eğlenceli ve rahatlatıcı bir fırsat vermiş olursunuz. Aranızdaki sohbetlerle de duygusal ifadesini örnekleyerek yardımcı olabilirsiniz.
5.Etkinlik yapmak çocuğunuzun kendini ifade etmesi için cesaretlendirir.
Etkinlikleri yaparken çocuğunuz dilediği gibi yapmakta özgürdür. Yaptığı seçimler kendini tanımasına yardımcı olmasının yanı sıra sizde onun kişiliği hakkında daha çok bilgi sahibi olabilirsiniz. Yaptığı etkinlikler hakkında ona sorular yöneltebilir(Harika bir tekne oldu, sende tekne kullanmak ister miydin? Suda giden başka hangi araçları biliyorsun? vb.), sohbet edebilirsiniz.
6.Çocuğunuzun konsantrasyonunu geliştirir.
Bir etkinliği tamamlamak bazen yarım saat bazen bir saat bazen ise 2 gün alabilir. Bu süreçte çocuğunuz etkinliği yapmak için belirli adımlara dikkat etmesi, uygularken aklında tutması gerekir. Detaylara dikkat etmesi, süslerken istediği gibi olması için dikkatini yoğunlaştırması gerekir.Etkinliğin son haline ulaşması içinde belirli bir süre boyunca dikkatini sürdürmesi gerekir.Etkinlerin bazılarında ise sabretmeyi öğrenir, zaman zaman istediği hemen sonuca ulaşılamayacağını beklemek gerektiğini anlar.
7.Maddeci tutumdan uzaklaşmasına yardımcı olur.
Çocuğunuz ile etkinlik yaptığınızda çocuğunuz satın alınan oyuncaktan çok yarattıklarının daha değerli olduğunu anlamasına fırsat vermiş olursunuz. Ayrıca yarattığı oyuncağını istediği gibi değiştirebileceğini fark eder.(boyayabilir, eklemeler yapabilir)
8.Aile bağlarını güçlendirir.
Etkinliklerin ebeveynler ile birlikte (tek tek veya beraber) yapılır. Çocuğunuz ile işbirliği yapar, iletişiminizi güçlendirir, birlikte yeni şeyler öğrenebilirsiniz. Çocuğunuza etkinlik yaptığında onun önemli ve özel hissetmesi sağlamış olur, ona farklı bir şekilde sevginizi göstermiş olursunuz. Çocuğunuz onun hoşlandığı bir şeyi paylaşmanızdan ve hoşlanmanızda, onunla ortak bir etkinlik yapmanızdan çok mutlu olacaktır.
Eğer çocuğunuzun becerilerini geliştirmek, bir şeyler öğretmek ve iyi vakit geçirmek istiyorsanız yaratıcı etkinlikler yapmayı denemelisiniz. Çocuklar genelde öğrenmeleri ve pekiştirmeleri gereken becerileri etkinlik yolu ile çok daha kolay başarırlar ve kendilerini tanımalarına, kişiliklerini oluşturmalarına destek verirken sizinle de iletişimini (ki ileriki yaşlarında çok daha önem kazancaktır) güçlendirecektir.
Comments