top of page
Ayşe Başak Erk

Ergenlik Dönemindeki Çocuklara Öğretilebilecek 15 Yaşam Becerisi


Ergenlikteki çocuğunuzun sonunda evden taşınacağı günü düşününce gerginleşiyor musunuz?



Bir ebeveyn olarak içgüdünüz, çocuklarınızı zorluklardan ve sıkıntılardan korumaktır. Bu nedenle, ergenlikteki çocuklarınızın hayattaki çeşitli engellerle nasıl başa çıkacakları konusunda endişelenmeniz doğaldır, yetişkinliğin getirdiği zorluklara iyi hazırlanmış olmalarını istersiniz. İyi haber ise , ergenlerinize yetişkinlikte başarılı olmak için ihtiyaç duyacakları yaşam becerilerini öğretmeye başlamak için asla geç olmamasıdır. Ebeveynleri olarak, onların doğru değerleri geliştirmelerine ve sorumlu genç yetişkinler olmalarına yardımcı olmak için en iyi konumdasınız. Bu makalede, ergenler için 15 önemli yaşam becerisinden ve bunları ergenlerinize nasıl aktarabileceğinizden bahsedeceğiz.


1. Zaman yönetimi

Gençleriniz teslim tarihlerini mi kaçırıyor? Belki de genellikle işleri son dakikaya bırakıyorlar ve gereksiz stres ve paniğe neden oluyorlar.


Etkili zaman yönetimi, gençlerinizin ertelemeyi bırakmalarına ve teslim tarihlerine uymalarına yardımcı olacaktır. Gençleriniz ayrıca daha az zamanda daha fazlasını başarabilecekler.

Bu, gençleriniz yetişkin olduğunda daha iyi bir iş-yaşam dengesi sağlayacaktır.


Gençlerinize zamanlarını nasıl iyi yöneteceklerini öğretmenin bazı yolları şunlardır:


  • Onlarla günlük ve haftalık bir program planlamaları için çalışın. Ödev, ev işleri ve diğer sorumluluklar için yeterli zaman ayırmaları için onları teşvik edin. Aynı zamanda, onlara iş, dinlenme ve eğlence arasında denge kurmayı öğretin.

  • Onlara zaman yönetimi araçları sağlayın. Bu araçlardan bazıları dijital veya yazılı bir planlayıcı, yapılacaklar listesi veya etkinlikleri ve görevleri takip etmek için bir uygulama olabilir.

  • Onlara önceliklendirmeyi öğretin. Bazen bir doğum günü partisi bir basketbol maçı veya müzik dersiyle çakışabilir. Gençlerinizin rollerine, değerlerine ve taahhütlerine göre önceliklendirme yapmalarına yardımcı olun.


2. Para yönetimi

Anketlere göre, genç yetişkinlerin %75'i okulda daha fazla finansla ilgili konu öğrenmeyi tercih ederdi. Resmi eğitim, finansal okuryazarlığı veya bilgeliği garanti etmez. Bu, bir ebeveyn olarak, gençlerinizin paralarını nasıl yöneteceklerini öğrenmelerine yardımcı olmakta önemli bir rol oynadığınız anlamına gelir. Finansal okuryazarlık, gençlerinizin borçtan kaçınmalarına ve birikimlerini oluşturmalarına yardımcı olmakta uzun bir yol kat eder.


Aşağıdaki ipuçlarını izleyerek finansal açıdan bilgili gençler yetiştirebilirsiniz:


  • Onları tasarruf alışkanlığı edinmeye teşvik edin. Örneğin, harçlıklarını aldıklarında, bunun bir kısmını birikimleri için ayırmaları konusunda onları teşvik edebilirsiniz. (Elbette, bu alanda da örnek olmanız hayati önem taşıyor!)

  • Kredinin "bedava para" anlamına gelmediğini anlamalarına yardımcı olun. Kredi kartlarının nasıl çalıştığını ve kredi kartı borcunun zamanla nasıl hızla birikebileceğini açıklayın.

  • Onlara bütçeleme ve finans araçlarına erişim sağlayın. Örneğin, bir bütçe takip uygulaması harcamalarını takip etmelerine yardımcı olabilir.

  • Onlara sigorta kavramını tanıtın. Bunu, araba gibi aşina oldukları bir şeyle ilişkilendirebilirsiniz. Onlara muafiyet, prim, istisnalar vb. gibi terimleri açıklayın.


3. Karar alma

Arkadaşlarla takılma

Hiç kimse her seferinde doğru kararı vermez, ancak ergeninizin genel olarak hayatta daha akıllıca seçimler yapmasına yardımcı olabilirsiniz. Akran etkisi, ergenlik dönemindeki karar alma sürecinde hem iyi hem de kötü yönde büyük rol oynar. Ergenlerinizi benzer inançlara ve değerlere sahip arkadaşlarıyla zaman geçirmeye teşvik edin. Onlara sınırlar koymayı ve hayır diyebilecek kadar cesur olmayı öğretin. Karşı karşıya kaldıkları kararların artılarını ve eksilerini tartmalarına yardımcı olun. Uygun olduğunda rehberlik sağlayın, ancak gençlerinize kendi fikirlerinizi zorla kabul ettirmekten kaçının. Ne kadar zor olsa da, ebeveynler olarak bazen geri planda kalmalı ve hatalarından ders çıkarmalarına izin vermeliyiz.


4. Hedef belirleme ve planlama

Büyük hayalleri olan hırslı gençleriniz olabilir. Yapılandırılmış hedef belirleme ve planlama, gençlerinizin potansiyellerini ortaya çıkarmalarına yardımcı olabilir. İyi tanımlanmış hedeflere ulaşmak için yeteneklerini ve güçlü yanlarını kullanmayı öğreneceklerdir. Gençlerinizi hedeflerini ve hırslarını yazmaya teşvik edin. Bunlar, sizin onlar aracılığıyla gerçekleştirmek istediğiniz özlemler değil, onların hedefleri olmalıdır.


Ayrıca büyük bir hayali daha küçük, uygulanabilir adımlara bölmelerine yardımcı olabilirsiniz. Hedefe doğru atılan her adımın ölçülebilir ve belirli olduğundan emin olun. Örneğin, gençleriniz Korece öğrenmek istiyorsa, her gün akşam yemeğinden sonra 30 dakika dili çalışmaya karar verebilir. Ve ergenlerinizin hedefleri bir şekilde anlamlı olduğu sürece, destekleyici olmak için elinizden geleni yapın!


5. Eleştirel düşünme

Ergenleriniz her şeyi olduğu gibi mi algılıyor? Eğer öyleyse, onları bilgileri ve fikirleri rasyonel bir şekilde analiz etmeye teşvik edin. Bu şekilde, gençleriniz makul ve iyi düşünülmüş kendi fikirlerini ve sonuçlarını oluşturabilirler.


İşte gençlerinizin eleştirel düşünmeyi uygulamalarına yardımcı olabileceğiniz yollar:


  • Onlardan gerçek yaşam sorunlarına çözümler bulmalarını isteyin.

  • Onlara basit bir "evet" veya "hayır" ile cevaplanamayacak açık uçlu sorular sorun.

  • Onlara önemli kararlar alma fırsatları verin. Örneğin, yaz tatilini gönüllü olarak mı yoksa eğitim kampına katılarak mı geçirmek isterler?


6. Uyum sağlama ve dayanıklılık

Gençlerinizin değişime hızla uyum sağlamasına ve zor zamanlardan sıyrılmasına nasıl yardımcı olabilirsiniz?İşte deneyebileceğiniz bazı ipuçları:

  • Gençlerinizi yeni deneyimler edinmeye teşvik edin. Örneğin, yeni bir spor deneyebilir veya bir kulübe katılabilirler.

  • Gençlerinizin hayal kırıklıklarına odaklanmak yerine değişimin olumlu yönlerine odaklanmalarına yardımcı olun.

  • Gençlerinize iç monologlarının ve kendileriyle nasıl konuştuklarının farkında olmalarını hatırlatın. Ergenlerinizi sorunlara çözümler üretmeye ve her birinin artılarını ve eksilerini tartmaya teşvik edin.

  • Ergenlerinizin arkadaşları, aile üyeleri, danışmanları ve koçlarıyla sağlıklı bağlantılar kurmasına yardımcı olun. Bu kişiler ergenlerinize destek ve rehberlik sağlayabilir.


7. Kendi kendine öğrenen biri olmak

Birçok ergen, okul ödevlerini ve projelerini bitirmeleri gerektiği zihniyetine sahiptir. Bu tamamen onların hatası değildir. Çalışmalarını tamamlamazlarsa karşılaştıkları cezalar veya sonuçlar nedeniyle (genellikle okulda) bu şekilde düşünmeyi öğrenmişlerdir. Ancak bu zihniyete sahip olmak, ergenlerinizin yalnızca biri onları zorladığında görevlerini bitirebilecekleri ve sorumluluklarını yerine getirebilecekleri anlamına gelir. Bunun yerine yapabileceğiniz şey, ergenlerinizi proaktif ve kendi kendine öğrenen kişiler olmaya teşvik etmektir.


Ulaşmaya çalıştıkları sonucun ötesinde, şu anda üzerinde çalıştıkları şeyin ardındaki içsel anlamı ve amacı görmelerine yardımcı olun. Kendi başlarına çeşitli öğrenme kaynaklarını ve platformlarını keşfetmeleri için onları teşvik edin.


8. Beceriklilik

Gençleriniz hayatta aksiliklerle karşılaştığında, genellikle pes mi ediyorlar? Vazgeçmek yerine, daha becerikli olmalarına yardımcı olun. Bir engeli aşmaya çalışırken ufuklarını nasıl genişleteceklerini gösterin. Bir kuruluş, profesyonel veya aile üyesi rehberlik sunabilir mi? Ya da yardımcı olabilecek bir kursa katılabilir veya çevrimiçi bir araç kullanabilirler mi?Gençlerinize önemli kararlar alma fırsatları verin. Yaptıkları hatalar üzerinde düşünmeleri için onları teşvik edin.


9. İletişim

Gençler iyi iletişim becerileri geliştirdikçe, düşüncelerini ve fikirlerini daha net bir şekilde iletebilecekler.


Ayrıca daha etkili bir şekilde dinlemeyi öğrenecekler. Bu, gereksiz çatışmaları ve yanlış anlamaları önlemeye yardımcı olabilir. Gençlerinizin iletişim becerilerini geliştirmelerini sağlamak için şunları yapabilirsiniz:


  • Gençlerinizle iletişim kurmak için zaman ayırın. Gençlerinizle iki yönlü etkileşimler için fırsatlar yaratın. Bu, akşam yemeği masasında telefon kullanmama kuralı koymak veya haftalık olarak aileyle bir araya gelip sohbet etme zamanı planlamak vb. olabilir.

  • Ergenlerinize konuşmalarda beden dilinin önemini öğretin. Onlara istenmeyen beden dili ipuçlarını (örneğin göz teması kurmama, kolları kavuşturma, kötü duruş) açıklayabilirsiniz.

  • Aktif dinlemenin önemini vurgulayın. Ergenleriniz veya başka biri sizinle konuştuğunda bunu örnek alın. Ergenlerinize aktif dinlemenin temel prensiplerini öğretin.


10. Duygusal zeka ve Öz farkındalık

Ergenleriniz duygularını anlamakta zorluk çekebilir. Ayrıca ruh hallerinin ve davranışlarının başkalarının duygularını nasıl etkilediğinin farkında olmayabilirler. Daha fazla duygusal zekaya sahip ergenleriniz empati geliştirecek ve daha güçlü ilişkiler kuracaktır. Ergenlerinizin duygusal zekasını geliştirmek için evde duyguları, korkuları, kaygıları vb. hakkında açıkça konuşabilecekleri güvenli bir atmosfer yaratın.Duygularını görmezden gelmek yerine, aktif dinleme yoluyla duygularını doğrulayın.


11. Liderlik ve ekip çalışması

'Ekibin gücü her bir üyedir. Her bir üyenin gücü ekiptir.' – Phil Jackson, Eski NBA Yılın Koçu


Gençlerinizin liderlik etmeyi ve bir ekipte çalışmayı öğrenmeleri çok önemlidir. Gençlerinizin başkalarıyla işbirlikçi ilişkiler geliştirmesine nasıl yardımcı olabilirsiniz:


  • Onlara eylemlerinden sorumlu olmayı öğretin. Kurallar ve sınırlar koyarak evinizde bir hesap verebilirlik kültürü yaratın. Gençlerinizi bu kuralları ve sınırları oluşturma sürecine dahil edin.

  • Onlara müzakere fırsatları verin. Gençlerinizi fikirlerini ve görüşlerini paylaşmaya davet edin. Onlarla aynı fikirde olmadığınız durumlarda müzakere için yer bırakın.

  • Başkalarının başarılarını kutlama kültürü oluşturun. Gençlerinize başkalarını içtenlikle nasıl destekleyeceklerini, motive edeceklerini ve cesaretlendireceklerini modelleyin.

  • Onlara çatışmaları etkili bir şekilde çözmeyi öğretin. Onlarla çatışmanın ortasında sakin kalmak için stratejiler paylaşın.

gergin durumlar. Onlara saygılı bir şekilde nasıl fikir ayrılığına düşüleceğini gösterin.


12. Empati ve şefkat

Daha fazla empatiye sahip gençler başkalarıyla daha sağlıklı ilişkiler kurabileceklerdir. Gençlerinizi bu değerli yaşam becerisini geliştirmeleri için nasıl güçlendirebilirsiniz:


  • Onlara duyguları ve deneyimleri hakkında konuşmaları için güvenli bir alan yaratın.

  • Onlara başka bir kişinin yüz ifadeleri veya beden dili hakkında ne fark ettiklerini sorun.

  • Onlara anlaşmazlıklar ve çatışmalar ortasında bile başkalarına saygı göstermelerini hatırlatın.

  • Onları gönüllü olmaya ve başkalarına hizmet etmeye teşvik edin - siz de onlara katılabilirsiniz!


13. Sağlıklı alışkanlıklar ve öz bakım

Genç yetişkinler için en önemli yaşam becerilerinden biri fiziksel ve ruhsal sağlıklarına nasıl bakacaklarını bilmektir. Şunları deneyebilirsiniz:


  • İyi uyku hijyeni uygulayarak örnek olun, örneğin yatmadan bir saat önce elektronik cihazlarınızı kaldırın, rahatlatıcı bir uyku vakti rutini oluşturun.

  • Gençlerinizi rutin sağlık kontrollerine götürün.

  • Onlarla birlikte egzersiz yapın. Onlara temel yemek pişirme becerilerini öğretin.

  • Onlara besin etiketlerini nasıl okuyacaklarını gösterin.

  • Fiziksel sağlık önemli olsa da, ruhsal sağlık göz ardı edilmemelidir.


Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, yetişkinlikte görülen ruhsal sağlık sorunlarının yarısı 14 yaşında başlıyor. Gençlerinizin ruhsal iyilik hallerine öncelik vermelerine yardımcı olmak için şunları yapabilirsiniz:


  • Danışmanlık ve ruhsal sağlık desteğe dair olumsuz etiketlemeleri ortadan kaldırın.

  • Kendilerine bakım rutini oluşturmalarına yardımcı olun.

  • Gerçekten nasıl olduklarını öğrenebilmeniz için onlarla düzenli olarak birebir zaman geçirin.

  • Onlarla rahatlama tekniklerini (örneğin derin nefes egzersizleri, sanat terapisi) öğrenin ve uygulayın.


14. Temel ilk yardım ve acil durum hazırlığı

Tüm gençler acil durumlarda nasıl hareket edeceklerini bilmelidir. Bu beceriler onların veya başka birinin hayatını kurtarabilir. İşte yapabilecekleriniz:


  • Onları temel ilk yardım eğitimine katılmaya teşvik edin (ve eğer yapabiliyorsanız katılın).

  • Onlara kişisel güvenlik araçları sağlayın ve araçları nasıl kullanacaklarını öğretin. Noonlight gibi kişisel güvenlik uygulamaları yardımcı olabilir.

  • Güvendikleri aile üyelerini veya arkadaşlarını acil durum irtibat kişileri olarak kaydetmeleri için onları teşvik edin.

  • Yangınlara, doğal afetlere vb. nasıl müdahale edecekleri konusunda onları eğitin.


15. Temel ev bakım becerileri

Gerekli ev içi becerilerine sahip olmayan gençler, bu tür durumlar ortaya çıktığında strese girebilir ve bunalmış hissedebilirler. Gençlerinizi temel ev işlerine dahil edin. Çamaşır makinesi ve kurutucu gibi yaygın ev aletlerini kullanmayı öğretin.Onlara kendi başlarına yaşadıklarında işe yarayacak değerli beceriler öğretmiş olacaksınız!

Gençlerinize şunları öğretmek iyi bir fikirdir:


  • Temel yemek yapma becerisi

  • Çamaşır yıkama

  • Sigorta açma ve kapama

  • Su kaynağını kesin

  • Akan bir musluğu tamir etmek

  • Lavabo veya tuvaleti açmak

  • Gençlerinizi mümkün olduğunca erken temel ev bakım işlerine dahil edin.


Birçok değerli yaşam becerisi bir ders kitabı okuyarak öğrenilemez.

Ergenlik çağındaki çocuklarınızın okulda iyi notlar almasını istediğiniz kadar, onların sorumlu ve bağımsız genç yetişkinler olmaları da önemlidir. Onlara doğru becerileri kazandırarak, bu yola girmelerini sağlayabilirsiniz.



Kaynak:Daniel Wong

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page