top of page
Ayşe Başak Erk

Öfkeli Bir Çocuğu Yatıştırmak İçin 26 İfade


Çocuğunuzun fitili yavaş yanıyorsa veya ufak bir etki ile havai fişek gibi patlıyorsa, her çocuk öfke yönetimi becerilerinden faydalanabilir . Ebeveynler olarak, öfkeli bir patlama karşısında kendi duygularımızı kontrol ederek bu beceri setinin temelini atıyoruz. Bir dahaki sefere bu 26 cümleden birini deneyerek elinizden gelenin en iyisini yapmaya denemeye devam edebilirsiniz.


1.   Eşyaları fırlatmayı bırak! yerine Oyuncaklarını fırlattığında, onlarla oynamaktan hoşlanmadığını düşünüyorum. Olan bu mu?

Bu konuşmacı/dinleyici tekniği, duyguları çatışmacı olmayan bir şekilde iletmeye yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu yalnızca iletişim hatlarını açık tutmakla kalmaz, aynı zamanda bir durumu kendi bakış açınızdan nasıl ifade edeceğinizi de modellemiş olursunuz, bu da çocuğunuza olayları kendi bakış açısıyla yeniden ifade etme şansı verir.


2.   Büyük çocuklar bunu yapmaz!  yerine, Büyük çocuklar ve hatta yetişkinler bile bazen büyük duygulara sahip olurlar. Sorun değil, bu duygular geçecek.

Dürüst olalım. Çocuklarınız büyüdükçe, karşılaştıkları sorunlar büyür, duyguları büyür. Onlara büyük çocukların öfke, hayal kırıklığı veya kaygı yaşamadığını söylemek tamamen yanlıştır. Ayrıca çocukları duygulardan kaçınmaya veya bastırmaya teşvik eder ve bunları sağlıklı bir şekilde işlemelerini engeller.


3.   : Öfkelenme!  yerine, Ben de bazen öfkeleniyorum. Öfkeli hisleri kontrol altına almak için savaşçı haykırışımızı deneyelim.

Bir araştırma , fiziksel olarak incindiğimizde bağırmanın beyne gönderilen acı mesajlarını kesintiye uğratabileceğini ortaya koydu. Çocuğunuz tam olarak acı çekmiyor olsa da, bir savaşçı çığlığı öfkeli enerjiyi oyunbaz bir şekilde serbest bırakmak için işe yarayabilir. Çocuğunuzla birlikte bir savaşçı çığlığı veya mantra seçin ( Cesur Yürek filmindeki William Wallace'ın "Özgürlükkk!" diye bağırdığını düşünün).


4.   Vurmaya cesaret etme!  yerine, Öfkelenmek sorun değil, ama vurmana izin vermeyeceğim. Herkesi güvende tutmamız gerekiyor.

Bu, duygunun kabul edilebilir olduğu ancak eylemin kabul edilemez olduğu mesajını kesin bir şekilde iletir. İkisini ayırmak çocuğunuzun da aynısını yapmayı öğrenmesine yardımcı olacaktır.


5.   Çok zorsun!  yerine Bu zor değil mi? Bunu birlikte çözeceğiz.

Çocuklar inat ettiğinde, bunun nedenini anlamak önemlidir. Bu cümle, aynı takımda olduğunuz ve aynı hedefe doğru çalıştığınız fikrini güçlendirir.


6.   İşte bu kadar, bir süre parka gitmeyeceğiz! yerine Hadi birlikte sakinleşme alanımıza gidelim.

Bu, "zaman aşımı" senaryosunu "zamana giriş" senaryosuna çevirir ve izolasyon yerine yeniden bağlantıya olanak tanır.


7.   Hemen dişlerinizi fırçalayın! yerine Önce Elmo'nun dişlerini mi yoksa kendi dişlerinizi mi fırçalamak istersiniz?

Küçük çocuklar için öfke nöbetleri, çevreleri üzerinde kontrol sağlamanın bir yoludur. Bu şekilde, küçük çocuğunuza bir seçim ve karşılığında biraz kontrol sunuyorsunuz.


8.   Yemeğini ye yoksa aç yatarsın! yerine Bu yemeği lezzetli hale getirmek için ne yapabiliriz?

Bu, çözüm bulma sorumluluğunu tekrar çocuğunuza yükler.


9.  Odan ahıra dönmüş! Bu temizlenmediği sürece ceza alacaksın. yerine Odanın şu küçücük köşesini temizlemeye başlasak nasıl olur? Sana yardım edeyim.

Büyük bir karmaşayı temizlemenin ezici görevine odaklanmak yerine, hedefi basitçe başlamaya kaydırın. İstenmeyen bir göreve başlamak, devam etmek için gerekli itici gücü ve momentumu sağlayabilir.


10.     Biz gidiyoruz, sen kal. yerine Gitmeye hazır olmak için ne yapmanız gerekiyor?

Çocukların hayatlarındaki geçişler için süreçleri düşünmelerine izin verin. Bu, bir güç mücadelesinden kaçınmaya yardımcı olur ve onlara zihinlerine yeni bir aktiviteye geçiş yaptıklarını işaret etme şansı verir. Bu, aslında hiçbir yere gitmediğinizde rol yapmak için de mükemmel bir rutindir.


11.     Sızlanmayı bırak! yerine Normal sesinizle hızlıca bir "tekrar" yapmaya ne dersiniz?

bir şeyleri söyleme biçimlerinin önemli olduğunu öğretiyorsunuz .


12.  Şikayet etmeyi bırak! yerine Seni duyuyorum. Bir çözüm bulabilir misin?

Tekrar, bu sorumluluğu çocuğa geri yükler. Çocuğunuz bir dahaki sefere okul/akşam yemeği/kardeşleri hakkında durmadan şikayet ettiğinde, ondan çözümler bulmasını isteyin. Ona yanlış cevap olmadığını ve ne kadar aptalca olursa o kadar iyi olduğunu hatırlatın.


13. Aynı şeyi kaç kez söylemem gerekiyor?? yerine İlk seferde beni duymadığınızı görebiliyorum. Peki ya ben size söylediğimde, siz de bana fısıldayarak geri söyleseniz?

Çocuğunuzun duyduklarını tekrarlamasını sağlamak mesajınızı sağlamlaştırır. Ses seviyesini değiştirmek isteğe eğlenceli bir unsur katar.


14.     Sinirlenmeyi bırak! yerine Şu anda ___ çok mu zor? Bir ara verelim ve

17 dakika sonra geri dönelim.

Kulağa rastgele geliyor olabilir ama üretkenlik için araştırmaya dayalı bir formül 52 dakika çalışıp 17 dakika ara vermektir. Görevle ilgili stresten bir mola vererek, tekrar başlamaya hazır, odaklanmış ve eskisinden daha üretken bir şekilde geri dönersiniz. Aynı kavram ödev, piyano çalma veya spor yapma için de geçerlidir.


15.    Odana git! yerine Sarılmaya hazır olana kadar burada senin yanında kalacağım.

Tekrar, izolasyon çocuğunuzda bir sorun olduğu mesajını verir. Yeniden etkileşime girmeye hazır olana kadar ona alan tanıyarak, her zaman onun yanında olacağınıza dair güvence sağlarsınız.


16.     Beni utandırıyorsun! yerine Hadi özel bir yere gidelim de bu konuyu çözelim.

Unutmayın, bu sizinle ilgili değil. Bu onunla ve onun hisleriyle ilgili. İkinizi de durumdan uzaklaştırarak, davranışa dikkat çekmeden takım çalışmasını güçlendiriyorsunuz.


17.     (İç çekerek ve gözlerinizi devirerek) yerine (Göz teması kurun, çocuğunuzun en güçlü yanlarını hatırlayın ve ona şefkatle gülümseyin.)

Çocuğunuzun güçlü yönlerini görerek perspektifinizi korumayı deneyin.


18.   Sen imkansızsın! yerine Zor zamanlar geçiriyorsun. Bunu birlikte çözelim.

Çocuğunuzun davranışını her zaman ama her zaman ondan ayırın, duyguyu pekiştirin ve birlikte çözüm bulmaya çalışın.


19.    Bağırmayı bırak! yerine Doğum günü mumlarını üflediğimi hayal edeceğim. Bunu benimle yapar mısın?

Derin nefes almak, vücudun sakin bir duruma dönmesine yardımcı olur. Nefes alma şeklinizle oyun oynamak, işbirliğini hızlandırır. Daha büyük çocuklar için, Darth Vadar'ın yaptığı gibi sizinle birlikte nefes almalarını isteyin.


20.     Şu anda seninle başa çıkamam! yerine Sinirlenmeye başlıyorum ve hemen burada sakinleşeceğim.

Çocuklarınıza duygularını etiketlemeyi ve yönetmeyi gerçek zamanlı olarak modelleyerek öğretin.


21.     Vurmak yok! yerine Seni seviyorum. ____ yapmanın doğru olmadığını anlamanı istiyorum. Anlamamı istediğin bir şey var mı?

Bu, duyguyu sağlıklı bir şekilde ifade ederken iletişim hatlarını açık tutar. Çocuğunuzun duyguyu hissetmesinin sorun olmadığını ancak fiziksel olarak hareket etmemesi gerektiğini hatırlamasını istersiniz.


22.  Sabrımın sonuna geldim! yerine Yeşil sakin, sarı sinirli ve kırmızı öfkeliyse, ben kırmızıya doğru giden sarı bölgedeyim. Siz hangi renksiniz? Yeşile geri dönmek için ne yapabiliriz?

Çocuklara nasıl hissettiklerini ifade etmeleri için görsel verin. Ne söyledikleri ve yönlerini değiştirmek için ne tür çözümler ürettikleri sizi şaşırtabilir.


23.   Beni değiştiremezsiniz! yerine ___. şeklimden hoşlanmadığınız için üzgünüm. Bir dahaki sefere nasıl daha iyi yapabiliriz?

Odak noktasını olaydan çözüme kaydırmak, olay konusunda direnmenin getirdiği güç mücadelesini ortadan kaldırır.


24.     : "Hayır!" demeyi bırakın yerine "Hayır" dediğinizi duyuyorum. Bunu istemediğinizi anlıyorum. Farklı olarak ne yapabileceğimizi bulalım.

Çocuğunuzun "Hayır"ını kabul ederek durumu yatıştırıyorsunuz. Evet/hayır diye tartışmak yerine senaryoyu geleceğe ve bir çözüm olasılığına odaklanacak şekilde değiştirin.


25.     Abartmayı bırak! yerine Büyük bir duyguya büyük bir tepki veriyorsunuz. Duygunuzun bir canavarın yüzü olsaydı, nasıl görünürdü?

Çocuklar yorgun, aç veya aşırı uyarılmış olduklarında aşırı tepki vereceklerdir. Duyguya bir yüz vermek sorunu dışsallaştırır ve çocukların öfke iç monologlarına yanıt vermelerini sağlar. Bu daha sonra onların duygu üzerinde kontrol sahibi olmalarına yardımcı olur.


26. Bir dur artık!yerine Senin için buradayım. Seni seviyorum. Güvendesin. (Daha sonra, çocuğunuzla birlikte hareketsiz bir şekilde oturun ve duygunun yükselip geçmesine izin verin.)

Çocuklar öfke veya panik içinde olduklarında, genellikle vücutları kelimenin tam anlamıyla kendilerini güvende hissetmedikleri bir stres tepkisi yaşarlar. Onlara güvende olduklarını bildirmek, rahatsızlık geçene kadar onları destekler. Bu, dayanıklılığın hayati bir becerisidir.


Kaynak: Go zen

 

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page