Çocuğunuz sorun anlarında kurtarmaktan vazgeçin. Çocuğunuzu sıkıntıya düştüğünü gördüğünüzde hemen müdahale edip sorunu bertaraf etmek doğal bir iç güdüdür. Ancak bu çocuğunuza ‘Ben yapamıyorum, annem-babam daha iyi yapıyor ve nasılsa yapıyor.’ mesajını iletir. Hemen yardım etmek yerine sözel olarak ona adım adım yol gösterin. Örneğin: ”Önce yerdeki elbiselerini kaldır, kirlileri sepete at. Sonra kaybettiğin oyuncağı daha rahat bulabilirsin.” diyin.
Çocuğunuza yardım etmeniz gereken durumlarda son adımı onun yapmasına özen gösterin. Çocuğunuzun son adımı gerçekleştirmesi başarılı hissetmesine ve özgüven kazanması için önemlidir. Sonraki benzer durumlarda çocuğunuzun daha fazla adımı yapmasına fırsat vererek sorun çözme becerisini geliştirebilirsiniz.
Küçük bir başarının arkasından, çocuğunuzun önceki negatif düşüncelerine (‘Ben yapamam ki..’) rağmen elde ettiği olumlu sonucunu anlatın. Örn: ‘Sonuna kadar denedin, pes etmedin ve başardın.’ diyebilirsiniz.
Aile içerisinde bir veya birkaç konuda ‘uzman ‘ olmasını sağlayın. Çocuğunuzun beceri ve yetenekleri hangi alanlarda? Bunu keşfettikten sonra çocuğunuza özgüven ve güç sağlayacak sorumluluklar verin. Örneğin: ’ Kardeşine sor hayvanlar hakkında en çok onun bilgisi var.’ gibi.
Commenti