top of page
Ayşe Başak Erk

Çocukların Farklı Yaşlarda Yaşadığı Ayrılık Kaygısı

ayrılık-kaygısı
  1. Bebekte Ayrılık Anksiyetesini Azaltmak için Öneriler6 ay civarında istikrarlı olarak belirli vakit geçirebilecek akrabalarınızı (anneanne, babaanne, teyze vb.) bebeğinizle vakit geçirmesi için hayatına dahil edin. Çocuğunuza evden çıkarken vedalarınızı uzun tutmamaya özen gösterin. Çocuğunuza nereye gittiğinizi, ne zaman döneceğinizi( uykudan sonra, yemekten sonra vb.), yanında kimin olacağını belirtin. Ağlama krizlerinde onu öpün ve veda edin. Ağlamalarında gitmekten vazgeçmeniz onun bu davranışını sürdürmesine ve pekiştirmesine neden olur. Çocuğunuzdan ayrılırken ağlamaması için gizlice ortadan kaybolmayın. Çocuğunuza her zaman veda edin ve gerekli bilgileri kısa halde ona iletin. Çocuğunuz bir oyuna dalmışken, uyurken gizlice çıkmanız size olan güvenini sarsacaktır. Siz evden çıkarken veda ettikten sonra, yanındaki yetişkinin sevdiği bir oyun ile dikkatini dağıtması daha uygun olacaktır. Çocuğunuzun ayrılık kaygısını azaltmak için uyku zamanlarını, yemek zamanlarını (size ihtiyacı olabileceği)  ayrılık için seçmeyin. Daha çok oyun saatlerini değerlendirin. Ayrılık kaygısı bu dönemden sonra sakinler ancak 12-18 ay civarında tekrar yükselişe geçer. Bu gelişim döneminde çocuk ,ebeveyni ile güçlü bir bağlanma gerçekleştirir. Dünyayı keşfetmek ister ancak bunu ebeveynini güven üssü olarak kullanarak yapmayı tercih eder. Bu gelişim döneminde çocuğunuz, odadan/evden çıktığınızda geri döneceğinizi algılar sadece yanında olmanızı tercih eder ve bunun için her yolu dener.

  2. Çocukta Ayrılık Anksiyetesini Azaltmak için Öneriler Çocuğunuzda ayrılırken birlikte geliştirdiğiniz bir vedalaşma rutininizin olması onu rahatlatacaktır. Örneğin sarılma, öpme vb. Bu ayrılık ritüeli çocuğa vedalaşma vaktinin olduğunu ve güvende olduğunu hissettirecektir. Çocuğunuzla vedalaştıktan sonra yapması için bir görev verebilirsiniz. Örneğin sizin arkanızdan kapıyı kapatmak, tahta blokları toplamak, çocuğunuza odaya dönene kadar kitaplarını rafa koymasını istemekte bu görevlerden olabilir. Çocuğunuza döneceğiniz zamanı onun anlayacağı şekilde belirtin.2 saat sonra döneceğin birçok çocuk için çok soyuttur. Bu nedenle döneceğiniz zamanı çocuğunuzun yaşamındaki bir aktivite ile anlatın (yemekten sonra, oyun saatinden sonra gibi).

  3. Anaokulu Dönemindeki Çocukların Ayrılık Kaygısını Azaltmak için Öneriler Çocuğunuzun kaygısını anlayın. Çocuğunuza, artık büyüdün ağlamak yok demek yerine, kaygısını anladığınızı belirtin ve ona sevginizi gösterin. Çocuğunuz ile olumlu ayrılıkları hatırlayabilirsiniz. Çocuğunuz ile birebir kaliteli zaman geçirmeye özen gösterin. Böylece çocuğunuzun sizinle olan ilişkisi ve size olan güveni kuvvetlenecek ve ayrılık kaygısını kontrol etmesi kolaylaşacaktır. Çocuğunuzun stresli olduğu dönemde uyku ve yemek düzenlerinin, okula gidiş, okuldan dönüş saatlerinin belli bir rutinde olması önemlidir. Çocuklar belirsizliklerde kendilerini kaygılı ve güvensiz hissederler. Ayrılık kaygısı, aynı yatağı paylaşmak istemek, parmak emmek gibi zaman zaman farklı şekillerde de ortaya çıkabilir. Bu nedenle çocuğunuzda değişiklikleri yakından gözlemlemeniz gerektiği durumlarda destek almanız önemlidir.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page