top of page
Ayşe Başak Erk

Çocuğunuzun Yaratıcılık Becerisini Desteklemek için İpuçları

  1. Hazır oyuncaklardan olabildiğince uzak

  2. Çocuğunuzun yarattığı fikirlere ve önerilere açık olun, onu takdir edin.Gerçekçi bilgilerin yeri önemlidir ancak yaratıcı çözümler, cevaplarında yeri ayrıdır.

  3. Çocuğunuzun merak duygusunu destekleyin.Çocuğunuzun sorduğu bazı sorulara “Cevabını bilmiyorum.Sence cevabı nasıl bulabiliriz?” cevabını verebilirsiniz.

  4. Çocuğunuzun keşiflerini, denemelerini destekleyin. Örneğin; “Legoları bu şekilde kullanman çok farklı olmuş.”

  5. Çocuğunuzu utandırmayın. Çocuklar genellikle deneme-yanılma yolu ile çalışırlar. Bu sebeple hata yaptığında çocuğunuzu düzeltmek yerine farklı bir yol denemesi için onu destekleyin.

  6. Hata yapmaktan çekinen çocuklar daha az yaratıcı olabiliyor. Bu nedenle başarısızlık ile karşılaştığını düşündüğünde çocuğunuza “neyi farklı yaparsak daha iyi olur?” gibi düşünmesine ve yaratıcılığını kullanmasını gerektirecek sorular ile destek verebilirsiniz.

  7. Yaratıcı zamanlar yaratın. Çocuğunuzun serbest oyun oynayabileceği, etkinlik yapabileceği zamanalar ayarlayın. Örneğin her akşam yemek öncesi 30 dkyı ayırabilirsiniz.

  8. Çocuğunuza günlük hayatta yaratıcı düşünebilmesi için sorular yöneltebilirsiniz. Örneğin : “ “.

  9. Mükemmeli aramayın. Çocuğunuz bir etkinlik yaparken daha iyi görünmesi veya daha hızlı tamamlanması için kontrolü ele almayın. Etkinliğini tamamlamasını çocuğunuza bırakın. Bu süreç çocuğunuzun yaratıcılığı için önemlidir.

  10. Yargılayıcı, eleştirel sözleri kullanmamaya özen gösterin. Bu şekilde yapılmaz; böyle yapacaksın veya hiçbir şeyi doğru düzgün yapamıyorsun gibi söylemlerden uzak durun.

  11. Çocuğunuzun yaratıcı eforlarına saygı duyun.

  12. Çocuğunuzu, kardeşi veya arkadaşları ile karşılaştırmayın. Çocuğunuzun kendine özel becerileri ve yetenekleri olduğunu unutmayın.

  13. Çocuğunuz ile oyun oynayın. Oyun oynarken çocuğunuzun size liderlik etmesine izin verin.

  14. Çocuğunuzla yaratıcı hikaye oyunları oynayın. Örneğin; Ayda yaşamak için nasıl bir ev yapabilirsiniz?

  15. -mış gibi oyunlar oynayın. Kediymiş, süpürge gibi yapabilirsiniz.

  16. Çocuğunuzla bir şekil seçin ve o şekli kağıt üzerinde olabildiğince farklı şeye benzetmeye çalışın.

  17. Çocuğunuzun yaratıcılığını kullanabileceği materyallerin olduğu güvenli bir köşe oluşturabilirsiniz. Tebeşir, karton, hamur, boya kalemleri, parmak boyası koyabilirsiniz.

  18. Çocuğunuzun bildiği bir masalın sonunun nasıl daha farklı olabileceği üzerine konuşabilirsiniz.

  19. Tv, tablet ve bilgisayar sürelerini kısıtlayın. Böylece çocuğunuz bir şeyler yaratmak, oluşturmak için fırsatı olacaktır. Çocuğunuz ile yapabileceğiniz Yaratıcı ve Eğitici Etkinliklere göz atabilirsiniz.

Kommentare


bottom of page