Tuvalet eğitimine hazır oluşluluk:
Desteksiz bir şekilde ayakta duruyor, yürüyor
3-5 dakika kadar belirli bir şekilde sabit halde oturuyor
Kirli bez ile dolaşmaktan rahatsız oluyor
Tek seferde makul miktarda idrarını yapıyor
Düzenli ve tahmin edilebilir zamanlarda kakasını yapıyor
2 saat süresince altı kuru kalıyor
Ev içinde kişilerin tuvalette geçirdikleri zamanı merak ediyor
Beze kakasını yaparken fiziksel veya sözel olarak haber veriyor
Bağımsız olmaya yönelik girişimleri oluyor
Basit yönergeleri alıyor
Tuvalete gitmesi gerektiğini fark edebiliyor
İşbirliğine yatkın bir dönemde olması beklenir.
Çocuğunuz tuvalet eğitimine başlamaya hazır ise zamanlamanızın da iyi olmasına özen gösterin. Yeni kardeş doğumu, taşınma, hastalık gibi durumlar tuvalet eğitimi için uygun zamanlar değildir.
Eğer çocuğunuzun tuvalet eğitimine başlayama hazır ise önce çocuğunuza ile sevdiği karakterlerin/renklerin olduğu külotlar seçin. Çocuğunuzun tuvalet eğitimine başlaması için tuvalet aparatı veya lazımlık alabilirsiniz. Eğer tuvalet aparatı seçiyor iseniz mutlaka çocuğunuzun tuvalete rahatlıkla oturabilmesi ve ayaklarını koyabileceği kaymaz bir basamak da edinin.
Daha sonra çocuğunuza yeni düzeninizi sadece ve anlaşılır bir dil kullanarak anlatın. (Örnek açıklamaya buradan ulaşabilirsiniz.)
Çocuğunuzdan bezi ıslandığında size haber vermesini isteyin. Aynı zamanda bezine tuvaletini yaparken çişini/kakanı yapıyorsun gibi davranışı söze dökün.
Tuvalet eğitimi için sabırlı ve istikrarlı olabileceğiniz bir zaman dilimi ayırın. Aile fertlerinin veya çocuğunuzla ilgilenen herkesin yeni tuvalet eğitimi düzenini takip etmesi kolaylaştırıcı olacaktır.
Tuvalet eğitimi sırasında çocuğunuzun kolay çıkarılabilir rahat kıyafetler giymesine özen gösterin.
Gündüz tuvalet eğitiminden başlayın daha sonra gece tuvalet eğitimine geçiş yapın. Gelişimsel olarak çocuklar öncelikle gündüzleri kuru kalır daha sonra gece tuvaletlerini tutma becerisini kazanırlar.
Her gün düzenli olarak (özellikle çocuğunuzun kakasını/çişini yaptığı zamanlara yakın- yemekten sonra yarım saat sonra veya çok su içtikten sonra 15dk sonra gibi) tuvalete/lazımlığa oturmasını teklif edin. Uzun saatler /dakikalar boyunca oturmasına zorlamamanız tuvalet eğitiminin olumlu ve sağlıklı sonuçlanması için çok önemlidir. Lazımlık/ tuvalette otururken çocuğunuz yanına bir oyuncak alabilir veya bir hikaye kitabına bakabilir.
Tuvalet eğitimi sırasında kazaların olması, 2 adım ileri 1 adım geri gidilmesi çok doğaldır. Kazalar olduğunda ceza kullanmayın. Çocuğunuzun bezi bırakma ve tuvalet eğitimi alarak tuvaleti kullanma sürecinin olumlu bir şekilde ebeveynler tarafından yönetilmelidir. Sakin ve destekleyici tutumunuzu her durumda sürdürün. Yeni bir beceri kazanmak için bol bol alıştırma yapmak gerekir.
Çocuğunuz size tuvaletinin geldiğini haber verdiğinde / tuvaleti kullandığında onu övün.
Unutulmamalıdır ki tuvalet eğitimi süreci aslında doğal bir süreçtir. Ebeveynden çok çocuğun kontrolünde olan bir gelişim evresidir. Bu nedenle ebeveynlerin tuvalet kullanım sürecini tamamen üzerlerine almadan çocuklarını desteklemeleri ve cesaretlendirmeleri daha uygundur.
Commentaires