Kalp çarpıntısı
Yoğun korku, endişe
Ölüm korkusu
Nefes darlığı
Kontrol kaybı korkusu
Titreme
Bulantı
Sersemlik, bayılacakmış hissi
Üşüme veya sıcak basması Gençlerde ve Çocuklarda Panik Atak Sebepleri: Panik atak, genetik olarak çocuğunuza geçmiş ve bu durum psikolojik değişimler ile de tetiklemiş olabilir.Yapılan araştırmalarda panik atağı veya bir kaygı bozukluğu olan kişilerin kaygı hassasiyetlerinin olduğunu belirtir. Panik ataklar zaman zaman doğum sonrası tiroid rahatsızlıklarından, ritalin kullanımında, diyabet için kullanılan ilaçların kullanımında da gözlemlenebilmektedir.Panik atakların medikal bir durumdan kaynaklanıp/kaynaklanmadığı mutlaka bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Gençlerde ve Çocuklarda Panik Atak Tedavisi Gençlerde ve çocuklarda panik atağın tedavisinde farmakolojik ilaçlar ve terapi kullanılabilmektedir. Kaygı azaltıcı ilaçlar, panik atağın azalmasına yardımcı olabilmektedir. Gençler ve çocuklar ile panik atak için yapılan terapi seanslarında, stres ile baş etme yöntemleri,sorun çözme becerilerinin güçlendirilmesi üzerinde durulmaktadır.Seanslarda otomatik akla gelen kaygı dolu düşünceler üzerinde çalışılır.Böylece gençler ve çocuklar, kaygılarını kontrol edebilmek, panik atak ile baş edebilmek için yeni yöntemler öğrenir. Ebeveyn olarak bu süreçte;
Çocuğunuzun deneyimlediği panik atak durumda onu suçlamayın, eleştirmeyin.Çocuğunuzun panik atak belirtilerini küçümsemeyin ("korkaklık yapma, gereksiz kaygılanıyorsun, istesen korkmayabilirsin" vb.). Sizinle paylaştığı tüm duygu ve düşüncelerini yargılamadan kabul edin ve onu dinleyin.
Yaşadığı yoğun korku durumu için destek alırken, çocuğunuza bu durumu birlikte çözeceğinizi, onun yanında olacağınızı ona iletin.
Çocuğunuzun panik atak tedavi süresince sabırlı ve olumlu bir yaklaşım içinde olun. Çocuğunuz ile iletişiminizi kuvvetli tutarak paylaşımlarda bulunmaya devam edin.
Çocuğunuza kaygı ve korkulardan uzaklaştığımızda daha mutlu keyifli anlara yer açıldığından bahsedebilirsiniz.
Çocuğunuzun hayat kalitesini arttırmak adına mutlaka profesyonel destek alın. Bu konuda psikolojik desteği Mika Psikoloji’ den alabilirsiniz: www.mikapsikoloji.com veya 0532-063-98-73
- Ayşe Başak Erk
Comments