top of page
Ayşe Başak Erk

Babalarda Doğum Sonrası Depresyon: Bilmeniz gereken 10 Şey

Doğum sonrası dönemde annelere odaklanmamız anlaşılabilir ancak desteğe ihtiyaç duyan babaları ve birlikte ebeveynlik yapan kişileri de unutmamalıyız.

Uyku eksikliği , para endişeleri , yeni sorumluluklar veya ilişki dinamiklerinin değişmesi olsun , babaların da üstlenmesi gereken çok şey var. Bu, her iki ebeveyn için de büyük bir hayat değişikliğidir. Bunun üstüne, babalar ve ortak ebeveynler, gece 3'te emziren veya doğum sancılarından ve doğumdan iyileşenlerin kendileri olmadığını bildikleri için, eşlerinin yaşadıklarından dolayı suçluluk duyabilirler. Partnerlerde doğum sonrası depresyon hakkında bilmeniz gerekenler şunlardır. (Bugüne kadar yapılan araştırmaların çoğu babalar üzerinde yürütülmüştür, bu nedenle aşağıda genellikle babalardan bahsetsek de, bunun her tür partner için geçerli olabileceğini biliyoruz.)


Babalar doğumdan sonraki ilk yılda depresyon yaşayabilirler.

Baba olduktan sonraki ilk yılda depresyona giren erkeklerin sayısı genel nüfusun iki katıdır. Babaların yüzde yirmi beşi hafif depresif semptomlar yaşar ve yaklaşık yüzde 10 ila 12'sine depresyon tanısı konur.İlk kez baba olan babaların, daha sonra çocuk sahibi olan babalara göre doğum sonrası depresyona daha yatkın olduğu görülüyor.


Erkeklerde ve diğer partnerlerde doğum sonrası depresyon genellikle teşhis edilmez.

Erkeklerde doğum sonrası depresyonun en sık görüldüğü dönem doğumdan sonraki 3-6 ay arasıdır .Annelerdeki doğum sonrası depresyonda olduğu gibi , sıklıkla teşhis edilmez. Semptomlar, yeni doğmuş bir bebeğe sahip olmanın günlük streslerine çok benzeyebilir.

Kendi ruh sağlığınız veya eşinizin ruh sağlığı konusunda endişeleriniz varsa, ruh sağlığı uzmanından yardım isteyin.


Hormonal değişiklikler rol oynayabilir.

Annelerde olduğu gibi, hormonlardaki değişiklikler babalarda da doğum sonrası depresyona yakalanma olasılığını artırabilir. Bebek sahibi olduktan sonraki dönemde babalarda testosteron, östrojen, kortizol, vazopressin ve prolaktin gibi hormonlar değişebilir.


Annede de depresyon varsa babalarda ve eşlerde doğum sonrası depresyon görülme olasılığı daha yüksektir. Eğer biriniz duygusal veya ruhsal sağlık sorunları yaşıyorsa, diğerinin de aynı sorunları yaşaması daha olasıdır. Depresyondaki eşleri olan babaların dörtte biri ila yarısı depresyon yaşayabilir.


Bir dizi faktör, babaların ve eşlerin doğum sonrası depresyona girme olasılığını artırabilir

25 yaşın altındaki babaların, daha yaşlı babalara göre doğum sonrası depresyon yaşama olasılığı daha yüksektir.Ancak yaş, erkeklerde doğum sonrası depresyon için tek risk faktörü değildir. Diğer önemli risk faktörleri arasında depresyon ve anksiyete geçmişi, mali baskılar ve artık çocuğun annesiyle ilişki içinde olmamak yer alır. Erkeklerde doğum sonrası depresyona yakalanma olasılığını artıran diğer faktörler arasında şunlar yer alır: Bebekle birlikteyken uyku veya ağlama sorunları ; uyuşturucu kullanımı veya bağımlılığı; ve partnerleri tarafından desteklenmediğini hissetmek. Ancak bu faktörler arasındaki ilişki net olmadığından, bunların doğrudan ruhsal sağlık sorunlarının nedeni olmayabileceği de unutulmamalıdır.


Babalarda ve eşlerde doğum sonrası depresyon, annelerde olduğundan farklı şekillerde kendini gösterebilir.Belirtileri şunları içerebilir:

· korku, kafa karışıklığı, çaresizlik ve geleceğe dair belirsizlik

· aile hayatından, işten ve sosyal durumlardan çekilme

· kararsızlık

· hayal kırıklığı, sinirlilik, alaycılık ve öfke

· evlilik çatışması

· eş şiddeti

· olumsuz ebeveynlik davranışları

· alkol ve uyuşturucu kullanımı

· uykusuzluk

· Hazımsızlık, iştah ve kilo değişiklikleri, ishal, kabızlık, baş ağrısı, diş ağrısı ve mide bulantısı gibi fiziksel belirtiler.


Babalarda görülen doğum sonrası depresyon, ilişkilere zarar verebilir.

Çocuklarıyla olan ilişkilerini de etkileyebilir . Çocuklarıyla daha az oynayabilir ve daha az ilgilenebilir ve onlar hakkında ve onlara daha olumsuz konuşabilirler. Çocuklarına daha az şarkı söyleyebilir ve kitap okuyabilirler ve onları daha sert bir şekilde disipline edebilirler.


Babalarda ve eşlerde doğum sonrası depresyon, çocuklarının gelişimini etkileyebilir

Babaların depresyonu, çocuklarında duygusal, sosyal ve davranışsal sorunların yanı sıra gelişimsel gecikmelerle de ilişkilendiriliyor. Baba hem doğum öncesi hem de doğum sonrası depresyon yaşadığında ve semptomları özellikle şiddetli olduğunda ilişki daha güçlüdür. Annenin de ruh sağlığı sorunları olduğunda daha güçlü bir ilişki vardır.


Babalarda ve eşlerde görülen doğum sonrası depresyon, annelerde görülen doğum sonrası depresyonla aynı şekilde tedavi edilir. Paternal doğum sonrası depresyonun tedavisi henüz erken aşamalarındadır. Şu anda tedavi seçeneklerinde psikoterapi ve medikal tedaviler anneler için olanlarla aynıdır. Aile ve çift psikoterapisi de faydalı olabilir.


En önemlisi, nasıl hissettiğinizi saklamayın ve güvendiğiniz kişilerle paylaşın. Yalnız değilsiniz ve mutlaka bir destek mevcuttur.

 

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page