Küçük yaşlardan itibaren, en küçük aile üyenize mikroplardan korunmak için ellerini yıkamayı, sokağı geçmeden önce iki tarafa bakmayı ve deprem durumunda ne yapacaklarını öğretiyorsunuz. Çocuklarınızın güvenliği için son derece önemlidir, peki cinsel istismarı önlemeye yardımcı olabilecek beden güvenliği becerilerini öğretmemiz neden bu kadar zor? Bu konu tabu veya rahatsız edici görünebilir veya açıkçası, çocukken bize öğretilmediği için hiç düşünmediğimiz bir şey olabilir. İyi haber şu ki, bu temel becerileri öğretmeye başlamak için asla geç değildir. Öncelikle çocuk istismarı hakkında biraz bilgi edinmek için Çocuk İstismarı Türleri, Belirtileri, Yardım için Nereye Başvurmalı? yazısına göz atabilirsiniz.
Çocuklara kişisel güvenlik stratejileri öğretmek, onların özgüven ve dayanıklılık kazanmalarına ve güvende kalmalarına yardımcı olabilir. Ebeveyn veya bakıcı olarak yapabileceğimiz en önemli şeylerden biri, çocuklarımızın bir şeylerin doğru veya güvenli hissettirmediğini anlamalarına ve belirlemelerine yardımcı olmak ve sonuçlardan korkmadan güvendikleri bir yetişkinle konuşmalarını sağlamaktır. Çocuklara kişisel güvenliği öğretmenin anlamı budur. Çocuklara kişisel güvenlik stratejileri öğretmek, onların özgüven ve dayanıklılık geliştirmelerine ve güvende kalmalarına yardımcı olabilir. Ebeveyn veya bakıcı olarak yapabileceğimiz en önemli şeylerden biri, çocuklarımızın bir şeylerin doğru veya güvenli hissettirmediğini anlamalarına ve belirlemelerine yardımcı olmak ve sonuçlardan korkmadan güvendikleri bir yetişkinle konuşmalarını sağlamaktır. Çocuklara kişisel güvenliği öğretmenin anlamı budur.
Çocuklara kişisel güvenliği öğretmenin faydaları:
Çocuğun güvenli olmayan bir duruma girme olasılığını azaltabilir.
Çocuğa güvenli olmayan bir duruma nasıl tepki vermesi gerektiğini açıkça gösterir.
Çocuğun özgüven duygusunu arttırır ve böylece dayanıklılığını da arttırır.
Çocuğun kişisel hakları konusundaki bilgisini artırır, örneğin “İnsanların yanında kendimi güvende hissetme hakkım var.”
Çocuğun kendini güvende hissetmediğinde güvendiği birine anlatma olasılığını artırır.
Bakımı kesintiye uğratabilir veya engelleyebilir.
Ebeveynler çocuklarına aşağıdaki üç kişisel güvenlik kuralını aşılamalıdır:
Hepimizin insanlarla birlikteyken güvende hissetme hakkımız var.
Bu kural, çocuklara ve gençlere yaşadıkları, oynadıkları ve öğrendikleri yerlerde güvende hissetme hakkına sahip olduklarını ve hiç kimsenin onları kendilerini güvende hissetmemelerine veya emin olmamalarına neden olacak bir şey yapmaya zorlama hakkı olmadığını öğretir.
Kendinizi güvende hissetmiyorsanız veya emin değilseniz 'HAYIR' demek sorun değil.
Bu kural, çocuklara ve gençlere kendilerini savunmanın ve bir şey doğru gelmiyorsa iddialı olmanın sorun olmadığını öğretir.
Hiçbir şey birine anlatamayacağınız kadar korkunç/ iğrenç değildir.
Çocukların ve gençlerin zararı açıklamamasının nedenlerinden biri de başlarının derde girmesinden korkmalarıdır. Bu kural, bir şey korkutucu veya korkunç görünse bile, güvendikleri bir yetişkinle konuşmaları için onları teşvik etmeye yardımcı olur.
Çocuğunuzla kişise güvenlik, beden güvenliği hakkında nasıl konuşabilirsiniz?
Çocuğunuzla kişisel güvenlik hakkında konuşmak tek seferlik bir konuşma olmamalıdır. Bunun yerine, kişisel güvenlik hakkında konuşmanın sizinle çocuğunuz arasında devam eden bir diyaloğun parçası olmasını sağlayan fırsatlar yaratın. Çocuğunuza her zaman onun yanında olduğunuzu ve onu güvende tutmanın bir numaralı önceliğiniz olduğunu bildirin.
Çocuğunuza özel bölgeleri için doğru dili öğretmeniz önerilir. Bu bölgelerin özel olduğunu ve onlara ait olduğunu vurgulayın.
Çocuğunuzu korkutmamaya veya telaşlandırmamaya çalışın. Sakin ve kendinden emin bir şekilde konuşun, nötr ve doğal bir ton kullanın, çocuğunuzun bilgiyi işlemesi ve soru sorması için zaman tanıdığınızdan emin olun. Asla onları cinsellik veya vücut parçaları konusunda utandırmayın veya mahcup etmeyin.
1. Çocuklara güvenlik kurallarını öğretmek neden önemlidir?
Çocuklara güvenlik hakkında eğitim vermek, potansiyel tehlikeleri belirlemelerine ve bunlara yanıt vermelerine ve farklı durumlarda güvenli seçimler yapmalarına yardımcı olur. Ayrıca, zorlu durumlarda yol almaları için ihtiyaç duydukları becerileri ve bilgiyi onlara kazandırır, bu da özgüvenlerini ve dayanıklılıklarını artırır.
2. Çocuklara yönelik güvenlik kurallarından kastedilen nedir?
Güvenlik kuralları, çocukları herhangi bir zarardan koruyan ve kurtaran yönergelerdir. Ayrıca, çocukları zorlu durumlara uygun şekilde yanıt vermek için gereken bilgi ve becerilerle donatır. Yangın güvenliğinden Çocuklar için elektrik güvenliği Çocukların bilmesi ve öğrenmesi gereken birkaç güvenlik türü vardır.
3. Çocuğuma güvenlik kurallarını kaç yaşında öğretmeliyim?
Genellikle çocuklar güvenlik kurallarını iki ila üç yaşlarında öğrenmeye başlayabilirler. Ancak bu, gelişimlerine ve talimatları anlama yeteneklerine bağlı olarak bir çocuktan diğerine değişebilir. Yine de, çocuklara güvenliği erken yaşta öğretmek ve büyüdükçe bu dersleri sürekli olarak pekiştirmek hayati önem taşır.
Buna ek olarak, trafik güvenliği, su güvenliği, gıda güvenliği, siber güvenlik, elektrik güvenliği ve zehir güvenliği hakkında yaşa uygun bilgi, çocukların güvenli olmayan durumlarla karşılaştıklarında kendilerini korumalarına yardımcı olabilir.Yeterli ilk yardım eğitimiyle acil durum hazırlığı, çocuğunuzun olumsuz durumlarla yüzleşmesine ve üstesinden gelmesine yardımcı olabilir. Çocuğunuzla temel kendini savunma becerileri hakkında konuşmak, kendilerini savunmalarını ve özgüven oluşturmalarını sağlayacaktır.
Çocuklar için bu genel güvenlik kuralları, onlara öğrettiğiniz becerilere dahil edilmelidir. Bu kuralların ciddiyetini anlamaları onlar için zor olsa da, onlara sakin bir şekilde yaklaşmak ve örnek senaryolar ortaya koymak yardımcı olabilir. Çocuklar için bu güvenlik kurallarına rağmen, uyanık olmayı ve açılmalarına ve size ulaşmalarına yardımcı olmak için her zaman açık bir şekilde iletişim kurmayı unutmayın.
Comments