top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Twitter Icon

Çocukta Kardeş Kıskançlığı Nasıl Önlenir?

Ayşe Başak Erk

children fight
  1. Yeni bebeğin oda hazırlıklarında çocuğunuzu zorlamadan dahil etmeniz önemlidir. Böylece kendini dışlanmış hissetmeyecektir. Ayrıca çocuğunuz ile bu dönemde kaliteli zaman geçirmeye devam etmeye özen göstermeniz de bu sürece alışmasını kolaylaştıracaktır.

  2. Çocuğunuza yeni bebeğiniz ile ilgili sorumluluk yüklemeyin. Doğum sonrasında çocuğunuzun ağabeylik/ablalık yapması için onu zorlamayın. Bu isteğin kendi içinden gelmesini bekleyin. Bebek bakımının zamanın büyük bölümünü almasına rağmen diğer çocuklarınıza vakit ayırmak için çaba sarf edin. Çünkü zaten yeni bebek herkesten çok ilgi görecek, diğer çocuklarınızın bu dönemde normalde olduğundan daha çok ilgiliye de ihtiyacı olacaktır.

  3. Çocuğunuzun, kardeşini kıskanmaması için bebeğinizi kötülemeyin( zaten çok yaramaz, ağlayıp duruyor gibi).

  4. Çocuğunuza, kardeşi geldikten sonra daha önce göstermediğiniz kadar aşırı bir ilgi, alaka göstermeniz onu daha da çok huzursuz edecektir.

  5. Çocuğunuzda bir zamanlar küçük bir bebek olduğunu, aynı bakım ve özenin ona gösterildiğini anlatabilirsiniz.

  6. Unutulmamalıdır ki kardeş kıskançlığı gözlenen normal bir durumdur. Tek çocuklu ailelerde, ilgi ilk çocuk üzerinde toplanmış iken yeni bebeğin gelişi ile bu ilgi bölünür. Bu da ilk çocuğun kendini huzursuz hissetmesine neden olabilir.  Çok çocuklu ailelerde ise yeni bir kardeşin gelişi ile ilginin her çocuktan daha da azalması onların kıskançlığına yol açabilir. Her çocuk ile nitelikli zaman geçirilmeye özen gösterilmesi, her çocuğun haklarının eşit korunması önemli olacaktır. Bu konuda psikolojik desteği Mika Psikoloji’ den alabilirsiniz: www.mikapsikoloji.com veya 0532-063-98-73

Teşekkürler!

DİKKAT!

cocuklaringelisimi.com içerikleri kişiyi bilgilendirmek, genel öneriler sunmak amacıyla hazırlanmaktadır. Bu bilgiler şahsi tanı ve tedavi yöntemi olarak değerlendirilmemelidir. Sitede yer alan bilgiler psikolojik /eğitimsel müdahalenin yerini tutmaz. Kendi ruhsal,fiziksel sağlığınız yada çocuğunuzun ruhsal,fiziksel sağlığı ile ilgili herhangi bir şüpheniz olduğunda daima uzmanlar ile temasa geçmelisiniz. Siteden yapılan alıntılar tek koşul altında izin kapsamındadır. Alıntı yapmak için blog sahibinden izin alınmalı, alıntı için bu sitenin linki ve ismine görülür şekilde yer verilmelidir. Aksi 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Twitter Icon

© 2035 by Bump& Beyond. Powered and secured by Wix

bottom of page