top of page
Ayşe Başak Erk

Çocukta Öfke: Çocuklarda Agresif Saldırgan Davranışları Kontrol Etmede 10 Öneri

  1. Öfkeyi tetikleyen etkenleri gözlemleyin. Çocuğunuzun agresif davranışlarının ne zaman ve ne durumlarda daha çok ortaya çıktığını gözlemleyin. Zaman zaman arkadaş arasında normal tartışmalar ile ortaya çıkabileceği gibi TV saldırgan bir film izledikten sonrada artışa geçiyor olabilir.

  2. Sizin stres anında verdiğiniz tepkiler önemli. Stresli bir durumda bağırıyor veya vuruyor iseniz çocuğunuz öfkesini bu şekilde ifade etmenin doğru olduğunu sanacaktır. Bu nedenle sizin de huzursuz, öfkeli olduğunuz durumlarda çocuğunuzun davranışınızı model alacağını unutmayın.

  3. Çocuğunuz ile uygun olan ve olmayan davranışlar hakkında konuşun. Çocuğunuz saldırgan davranışlar sergiledikten sonra, sakinleştiği zaman bu davranışlarının etkileri hakkında konuşun ( arkadaşlarına vurduğunda onunla artık oyun oynamak istemeyebilirler vb.) Daha uygun olarak ne yapabilirdi hakkında da konuşabilirsiniz.

  4. Çocuğunuza ilgi ve şefkat gösterin. Her çocuk ilgiye ve şefkate ihtiyacı vardır. Çocuğunuzun olumlu davranışlarına özel ilgi gösterin ve övün. Çocuğunuzun yaşı kaç olursa olsun onunla kaliteli zaman geçirmeniz ilişkinizi korumak ve güçlendirmek adına çok önemlidir.

  5. Çevresel etkenleri kontrol edin.Çocuğunuzun izlediği

  6. Çocuğunuza hatırlatmalar yapın. Çocuğunuz oyun oynarken bir anda “Hadi gidiyoruz” dediğinizde agresifleşme ihtimali yüksektir. Halbuki gitmenize 20 dk kala 10 dk kala 5 dk kala gibi aralıklarda hatırlatma yaptığınızda oyununu ona göre düzenleyebilir.

  7. Çocuğunuza alternatifler sunun. Çocuğunuzun bir konuda agresifleştiğini gözlemlediğinizde ona alternatifler sunarak farklı bir bakış açısı yakalamasına yardımcı olabilirsiniz. Sakinleşme kutusu yapımı için bu yazıya göz atın.

  8. Çocuğunuzu duyguları hakkında konuşması için

  9. Olumlu davranışlarını övün. Çocuğunuzun her olumlu davranışını sürecini fark etmeye ve övmeye özen gösterin. Çocuğunuz uygun davranışları ile fark edildiğini gördüğünde daha olumlu davranmak isteyecektir.

  10. Çocuğunuz öfkelendiğinde hemen müdahale ederek çocuğunuzu o alandan durumdan çekebilirsiniz (örn. Arkadaşlarına zarar verme durumunda).Çocuğunuzun agresif davranışları için psikolojik destek alınma daha hızlı ve sağlıklı ilerleme kaydedilmesi için gereklidirÇocukta öfke patlamalarını kontrol altına alma, vurma davranışını değişimleme ve ısırma davranışı hakkındaki yazıya da göz atabilirsiniz. Kızgın çocuğu sakinleştirmek için ifadeler yazına buradan erişebilirsiniz. Bu konuda psikolojik desteği Mika Psikoloji’ den alabilirsiniz: www.mikapsikoloji.com veya 0532-063-98-73

Comments


bottom of page