Zili dinle. Çocukların bilinçli farkındalık (Mindfulness) pratiği yapmalarının kolay bir yolu, duyabildikleri şeye dikkat etmeye odaklanmalarıdır. Bir meditasyon çanağı, bir zil, bir çan seti ya da farklı sesleri olan bir telefon uygulaması kullanabilirsiniz. Çocuğunuza sizin bir ses çıkaracağınızı ve sesi, artık duyamadıkları noktaya kadar (genellikle 30 saniye ile bir dakika arası bir süredir) dinlemelerini söyleyin.
Bir nefes alma arkadaşıyla pratik yapın. Çocuklarınız için “nefesinize odaklanın” diyen bir talimatı izlemek zor olabilir. Edutopia sitesindeki bu videoda, Daniel Goleman bir “nefes alma arkadaşı” egzersizini uygulayan bir ikinci sınıf dersinden söz ediyor. Her öğrenci eline bir oyuncak hayvan alıyor ve oyuncak hayvanı karınlarına koyarak sırt üstü uzanıyorlar. Nefes alıp verirken dikkatlerini oyuncak hayvanın yukarı ve aşağı hareketlerine odaklıyorlar.
Yürüyüşlerinizi bilinçli farkındalıkla (Mindfulness) yapın. Çocuklarımdan birinin yazları yapmaktan en çok hoşlandığı şey “fark etme yürüyüşü”. Mahallemiz boyunca yürüyoruz ve daha önce görmediğimiz şeyleri fark etmeye çalışıyoruz. Yürüyüşün bir dakikasını tamamen sessiz olduğumuz ve yalnızca duyabildiğimiz tüm seslere - kurbağalara, ağaçkakanlara ve çim biçme makinalarına - dikkatimizi veremeye adıyoruz.
Bir minnettarlık pratiği edinin. Arzu ettikleri tüm oyuncaklara ve eşyalara odaklanmanın aksine minnettarlığı, hayatlarındaki bolluğu takdir etmeyi çocuklarımıza öğretmenin, bilinçli farkındalığın temel bir bileşeni olduğuna inanıyorum.
Örümcek Adam meditasyonunu deneyin. 5 yaşındaki oğlum süper kahramanlarla ilgili her şeye bayılıyor ve bu Örümcek Adam meditasyonu onun için biçilmiş kaftan. Bu meditasyon çocuklara “örümcek hislerini” ve bulundukları anda koklayabildikleri, tadabildikleri ve duyabildikleri her şeye dikkatlerini odaklama becerilerini etkin hale getirmeyi öğretiyor. Şahane bir fikir!
Kişisel hava durumu raporunuzu kontrol edin. Bir Kurbağa Gibi Hareketsiz Oturmak (Sitting Still Like a Frog) adlı kitabında Eline Snel, çocukları “o anda hislerini en iyi tarif eden hava raporunu söylemeye” teşvik ediyor. Güneşli, yağmurlu, fırtınalı, sakin, rüzgarlı, tsunamili? Bu etkinlik çocuklarınızın duygularıyla çok fazla özdeşleşmeden mevcut durumlarını gözlemlemelerine olanak tanıyor. Dışarıdaki hava durumunu değiştiremeyeceğimiz gibi duygularımızı ve hislerimizi de değiştiremeyiz. Değiştirebileceğimiz şey onlarla nasıl ilişkilendiğimizdir. Snel’in de tarif ettiği üzere, çocuklar “Sağanak değilim ama yağmur yağdığını farkındayım, her şeyden korkan biri değilim ama bazen boğazımın yakınlarında büyükçe bir korku hissi olduğunun farkındayım” gibi hislerinin farkına varabilirler.
Bir Zihin Kavanozu Yapın. Zihin kavanozu bir kar küresi gibidir - sallayın ve fırtınayı izleyin! Fakat eğer oturur, nefes alır ve basitçe oluşan karmaşayı izlersek, kısa zamanda durulur. Tıpkı zihinlerimiz gibi. Bu etkinliği yapmak için buradaki yazıdan faydalanabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak, eğlenmeyi ve bu süreci basit tutmayı aklınızda bulundurun. Çocuğunuzun gelişimine faydalı pratikler eklemek için pek çok fırsat sunabilirsiniz - bazıları onlar için işe yarayacaktır, bazıları ise yaramayacaktır. Ama denemenin yine de eğlenceli olduğunu unutmayın! Kaynak: Blissful Kids
- Ayşe Başak Erk
Comments