Çocuk istismarı belirtileri, türleri hakkında bilgi almak için bir önceki yazıyı burdan okuyabilirsiniz.
Bir kişinin istismarcı olma riskini artırabilecek faktörler şunlardır:
Çocukken istismara uğrama veya ihmal edilme geçmişi
Depresyon veya travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) gibi fiziksel veya ruhsal hastalıklar
Aile içi şiddet ve diğer evlilik çatışmaları veya tek ebeveynlik de dahil olmak üzere aile krizi veya stresi
Ailede gelişimsel veya fiziksel engelli bir çocuk
Mali stres, işsizlik veya yoksulluk
Sosyal veya geniş aile izolasyonu
Çocuk gelişimi ve ebeveynlik becerileri konusunda yetersiz anlayış
Alkol, uyuşturucu veya diğer madde bağımlılığı
Çocuk İstismarının Etkileri
Bazı çocuklar, özellikle güçlü sosyal destek ve dayanıklılık becerilerine sahip olup kötü deneyimlerle uyum sağlayabilen ve başa çıkabilenler olmak üzere, çocuk istismarının fiziksel ve psikolojik etkilerinin üstesinden gelirler. Ancak birçokları için çocuk istismarı, yıllar sonra bile fiziksel, davranışsal, duygusal veya ruhsal sağlık sorunlarına yol açabilir.
İşte birkaç örnek.
Fiziksel sorunlar
Öğrenme güçlükleri
Madde bağımlılığı
Kalp hastalığı, diyabet, kronik akciğer hastalığı ve kanser gibi sağlık sorunları
Erken ölüm
Fiziksel engeller
Davranışsal sorunlar
Yasadışı veya şiddet içeren davranış
Başkalarına yönelik istismar
Para çekme
İntihar girişimleri veya kendine zarar verme
Yüksek riskli cinsel davranışlar veya genç yaşta hamilelik
Okulda sorunlar veya liseyi bitirememe
Sınırlı sosyal ve ilişki becerileri
İş hayatında kalma sorunları
Duygusal sorunlar
Kendine güvensiz
İlişki kurma veya sürdürmede zorluk
Yakınlık ve güvenle ilgili zorluklar
Ebeveynliğe dair sağlıksız bir bakış açısı
Stres ve hayal kırıklıklarıyla başa çıkamama
Şiddetin ilişkilerin normal bir parçası olduğunun kabulü
Ruhsal sağlık bozuklukları
Yeme bozuklukları
Kişilik bozuklukları
Davranış bozuklukları
Depresyon
Kaygı bozuklukları
Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB)
Uyku problemi ve kabuslar
Bağlanma bozuklukları
Çocuk İstismarını Önleme için Yapabilecekleriniz:
Çocuğunuzu istismardan ve çocuk istismarından korumak ve mahallenizde veya topluluğunuzda çocuk istismarını önlemek için önemli adımlar atabilirsiniz. Amaç, çocuklar için güvenli, istikrarlı, besleyici ilişkiler sağlamaktır.Çocuklarınızı güvende tutmak için neler yapabilirsiniz:
Çocuğunuza sevgi ve ilgi gösterin. Çocuğunuzu besleyin ve dinleyin ve güven ve iyi iletişim geliştirmek için çocuğunuzun hayatına dahil olun. Çocuğunuzu bir sorun olduğunda size söylemesi için teşvik edin. Destekleyici bir aile ortamı ve sosyal ağlar çocuğunuzun özsaygı ve öz değer duygularını iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Öfkeyle karşılık vermeyin. Kendinizi bunalmış veya kontrolden çıkmış hissediyorsanız, bir mola verin. Öfkenizi çocuğunuzdan çıkarmayın. Sağlık uzmanınızla veya bir terapistle stresle başa çıkma ve çocuğunuzla daha iyi etkileşim kurma yolları hakkında konuşun.
Gözetim ve denetleme. Küçük bir çocuğu evde yalnız bırakmayın. Halka açık yerlerde çocuğunuzu yakından takip edin. Çocuğunuzla vakit geçiren yetişkinleri tanımak için okulda ve etkinliklerde gönüllü olun. Gözetim olmadan dışarı çıkabilecek yaşa geldiğinde, çocuğunuzu yabancılardan uzak durmaya ve yalnız kalmaktansa arkadaşlarıyla takılmaya teşvik edin. Çocuğunuzun her zaman nerede olduğunu size söylemesini bir kural haline getirin.
Çocuğunuzun bakıcılarını tanıyın. Bebek bakıcıları ve diğer bakıcılar için referanslarını kontrol edin. Neler olup bittiğini gözlemlemek için düzensiz, ancak sık, habersiz ziyaretler yapın, gerekli ise evinize kamera sistemi kurun. Her zamanki çocuk bakıcınızın yerine başkasının geçmesine izin vermeyin.
Hayır demenin ne zaman gerekli olduğunu vurgulayın. Çocuğunuzun korkutucu veya rahatsız edici görünen hiçbir şeyi yapmak zorunda olmadığını anladığından emin olun. Çocuğunuzu tehdit edici veya korkutucu bir durumdan hemen ayrılmaya ve güvendiği bir yetişkinden yardım almaya teşvik edin. Bir şey olursa, çocuğunuzu sizinle veya güvendiği başka bir yetişkinle olan biteni konuşmaya teşvik edin. Çocuğunuza konuşmanın sorun olmadığını ve başının derde girmeyeceğine dair onu telkin edin. Beden güvenlik kurallarını öğretin, sonrasında bilgilerin taze klaması için ara ara pratik edin ve hatırlatın.
Çocuğunuza çevrimiçi ortamda nasıl güvende kalacağını öğretin. Bilgisayarı çocuğunuzun yatak odasına değil, evinizin ortak alanına koyun. Çocuğunuzun ziyaret edebileceği web sitesi türlerini kısıtlamak için ebeveyn denetimlerini kullanın. Çocuğunuzun sosyal ağ sitelerindeki gizlilik ayarlarını kontrol edin. Çocuğunuz çevrimiçi faaliyetleri hakkında gizli davranıyorsa bunu bir uyarı işareti olarak düşünün.Kişisel bilgileri paylaşmamak, uygunsuz, incitici veya korkutucu mesajlara yanıt vermemek ve izniniz olmadan çevrimiçi bir kişiyle şahsen buluşmak için plan yapmamak gibi çevrimiçi temel kuralları ele alın. Çocuğunuza, tanımadığı bir kişi bir sosyal ağ sitesi aracılığıyla iletişim kurarsa size haber vermesini isteyin.
Ebeveynler ve çocuklar dahil olmak üzere mahallenizdeki ailelerle tanışın. Destekleyici aile ve arkadaşlardan oluşan bir ağ geliştirmeye çalışın.
Çocukken istismara uğradıysanız, istismar döngüsünün devam etmemesi ve çocuğunuzu korumak için psikolojik destek almanız önerilir. Unutmayın, çocuk istismarı önlenebilir ve sıklıkla tedavi edilebilir bir sorunun belirtisidir. Bugün yardım istemek için adım atın.
İhbarda bulunmak için:
İlçe Emniyet Çocuk Şube Müdürlükleri | Jandarma Çocuk ve Kadın Kısım Amirlikleri (kırsal) 112 Acil Çağrı Merkezi.
İlçe Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlükleri. Alo 183 Sosyal Destek Hattı
Cumhuriyet Savcılığı
Ücretsiz yasal danışmanlık ve psikososyal destek hizmeti için:
Nirengi Derneği İstismara Karşı Destek Hattı 0850 216 53 67
댓글