top of page
  • Ayşe Başak Erk

Hoşça Kal Demek Zor Olduğunda, Ayrılık ve Kavuşma Ritüelleri

Post ExcerptKüçük çocukların bağ ihtiyaçları fazladır, bakım verenine bağlılığı yüksektir. Hal böyle iken kısa süreli veya uzun süreli ayrılıklarla dolu bir dünyayla karşılaşırlar.

Aslında okula başlama ayrılığından önce doğum ile başlayarak ayrılıkla birçok kez karşılaşır ve ayrılığı deneyimler. Doğumda anne karnından ayrılma, memeden/biberondan ayrılma, ebeveynin/bakım verenin bebek ağladığı anda odada olmayışı, bebeğin ebeveyn/bakım veren kişiyi farklı odada olduğu için görememesi, bezden ayrılma, ebeveyn/bakım verenin işe başlaması gibi kısa veya daha uzun süreli ayrılıklar..

Tabii bazen ani daha büyük ayrılıklar, kayıplar da çocuğun hayatında erken zamanlarda yer alabilir. Ancak bugün önceden belirli olan, hazırlık yapılabilecek ayrılık ve fiziki, ruhsal kavuşmanın var olduğu süreçten bahsediyor olacağız.

Ayrılıklarda ebeveynin/bakım veren kişinin kendisinin ayrılıklara yönelik geçmiş deneyimleri, çağrışımları etkili olur. Aynı zamanda her çocuğun rahme düştüğü andan itibaren dünyaya dair algısının oluşumu ile ayrılıklara yönelik aktarımları, tepkileri olur. Bu nedenle ayrılık ve kavuşmalar sadece ebeveynin hazır oluşluğunu değil, çocuğunun ihtiyaçları ile uyumlu olmasını gerektirir.

Çocuğunuz ile ritüeller oluşturarak bağınızı güçlendirirsiniz. Ayrılıklar için ritüeller oluşturarak çocuğunuzun’ Annem ve babam şimdi gidiyor ama beni düşünüyorlar ve beni gelip alacaklar, eve gideceğiz.’ algısının, güveninin gelişmesine yardımcı olursunuz. 

Çocuklar bağlı oldukları kişilerden ayrılırken onları özledikleri için hoşça kal demek zor olur ancak bu sizi özlüyor olmalarının ‘kötü’, ‘bitmesi’ gereken bir şey olduğunu göstermez. 

Çocuğun ayrılık süreçlerini kolaylaştırmak için;

Bağlandıkları kişilerce ruhsal ve fiziksel bakımlarının devamlılığını sağlamak,

Ayrılıkla birlikte bir sonra kavuşma anına dikkati yöneltmek,

Çocuğun yanında tutabileceği bağı sembolize eden bir şey seçmek önemlidir.

Ayrılıklar ve Kavuşmalar Arasında Bir Köprü Kurmak...

Çocuğunuza ebeveynini/bakım verenini hatırlatan bir nesne verebilirsiniz. Örneğin, anahtar, birlikte boyanmış bir çakıl taşı vb.

Çocuğunuzla gündelik planınızı paylaşabilir, onu ne zaman almaya geleceğinizi yaşına ve gelişimine uygun şekilde ifade edebilirsiniz. Örneğin; akşam 5’te seni gelip alacağım çok soyut olacaktır, bekleme hali kaygıyı arttırabilir. Onun yerine okuldaki rutinlerine göre zamanı vermek daha sağlıklı olacaktır. Öğle yemeğini yedikten ve bahçe oyun saatinden sonra gibi.

Çocuğunuz ile paylaştığınız saatte onu alamayacaksanız mutlaka okulu arayıp çocuğunuz ile alabileceğiniz saatin paylaşılmasını rica edin.

Çocuğunuzun cebine özlem duyduğunda bakması için küçük bir not hazırlayabilirsiniz.

Çocuğunuzun beslenme çantasındaki yemekleri hazırlarken içine sevginizi eklediğini söyleyebilirsiniz.

Çocuğunuzun eline, bacağına, koluna (yıkama ile silinmeyecek bir yere) bir kalp çizin ve ihtiyaç duyduğunda ona elini koyabileceğini içinde sonsuz sarılma ve öpücük olduğunu, onu hissedebileceğini söyleyebilirsiniz.

Okul gününe hazırlanırken aynı renklerde kıyafetler seçebilirsiniz. İkinizde aynı renk kıyafetlerinizi fark ettiğiniz her an birbirinizi düşüneceğinizi hatırlatabilirsiniz.

Okul zamanı bittiğinde birlikte yapacağınız etkinliği hatırlatan bir not hazırlayın ve cebine koyabilirsiniz.

Ayrı olduğunuz zamanlarda takmak üzere plastik bileklik seçebilirsiniz.

Çocuğunuzun beslenme çantasına hazırladığınız sandviçi kalp şeklinde hazırlayabilir, bolca sevginizi eklediğinizi söyleyebilirsiniz.

Çocuğunuza eve geldiğinde hazırladığınız posta kutusunda (ayakkabı kutusunu hediye paketi ile kaplayabilir, süsleyebilirsiniz) postası olup olmadığını kontrol etmesini hatırlatabilirsiniz. Gün içinde eve geldiğinde okuması için bir mektup yazabilirsiniz. Daha küçük yaş çocuklar için bir resim çizebilirsiniz.

Çocuğunuzun t-shirt’ünün iç kısmına sizi özlediğinde ona yakın olabilmesi için sevdiği renkten bir kalp dikebilirsiniz. Bu kalbe bolca sarılma yükleyebilirsiniz.

Çocuğunuza bugün öğle yemeği için onunla aynı yemeği yiyeceğinizi paylaşabilirsiniz.

Çocuğunuzun cebine, sizi özlediği zamanlar için bir sürü öpücük üfleyebilirsiniz.

Çocuğunuza tüm gün ve gece sizi birbirinize bağlayan, sadece bağlı kişilerin görebildiği sevgi bağları/ipleri olduğunu anlatabilir, evden okul için çıkmadan önce veya okul kapısında iplerin güçlülüğünü kontrol edebilir sıkıca bağlayabilirsiniz.

Çocuğunuz ile sabah basit bir şarkı, tekerleme seçip akşama buluştuğunuzda kimin bu şarkı, tekerlemeyi hatırlayabileceğine dair bir oyun oluşturabilirsiniz.

bottom of page