"Keşke hiç olmasaydın/seni doğurmasaydım."Hiç bir çocuk ebeveyninden bu yorumu duymamalıdır. O an ne kadar öfkeli olursanız olun, gerekirse dilinizi ısırın ama bu söz sarf etmeyin. Bu cümleyi kurduğunuzda çocuğunuz ile olan ilişkiniz çok olumsuz etkilenecektir. Sadece çocuğunuzun duyguları incinmez, onun dünyaya geldiğinden pişman olduğunuzu hisseder.Bu tür bir düşünce de çocuğunuzun psikolojisinin yanı sıra fiziksel sağlığını bile olumsuz etkiler ve çocuğunuzda derin bir iz bırakır.
"Söylediğimi yapmazsan/şunu yapmayı bırakmazsan senle hiç konuşmayacağım/seni sevmeyeceğim/seni hiç öpmeyeceğim artık."Çocuğunuza duyduğunuz sevgi, onunla olan iletişiminiz asla bir ceza unsuru olmamalıdır. Çocuğunuza sunduğunuz koşulsuz sevginin, sizin istediğiniz şekilde davranma durumunda ancak koşullu şekilde sunacağınızı iletmiş olursunuz bu cümle ile.Çocuğunuza küsmek uygun bir davranış değildir. Çocuğunuzun uygun olmayan davranışları, çocuğunuzun kimliğini oluşturmaz bunu unutmayın.Her çocuk koşulsuz sevgiye ihtiyaç duyar.
"Neden biraz daha abin/ablan/arkadaşın gibi olamıyorsun?" Çocuğunuza bu cümleyi iyi bir örnek göstermek için kuruyor olabilirsiniz. Ancak çocuğunuz bu cümleden yeterince iyi/akıllı olmadığnı ve sizin onu kabul etmediğinizi,yeterli görmediğinizi anlıyor.Çocuğunuzu kardeşleri veya arkadaşları ile karşılaştırmamaya özen gösterin.
"Ben gidiyorum, gelmiyorsan artık seni burda bırakacağım." Ebeveynler bu cümleyi kurduğunda çocuklarının korku ile kendilerini takip edeceğini ve daha fazla beklemeyeceklerini düşünür. Halbuki çocukların zaman algısı yetişkinlerinki gibi değil ve siz böyle bir cümle kurduğunuzda aslında çocuğunuzu terk etmek ile tehdit etmiş oluyorsunuz. Aynı zamanda çocuğunuza onaylamadığınız bir davranışı sergilediğinde onu sevmeyeceğinizi ve onu terk edeceğiniz hissi vermiş olursunuz.
"Ağlanacak/Korkulacak bir şey yok." Çocuğunuzun o an ne hissettiğini ve hissetmesi gerektiğini söylemeyin. Çocuğunuzun ağlaması/bağırmasının geçerli bir sebebi onun için o an mevcut. Çocuğunuza ağlamayı gerektirecek bir durum olmadığını söylediğinizde, duygusunu reddeder, empatik yaklaşmamış olursunuz. Çocuğunuz onu anlamadığınızı düşünür. Aynı zamanda çocuğunuz korku hissi ile ebeveyninin durumun huzurlu olduğunu sözleri arasında kafa karışıklığı yaşar.
"Bu böyle yapılmaz. Ver (ebeveyn yapmaya başlar)." Çocuğunuzla bir etkinlik yapıyor olabilirsiniz veya çocuğunuzdan havluları katlamasını istemiş olabilirsiniz. O anda çocuğunuzun sizin istediğiniz/beklediğiniz şekilde o etkinliği yapmadığını fark edip "böyle yapılmaz bu ver.."diyerek önündeki etkinliği siz yapmaya başlayabilirsiniz.Ancak unutmayın ki çocuklar bir çok tekrar yaparak becerilerde ustalaşır. Çocuğunuza bu şekilde müdahale ettiğinizde nasıl daha iyi yapacağınız öğrenme ve deneme fırsatına sahip olmaz. Kendini yetersiz/beceriksiz hissedebilir, ebeveyninin onunla gurur duymadığını düşünebilir.
"Sen de aynı annen/baban gibi (olumsuz bir özellik)sin." Çocuğunuza asla eşinizi/diğer ebeveynini kötüleyecek sözler sarf etmeyin. Hiç bir çocuk iki ebeveyni arasında kalmayı hak etmez. Ebeveynler arası tartışmalar, fikir ayrılıkları yetişkinler arasında kalmalıdır.Bu tür yorumlar yaptığınızda çocuğunuz bir taraf seçmesi gerektiğini hissedebilir veya sizin yorumunuz ile diğer ebeveynine aktarımlar yapabilir.Çocuk ve iletişim :Çocuğunuzun sizi dinlemesi için 23 öneri yazısına da göz atabilirsiniz.
Ayşe Başak Erk
Comments