top of page
  • Ayşe Başak Erk

Doğum Sonrasında Bebek Hüznü- Lohusa Hüznü Nedir?

  1. Bebeğin sağlıklı olmasına rağmen sağlığı hakkında yoğun endişeler

  2. Kaygı

  3. Dikkati odaklamakta güçlük

  4. Yorgunluk

  5. Uyumakta güçlük

  6. Sebebi tam bilinmeyen ağlamalar

  7. Sabırsızlık, huzursuzlukBebek hüznü, annenin doğumu yaptığı haftada gözlemlenir. 3. gün ve 5. gün arası bebek hüznün en yoğun yaşandığı aralıktır. Tabii bu durum doğum öncesi süreçler ve doğumda yaşananlar ile doğrudan bağlantılıdır. Doğum ile annenin vücudu büyük değişikliklere adapte olması gerekir. Bebek hüznünün, hamilelik boyunca çok yükseklerde seyreden östrojen ve progesteron hormonun doğumdaki adrenalin ile düşüşünden kaynaklandığı belirlenmiştir.  Annenin bebeğini emzirmesi (süt üretmesi) ile hormonal denge düzenlenir. Bebek hüznünün doğumdan sonra birkaç saat veya 1-2 hafta kadar sürebilir. Gün içinde birkaç dakika veya saat bu duygu durumu yaşanabilir. Ancak doğumdan sonra 2. haftada belirtilerin sonlanmış olması beklenir. Eğer belirtiler daha ağır, uzun süreli devam ediyor ise doğum sonrası depresyonu olabilir. Bebek hüznü yaşıyor iseniz kendinize nasıl yardımcı olabilirsiniz?

  8. Yaşadıklarınızı güvendiğiniz bir yakınınız ile paylaşın.

  9. Yeme düzeninize özen gösterin. Bebeğinizle ilgilenirken kendi sağlığınızı da korumayı unutmayın.

  10. Duygularınızı düşüncelerinizi size özel bir yere yazın.

  11. Gün içerisinden destek alarak kendinize zaman ayırmaya çalışın. Kısa yürüyüşler, temiz hava iyi gelecektir.

  12. Zorlandığınızda yardım alabileceğiniz kişilerin listesini hazırlayın.

  13. İlk haftalardan ‘mükemmel anne/mükemmel bebek’ beklentisinde olmayın. Her ikinizin de birbirini tanıması ve alışması gerekiyor. Her geçen gün daha keyifli bir bağ kuracaksınız. Bebeğinizle güçlü bir bağ kurmak için önerilere bu yazıdan erişebilirsiniz. Bebek hüznü yaşayan yakınınıza nasıl destek olabilirsiniz?

  14. Bir düzen oluşturmasına yardımcı olun. Her şeyi bir anda yapmak isteyebilir o nedenle baskıyı azaltarak öncelik listesini hazırlamakta ona destek olun.

  15. Ziyaret etmek isteyenleri nazikçe farklı günlerde çağırın, her gün az sayıda ziyaretçi olması için düzenlemeler yapın.

  16. Duygularını yaşamasına ve ifade etmesin olanak tanıyın. Yanında olduğunuzu hissettirin

  17. İyi yaptığı şeyleri fark ettirin, onu övün.

  18. Onu öneri getirmeden, öğüt vermeden, yargılamadan sadece dinleyin.

  19. Onu yakından takip edin eğer duygu durumu kötüleşiyor veya yoğun bir şekilde devam ediyorsa mutlaka psikolojik destek almasını sağlayın. ÖNEMLİ! Eğer bebek hüznü 14 günden fazla devam ediyor, uyku sorunları, umutsuzluk, dikkat sorunları, kaygı, öfke, yoğun üzüntü, düşük özgüven, enerji düşüklüğü, yeme düzeninde değişiklik gibi belirtiler eşlik ediyor ise doğum sonrası depresyon yaşıyor olabilirsiniz. Mutlaka psikolojik destek alın.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page