Çocukların iyi beslenmesini sağlamaya çalışmak her zaman hüsran verici olmak zorunda değildir. Güç mücadelelerinden kaçınmak ve ailenizdeki yemek seçen çocuğun dengeli beslenmesine yardımcı olmak için aşağıdaki stratejilerden faydalanabilirsiniz.
Okul öncesi çocuğunuz kızarmış tavuk dışında hiçbir şey yemiyor mu? Yoksa yeni yürümeye başlayan çocuğunuz herhangi bir şey yemektense oyun oynamayı mı tercih ediyor?
Eğer çocukların iyi beslenmesi evinizde sıkıntılı bir konu haline geldiyse, yalnız değilsiniz. Pek çok ebeveyn çocuklarının ne yediği - ve yemediği - konusunda endişeleniyor. Ancak bir haftalık bir süre içinde çocukların çoğu genellikle çok çeşitli ve besleyici gıda alır. Çocuğunuzun yemek tercihleri gelişene kadar, yemek savaşlarını önlemek için aşağıdaki ipuçlarını değerlendirebilirsiniz.
1. Çocuğunuzun iştahına ya da iştahsızlığına saygı duyun .
Çocuğunuz aç değilse yemek yemesi ya da atıştırması için onu zorlamayın. Benzer şekilde belirli besinleri yemesi ya da tabağını bitirmesi için azarlamayın ya da zorlamayın. Bu ancak yemek üzerine olan güç mücadelesini tetikleyecek ya da pekiştirecektir. Ayrıca çocuğunuz yemek zamanını kaygı ve hüsranla ilişkilendirebilir ya da kendi açlık ve tokluk sinyallerine duyarsız hale gelebilir.
Çocuğunuzu bunaltmaktan kaçınmak için küçük porsiyonlar koyun, böylece daha fazlasını bağımsız olarak isteme fırsatını ona sunun.
2. Rutine sadık kalın.
Yemekleri ve atıştırmaları her gün aşağı yukarı aynı saatte hazırlayın. Eğer çocuğunuz yemek yememeyi tercih ediyorsa, rutin bir atıştırmalık saati ona besleyici gıdalar alma fırsatı sunar. Yemekle birlikte süt ya da katkısız bir meyve suyu koyabilirsiniz ama yemekler ve atıştırmalıklar arasında su içmesini önerin. Çocuğunuzun gün boyu süt, meyve suyu ya da atıştırmalıklarla doymasına izin vermek yemekler için iştahını azaltabilir.
3. Yeni yiyecekler konusunda sabırlı olun.
Küçük çocuklar genellikle ilk defa karşılaştıkları yiyeceklere dokunur ya da onları koklar; hatta ağzına küçük miktarlarda alıp sonra geri çıkarabilirler. Çocuğunuz ilk ısırığını almadan önce ilk defa karşılaştığı bir yiyeceğe tekrar tekrar maruz kalması gerekebilir.
Çocuğunuzun yiyeceğin tadının güzel olup olmadığı hakkında değil de rengi, şekli, kokusu ve dokusu hakkında konuşması için onu teşvik edin. Yeni yiyecekleri çocuğunuzun en sevdiği yiyeceklerle birlikte servis edin. Yeni yiyecekler tanıdık ve sevilir hale gelene dek çocuğunuza başka sağlıklı seçimler de sunduğunuzdan emin olun.
4. Eli çabuk bir aşçı olmayın.
Çocuğunuz asıl yemeği beğenmediğinde ona hemen ayrı bir yemek hazırlamak, yemek seçmeyi pekiştirebilir. Çocuğunuzun yemek yemiyorsa bile, belirlenen yemek vaktinde masada kalmasını teşvik edin.
5. Eğlenceli hale getirin.
Brokoli ve diğer sebzeleri çocuğunuzun çok sevdiği bir sosla birlikte servis edin. Yiyecekleri kurabiye kalıplarıyla değişik şekillerde kesin. Akşam yemeği için kahvaltılık yiyecekler önerin. Parlak renkli çeşitli yiyecekler servis edin.
6. Çocuğunuzdan yardım alın.
Manavda meyveleri, sebzeleri ve diğer sağlıklı yiyecekleri seçerken çocuğunuzdan yardım etmesini isteyin. Çocuğunuzun yemesini istemediğiniz hiçbir şeyi satın almayın. Evde, çocuğunuzu sebzeleri yıkamanıza, hamur yoğurmanıza ya da masayı hazırlamanıza yardım etmesi için yüreklendirin.
7. İyi örnek olun.
Siz her çeşit sağlıklı yiyeceklerden yerseniz, çocuğunuzun da size örnek alma olasılığı yüksektir.
8. Yaratıcı olun.
Spagettinize doğranmış brokoli ya da yeşilbiber ekleyin, kahvaltılık gevreği meyve dilimleriyle süsleyin ya da çorbalara rendelenmiş kabak ve havuç ekleyin.
9. Dikkat dağıtıcıları azaltın.
Yemek sırasında televizyonu ve diğer elektronik aletleri kapatın. Bu, çocuğunuzun yemeğe odaklanmasına yardımcı olacaktır. Televizyon reklamlarının ayrıca çocuğunuzu şekerli ya da besleyiciliği az olan yiyecekleri istemeye teşvik edebileceğini unutmayın.
10. Ödül olarak tatlı vermeyin.
Tatlıyı ödül olarak sunmak tatlının en iyi yemek olduğu mesajını göndererek yalnızca çocuğunuzun tatlı arzusunu artırmaya neden olacaktır. Haftada bir ya da iki geceyi tatlı gecesi olarak belirleyip, haftanın geri kalanında tatlıyı es geçebilirsiniz ya da meyve, yoğurt ya da diğer sağlıklı tercihleri tatlı olarak yeniden tanımlayabilirsiniz.
Yemek seçmenin çocuğunuzun büyümesini ve gelişmesini engellemesinden endişeleniyorsanız çocuk doktorunuza danışın. O, çocuğunuzun gelişimsel durumu konusunda size doğru bilgi verebilir. Ayrıca, üç gün boyunca çocuğunuzun yediği yiyeceklerin türlerini ve miktarlarını kaydetmeyi deneyebilirsiniz. Büyük resmi görmek endişelerinizi yatıştırmaya yardımcı olabilir. Bir yemek günlüğü tutmak ayrıca çocuk doktorunuzun da varsa sorunları belirlemesinde yardımcı olabilir.
Bu sırada çocuğunuzun yeme alışkanlıklarının bir gecede değişmeyeceğini ama her gün atacağınız küçük adımların hayat boyu sağlıklı beslenmesine yardımcı olacağını unutmayın.
Comments