top of page
Ayşe Başak Erk

Çocuğunuzla Engellilik, Farklı Gelişim Hakkında Konuşmada 9 Öneri

engelli-cocuk
  1. Çocuğunuzun farklı gelişen veya engelli bir kişiyi incelediğini görürseniz bu fırsattan yararlanın, durumu onun için ifade edin.Örneğin çocuğunuza "Mavi üstü olan çocuk yürümekte güçlük çekiyor. Sanırım SP, kasları seninkinden farklı çalışıyor."diyerek konuyu yok saymamak önemli. Böylece çocuğunuz bu konuda sormak istediklerini  bu vesile ile sizinle paylaşabilir.Bu gibi durumlarda zaman zaman farklı gelişen veya engelli kişi ile de çocuğunuz ile birlikte iletişime geçebilirsiniz.Bir çok farklı gelişen/engelli kişi onlara bakıp kalınması yerine onlara soru sorulmasını, sohbet edilmesini tercih edebiliyor.

  2. Çocuğunuzun konu ile ilgili sorularına kısa ve net cevaplar vermeye çalışın. Fazla detay, duygusal yüklemelerden ve bilgiden kaçının.Ayrıca engelleri ve gelişim gerilikleri için uygun ve doğru kelimleri kullanmaya özen gösterin.Karşılaştığınız kişiyi engeli veya farklı gelişimi ile tanımlamakta önemli(otistik çocuk vs otizimli çocuk gibi).

  3. Çocuğunuza engelli/farklı gelişen bir çocukla olan ortak özelliklerinden de bahsetmeyi unutmayın.Örneğin:eminim oda arabalarla oynamayı seviyordur, çizgi film izlemeyi seviyordur gibi.

  4. Çocuğunuz engelli/farklı gelişen bir kişi ile karşılaştığında "bakma", "yanında durma", "devam et durmadan" gibi ifadeler kullandığınızda hem karşınızdaki kişi rahatız olacaktır hemde çocuğunuz bu kişilerin "kötü" olduklarını hissedecektir. Bu tür konuların konuşulmaz olduğu ve yok sayılması gerektiğini zamanla içselleştirebilir.

  5. Engelli/farklı gelişen arkadaşları var ise çocuğunuzun onlarla dalga geçmesine /alay etmesine asla izin vermeyin.Bu tür bir olaya tanık olduğunuzda/duyduğunuzda hemen müdahale edin. Çocuğunuza karşısındaki kişinin hissetiklerinden bahsedin ve özür dilemesini sağlayın.

  6. Çocuğunuz size bir soru sorduğunuda sebebini biliyor veya tahmin edebiliyorsanız çocuğunuzun anlayacapğı ifadeler ile cevap verebilirsiniz.Gerekli durumlarda çocuğunuzun kullandığı terimleri doğruları ile düzeltmek gerekebilir (örn salak, aptal, gerizekalı gibi).

  7. Çocuklar engellerin/farklı gelişimin bir hastalık gibi kendisininde de olabileceğini düşünebilir,endişelenebilir. Bu durumun bazen doğuştan olduğu hastalık olmadığı netçe ifade edilmeli. Çocuğunuzun güvende olduğuna dair telkinde bulunmanız faydalı olacaktır.

  8. Çocuklarda ebeveynlerini rol model aldıkları için sizin engelli/farklı gelişen kişilere yönelik tutumalarınızın çocuğunuza referans oluşturacağını unutmayın.

  9. Çocuğunuzla bu konuda sohbet ederken çocuklar için hazırlanan kitaplardan da faydalanabilirsiniz.

bottom of page