Renkli kartonlar
Makas
Boya fırçasıOyun Aşamaları:
Renkli boyaları (kartonları) yere yerleştirin.
Çocuğunuza bir boyacı olduğunu anlatın ve ona fırçayı verin. Boyacı olarak tekrar boyayacağı alanı belirleyin(bahçe/salon/oda vb)
Çocuğunuzla boyaya fırçayı batırdığınızı hayal edin daha sonra boya ile eş renkte olan bir nesneyi bularak onu boyayın. Örneğin; fırçanızı mavi kartona sürdüyseniz oda da mavi olan bir sandalyeyi boyuyormuş gibi yapmak.
Oyuna farklı renkler ve nesneler ile devam edebilirsiniz.
Çocuğunuzun gelişimine ve yaşına göre oyunu sadeleştirebilir, 1-2 renk ile başlayabilirsiniz. Çocuğunuzun kullandığı rengi seslendirin, boyayı yanınıza alın ve birlikte fırçayı tutarak aynı renkteki nesneyi boyuyormuş gibi yapın.
Çocuğunuzun gelişimine göre oyunu birkaç farklı şekilde geliştirebilirsiniz:
Bir çok farklı renk ve ton kullanabilirsiniz.
Boyaların üzerine renk isimlerini yazabilirsiniz (mavi, sarı vb.), böylece renkleri ve isimlerini tanımaya ve ilişkilendirmeye başlayabilir.
Çocuğunuzun boyadığı nesnelerin renklerini aklında tutmasını isteyebilirsiniz. Oda içerisinde en çok hangi rengin kullanıldığını sorabilirsiniz.
Boya rengini seçtikten sonra nesneye giderken farklı hareketler yapmasını isteyebilirsiniz. Örneğin mavi- emekleyerek gitmek, sarı- zıplayarak gitmek vb.
Oyun öncesi hayal gücünü kullanarak “boyacı” kıyafeti, aksesuarı oluşturabilirsiniz. Bu etkinliği istediğiniz kadar yapabilirsiniz. Çocuklar öğrendiklerini pekiştirmek için bol bol tekrara ihtiyaç duyarlar.
Çocuğunuz etkinliği yaparken onunla konuşun. Yaptığı etkinliğe dikkatini vermesine yardımcı olmak için sorular sorun. Örneğin; sarı boyayı aldın. “Oda da neleri sarıya boyayabilirsin acaba?” veya “Masayı boyamak için hangi renge ihtiyacın var”? Gibi. Daha fazla renk kavramı etkinliklerine buradan ulaşabilirsiniz.Renklerin çocuklar üzerindeki etkisi hakkındaki yazıya da göz atabilirsiniz. Eğitici ve eğlenceli çocuk etkinlikleri Mika Psikoloji’ de: www.mikapsikoloji.com veya 0532-063-98-73
- Ayşe Başak Erk
Comments