Ebeveynler olarak, çocuklarımızı hayatın kaygılıanlarından korumak isteriz, ancak kaygıyla başa çıkmak, gelecek yıllarda onlara yardımcı olacak temel bir yaşam becerisidir. O anın hararetinde, çocuğunuzun kaygılı anlarını tanımlamasına, kabul etmesine ve bunlarla başa çıkmasına yardımcı olmak için bu ifadeleri deneyebilirsiniz.
1. “Seni seviyorum. Güvendesin.”
En sevdiğiniz kişi tarafından güvende tutulacağınızın söylenmesi güçlü bir onaylamadır. Unutmayın, kaygı çocuklarınızın zihinlerinin ve bedenlerinin tehlikede olduğunu hissetmelerine neden olur. Güvende olduklarını tekrarlamak sinir sistemini rahatlatabilir.
2. "Ben bir çözüm düşünüyorum."
Kaygılı çocuklar genellikle birisinin onlar için hayati önem taşıyan şeyler hakkında endişelendiğini bilmek isterler. Çocuğunuz doğal afet veya büyük ölçekli bir sorun gibi kontrolünün çok dışında olan bir şey hakkında endişeleniyorsa, ona sizin (veya alandaki uzmanların) zaten bu konuya önem verdiklerini ve bir çözüm üzerinde çalıştığını söyleyebilirsiniz. Güvendikleri birinin zaten bunun üzerinde çalışıyor olması, kaygılarını hafifletmek için yardımcı olabilir.
3. “Bilim bu konuda ne diyor?”
Bilimsel araştırmalarla donanmış kaygılı bir çocuk çok daha az kaygılı bir çocuk olma eğilimindedir. Bu özellikle güvenlikleri konusunda endişeli çocuklar için işe yarar. Altı yaşında bir çocuk araba kazalarıyle ilgili endişeleniyorsa, emniyet kemeri takmanın ciddi yaralanmaları veya ölümü önlemenin en etkili yoluysa, emniyet kemeri takmak arabada yolculuk etme konusundaki kaygısını büyük ölçüde hafifletebilir.
4. “Hadi yakalamaca oynayalım.”
Mihaly Csikszentmihalyi, "akış" adını verdiği konu üzerine yaptığı psikolojik araştırmayla bilinir. Teorisinin ardındaki fikir, sinir sisteminin bir seferde yalnızca belirli miktarda bilgiyi işleyebilmesi ve yakalamaca oynamak veya örgü örmek gibi tekrarlayan görevlerin sinir sistemini stres faktörü yerine göreve odaklanmaya yönlendirmesidir.
5. “Bu örneği benden sonra tekrarla.”
Ritmin rahatlamayla güçlü bir bağlantısı vardır. Bu yüzden yağmurun çatıya çarpması veya okyanus dalgalarının ritmik vuruşu meditatif müziğe dahil edilir. Basit bir ritmi alkışlayın ve çocuğununuzun bunu tekrarlamasını sağlayın. Biriniz hata yapana kadar daha uzun ve daha karmaşık ritimler bulun. Bu oyun çocuğunuzun rekabetçi yanını ortaya çıkarmakla kalmaz, aynı zamanda sinir sistemini bir stres faktörü yerine bir göreve odaklar.
6. "En sevdiğin şarkı hangisi?"
Çocuğunuzun en sevdiği şarkıyı bulun ve şarkı söyleyip dans ederken çalın. Şarkıyla ilişkilendirilen neşe, çocuğunuzun hissettiği kaygının yerini alabilir.
7. “Bazen nehrin diğer yakasına ulaşmanın tek yolu, nehrin içinden geçmektir.”
Özellikle büyük çocukların, kaygının sona ereceği ve diğer tarafta onları bekleyen şeyin güvenli olduğu konusunda güvenceye ihtiyaçları vardır.
8. “Sadece önceki gibi bir adım daha at.”
Kaygılı çocukların bazen, özellikle yeni bir şey denediklerinde, bir adım daha ilerici adım atmaları için zorlanmaları gerekir. Çocuğunuz kaydırağa tırmanmaktan korkuyorsa, ondan öncekinden bir adım daha atmasını istemek sonunda zirveye ulaşmasına yardımcı olacaktır.
9. "Bana korkunç, korkunç bir hikaye anlat."
Kaygının yüksek uyarılma durumunu uzun süreler boyunca sürdürmek zordur. Kaygılı çocuğunuzun mümkün olan en korkutucu hikayeyi anlatmasını sağlamak, onun yaratıcı bir arayışta savaş ya da kaç tepkisini boşaltmasına neden olur.
10." ___ Yaptığında Ne olurdu?"
çocuğunuzun en sevdiği süper kahramanın ne yapacağını hayal etmesini sağlamak, ona davranışları için bir model verir. Gerçek hayattaki kahramanlarının ne yapacağını düşünmek ve sonra onu modellemek daha da iyidir.
11. “Nasıl hissettiğini biliyorum.”
Hepimiz kaygılı olmuşuzdur. Bazen kaygılı çocukların sadece duyulmaya ve onaylanmaya ihtiyacı vardır. Kaygılarının nedenini anlayamasanız bile, kaygının nasıl bir his olduğunu kesinlikle anlayabilirsiniz.
12. "Endişen ne kadar büyük? Bakalım onu daha küçük hale getirebilir miyiz."
Kaygıyı boyuta göre ölçmek, küçük çocuklar için sayı ölçeğinden çok daha etkilidir. Bir fare büyüklüğündeki bir endişe hayali bir kafese konulabilir. Bir ağaç büyüklüğündeki bir endişe çocuğunuzun hayal gücü kullanılarak "kesilebilir".
13. “Hadi gidip başkasına yardım edelim.”
Kaygı yalnızlaştırıcıdır. Panik ortasında, dünyadaki tek kişi olduğunuzu hissetmeniz kolaydır. Yardım etme, çocuğunuzun dünyada karşılama gücüne sahip olduğu başka ihtiyaçların da olduğunu görmesine yardımcı olmanın en iyi yollarından biridir.
14. “Bir doz doğaya ihtiyacımız var!”
D vitamini, egzersiz ve keşfedilmemiş bir dünyanın harikalarıyla birleştiğinde hiçbir çocuğun kaygılı kalması zorlaşır.
15. “Bunu parçalara ayıralım.”
Kaygının ortasında her şey çok büyük bir mesele gibi görünür. Görevi veya deneyimi yönetilebilir parçalara bölmek, çocuğunuzun korkularının üstesinden gelme yeteneğine sahip olduğunu görmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kaygısına neyin sebep olduğunu daha net bir şekilde tanımlar.
16. “Ailemiz, 'Hayır Teşekkürler Lokmaları'nı kabul ediyor."
Birçok çocuk için kaygının kökü bilinmezliktir. Risk almaktansa geri çekilmeyi tercih ederler. Bunu yiyecek açısından düşündüğünüzde, çocuğunuzdan bir yemeği beğenmediğini söylemeden önce "hayır teşekkürler" lokması almasını istemek, nefret ettiği bir şeye olan bağlılığını ortadan kaldırır. Aynı prensip yeni bir şeyi denemek için de geçerlidir.
17. “Sana büyükannenden bahsetmiş miydim?”
Bir çocuğun duygusal refah duygusu ile aile hikayeleri hakkındaki bilgisi arasında güçübir ilişki vardır. Çocuklar kendilerini daha büyük bir hikayenin parçası olarak gördüklerinde, kendilerini daha güvende ve daha emin hissederler.
18. “Şu anda başka bir rahatsızlık hissediyor musun ?”
Uykulu olduğumuzda, aç olduğumuzda, susadığımızda veya rahatsız olduğumuzda kaygı ortaya çıkma eğilimindedir. Bazen çocuğunuzun kaygısı, sadece fiziksel ihtiyaçlarını karşılayarak azaltılabilir.
19. “Bana en sevdiğin __'ı anlat.”
Bu dikkat dağıtma tekniği çocuğunuzun en sevdiği şeyler hakkında konuşmasını sağlar. En sevdiği oyuncak, film, hikaye veya arkadaş hakkında konuşmayı kim sevmez ki?
20. “Senden tek beklentim elinden gelenin en iyisini yapman.”
Çocuğunuzun çabasının sizin için en önemli şey olduğunu ve sonuçtan daha önemli olduğunu tekrar vurgulamak, en kaygılı mükemmeliyetçiyi bile rahatlatmaya yardımcı olur.
21. “Sizin yorumunuz nedir?”
Psikolojideki bilişsel terapi yaklaşımı, duyguların ve hislerin olaylara değil, olayları nasıl yorumladığımıza dayandığını söyler. Yanlış yorumlamayı ortadan kaldırabilirsek, kaygıyı hafifletmeye başlayabiliriz.
22. “Çalışkanlık yeteneği yener.”
Mükemmeliyetçiler herkesi "fazla" olarak görme eğilimindedir. O benden daha güzel.Benden daha yetenekli. Ancak sıkı çalışma kendiliğinden olan bir şey değildir. Kaygılı çocuğunuz bir
aktiviteye katılmak istemediğinde, çünkü herkes "fazla" olduğunda, ona sıkı çalışmanın (kontrol edebileceği bir şey) sonunda kazandığını hatırlatın.
23. “Seni olduğun gibi seviyorum.”
Kaygıyla ilgili bizi doğal olarak sevilmez hissettiren bir şey var. Bazen ihtiyacımız olan tek şey, kaygı ve her şeye rağmen sevildiğimize dair güvence almaktır.
24. “Sonsuza kadar bu şekilde hissetmeyeceksin.”
Kaygının hayatımızın geri kalanında mevcut seviyesinde devam edeceğini düşünmek kolaydır. Gerçekte kaygı, iniş çıkış eğilimindedir. Çocuğunuza kaygısının azalacağına dair güvence vermek, bir gün tekrar normal hissedeceklerini hatırlatmaya yardımcı olur.
25. “Bunu çizebilir misin?”
Çocuklar, kaygılarını resim, çizim veya karalama yaparak dile getirdikleri zaman, kelimelerini kullanamadıklarında duygularını dışarı vurma fırsatı yakalarlar.
26. "Dev bir balonu şişiriyormuşuz gibi yapalım. Derin bir nefes alıp 5'e kadar şişirelim."
Bir çocuğa panik atak sırasında derin bir nefes almasını söylerseniz, büyük ihtimalle "YAPAMIYORUM!" duyacaksınız. Bunun yerine, bunu bir oyun haline getirin. Balonu şişiriyormuş gibi yapın ve bu esnada komik sesler çıkarın. Üç derin nefes alıp üflemek vücuttaki stres tepkisini tersine çevirecek ve hatta birkaç tane bile almanıza neden olabilir.
27. “Bir şey söyleyeceğim ve senden bunu tıpkı benim söylediğim gibi söylemeni istiyorum: 'Bunu yapabilirim.'” Bunu değişken ses seviyesinde 10 kez yapın. Maraton koşucuları "duvarı" aşmak için bu çalışmayı her zaman kullanırlar.
28. “Sence neden böyle?”
Bu, özellikle hissettikleri şeyin "Neden"ini daha iyi ifade edebilen daha büyük çocuklar için faydalıdır.
29. “Bundan sonra ne olacak?”
Çocuğunuz bir olay hakkında kaygılıysa, olayı düşünmesine ve sonrasında ne olacağını belirlemesine yardımcı olun. Kaygı, miyop görüşe neden olur ve bu da olaydan sonraki hayatın kaybolmuş gibi görünmesine neden olur.
30. “Biz durdurulamaz bir takımız.”
Ayrılık, küçük çocuklar için güçlü bir kaygı tetikleyicisidir. Sizi göremeseler bile birlikte çalışacağınıza dair onlara güvence verin.
31. Bir savaş narası atın: "Ben bir savaşçıyım!"; "Ben durdurulamam!"; veya "Dikkat et Dünya, geliyorum!"
Filmlerin insanları savaşa girmeden önce bağırırken göstermesinin bir nedeni var. Bağırmanın fiziksel eylemi, deneyimlediğiniz korkuyu endorfinlerle değiştirir. Ayrıca eğlenceli de olabilir.
32. "Eğer hissettiğin şey bir canavar olsaydı, nasıl görünürdü?"
Kaygıya bir karakterizasyon vermek, kafa karıştırıcı bir duyguyu alıp onu somut ve elle tutulur halegetirmek anlamına gelir. Çocuklar bir kez endişeli bir karaktere sahip olduklarında, endişeleriyle konuşabilirler.
33. “_____ kadar sabırsızlanıyorum.” Gelecek bir anın heyecanı bulaşıcıdır.
34. “Bu his geçecek. Geçene kadar rahat olalım.”
Rahatlama eylemi zihni ve bedeni sakinleştirir. Daha ağır battaniyelerin hafif fiziksel uyarıları artırarak kaygıyı azalttığı bile gösterilmiştir.
35. Kaygıya yatkın olanlar genellikle kaygılarını kaygılandıkları şey bitene kadar taşımak zorundaymış gibi hissederler. Bu özellikle çocuğunuz gelecekte değiştiremeyeceği bir şey hakkında kaygılı olduğunda zordur. Eğlenceli bir şey yapmak için bunu bir kenara bırakmak, endişelerini perspektife oturtmalarına yardımcı olabilir.
36. “Hadi daha fazlasını öğrenelim.”
Çocuğunuzun korkularını keşfetmesine izin verin, ihtiyaç duyduğu kadar soru sorarak. Sonuçta, bilgi güçtür.
37. “Hadi _____ sayalım.”
Bu dikkat dağıtma tekniği önceden hazırlık gerektirmez. Odadaki çizme giyen insan sayısını, saat sayısını, çocuk sayısını veya şapka sayısını saymak gözlem ve düşünme gerektirir, bunların ikisi de çocuğunuzun hissettiği kaygıyı azaltır.
38. “2 dakikanın ne zaman geçtiğini bana söylemeni istiyorum.”
Çocuklar kaygılı olduğunda zaman güçlü bir araçtır. Bir saate veya bir saatin hareketine bakarak, bir çocuk olan bitenden başka bir odak noktasına sahip olur.
39. “Gözlerini kapat. Şunu hayal et..."
Görselleştirme, acıyı ve kaygıyı hafifletmek için kullanılan güçlü bir tekniktir. Çocuğunuzu rahat hissedebileceği güvenli, sıcak ve mutlu bir yer hayal etmesi için yönlendirin. Dikkatle dinliyorlarsa, kaygının fiziksel belirtileri ortadan kalkacaktır.
40. "Ben de bazen korkuyorum/gergin oluyorum/endişeli oluyorum. Hiç eğlenceli değil."
Empati birçok durumda kazanır. Hatta büyük çocuğunuzla kaygının üstesinden nasıl geldiğiniz hakkında bir sohbet bile başlatabilir.
41. "Sakinleşme kontrol listemizi çıkaralım."
Kaygı mantıksal beyni ele geçirebilir; çocuğunuzun uyguladığı başa çıkma becerilerinin olduğu bir kontrol listesi taşıyın. İhtiyaç kendini gösterdiğinde, bu kontrol listesinden hareket edin.
42. “Hissettiklerin konusunda yalnız değilsin.”
Çocuğunuza korkularını ve kaygılarını paylaşan tüm insanları göstermek, kaygının üstesinden gelmenin evrensel olduğunu anlamasına yardımcı olur.
43. “Bana olabilecek en kötü şeyi söyle .”
Endişenin olası en kötü sonucunu hayal ettiğinizde, bu olası en kötü durumun gerçekleşme olasılığı hakkında konuşun. Sonra, çocuğunuza olası en iyi sonucu sorun. Son olarak, en olası sonucu sorun. Bu egzersizin amacı, çocuğun kaygılı deneyimi sırasında daha doğru düşünmesine yardımcı olmaktır.
44. "Endişelenmek bazen faydalıdır."
Zaten kaygılı olan bir çocuğa bunu söylemek tamamen mantık dışı görünebilir, ancak kaygının neden yararlı olduğunu belirtmek, çocuğunuza kendisinde bir sorun olmadığına dair güvence verir.
45. “Düşünce balonunda ne yazıyor?”
Çocuğunuz çizgi roman okuyorsa, düşünce balonlarına ve hikayeyi nasıl ilerlettiklerine aşinadır. Düşünceleri hakkında üçüncü taraf gözlemciler olarak konuşarak, bunlar hakkında perspektif kazanabilirler.
46. “Biraz kanıt bulalım.”
Çocuğunuzun kaygısının nedenlerini destekleyecek veya çürütecek kanıtlar toplamak, çocuğunuzun endişelerinin gerçeğe dayalı olup olmadığını görmesine yardımcı olur.
47. “Tartışalım.”
Özellikle büyük çocuklar bu egzersizi severler çünkü ebeveynleriyle tartışma iznine sahiptirler. Kaygılarının nedenleri hakkında bir nokta, karşı nokta tarzında tartışma yapın. Bu süreçte onların muhakemesi hakkında çok şey öğrenebilirsiniz.
48. “Endişelenmemiz gereken ilk parça nedir?”
Kaygı genellikle küçük şeylerden dağlar yaratır. Kaygının üstesinden gelmek için en önemli stratejilerden biri, dağı yönetilebilir parçalara bölmektir. Bunu yaparken, tüm deneyimin kaygıya neden olmadığını, sadece bir veya iki parçanın kaygıya neden olduğunu fark ederiz.
49. “Sevdiğin tüm insanları listeleyelim.”
Anais Nin'e atfedilen söz, "Kaygı, aşkın en büyük katilidir." Eğer bu ifade doğruysa, o zaman sevgi de kaygının en büyük panzehiridir. Çocuğunuzun sevdiği tüm insanları ve nedenlerini hatırlayarak, sevgi kaygının yerini alacaktır.
50. “Şunu hatırla..."
Yeterlilik güveni doğurur. Güven kaygıyı yatıştırır. Çocuğunuzun kaygının üstesinden geldiği bir zamanı hatırlamasına yardımcı olmak, ona yeterlilik duygusu ve dolayısıyla yeteneklerine olan güveni verir.
51. “Şimdiden seninle gurur duyuyorum.”
Sonuç ne olursa olsun, çabalarından memnun olduğunuzu bilmek, birçok çocukta stres kaynağı olan bir şeyi mükemmel yapma ihtiyacını ortadan kaldırır.
52. “Yürüyüşe çıkıyoruz.”
Egzersiz, fazla enerjiyi yaktığı, gergin kasları gevşettiği ve ruh halini iyileştirdiği için birkaç saate kadar kaygıyı hafifletir. Çocuğunuz şu anda yürüyüşe çıkamıyorsa, yerinde koşmasını, yoga topuna zıplamasını, ip atlamasını veya esnemesini sağlayın.
53. “Düşüncenin geçişini izleyelim.”
Çocuklarınızdan kaygılı düşüncenin başlarının üstündeki istasyonda duran bir tren olduğunu hayal etmelerini isteyin. Yakında, tüm trenler gibi, düşünce bir sonraki varış noktasına doğru hareket edecektir.
54. “Derin bir nefes alıyorum.”
Sakinleştirici bir strateji modelleyin ve çocuğunuzu sizi taklit etmeye teşvik edin. Çocuğunuz izin verirse, ritmik nefesinizi hissedebilmesi ve kendi nefesini düzenleyebilmesi için onu göğsünüze bastırın.
55. “Nasıl yardımcı olabilirim?”
Çocuğunuzun durumu yönlendirmesine ve bu durumda hangi sakinleştirici stratejiyi veya aracı tercih ettiğini size söylemesine izin verin.
56. “Bu his geçecek.”
Çoğu zaman, bir çocuk kaygısının hiç bitmediğini hisseder. Endişeyi kapatmak, kaçınmak veya bastırmak yerine, ona rahatlamanın yolda olduğunu hatırlatın.
57. “Hadi gelin bu stres topunu birlikte sıkalım.”
Çocuğunuz kaygısını bir stres topuna yönlendirdiğinde, duygusal rahatlama hisseder. Bir top satın alın, yakınlarda bir avuç oyun hamuru bulundurun veya bir balonu un veya pirinçle doldurarak kendi ev yapımı stres topunuzu yapın.
58. “Bambi'nin yine endişelendiğini görüyorum. Ona endişelenmemeyi öğretelim.”
Endişeyi temsil eden bir karakter yaratın. Çocuğunuza onun endişeli olduğunu ve ona bazı başa çıkma becerileri öğretmeniz gerektiğini söyleyin.
59. “Bunun zor olduğunu biliyorum.”
Durumun zor olduğunu kabul edin. Onayınız çocuğunuza ona saygı duyduğunuzu gösterir.
60. "Koku arkadaşınız tam burada."
Özellikle lavanta, adaçayı, papatya, sandal ağacı veya yasemin ile doldurduğunuzda, bir koku arkadaşı, koku kolyesi veya difüzör kaygıyı yatıştırabilir.
61. “Bana bundan bahset.”
Sözünü kesmeden, çocuğunuzun onu rahatsız eden şey hakkında konuşmasını dinleyin. Konuşmak, çocuğunuza düşüncelerini işlemesi ve kendisi için işe yarayan bir çözüm bulması için zaman tanıyabilir.
62. “Çok cesursun!”Çocuğunuzun durumla başa çıkma yeteneğini onaylayın ve ona başarılı olma gücü verin.
63. “Şu anda hangi sakinleştirici stratejiyi kullanmak istiyorsun?”
Her kaygı durumu farklı olduğundan, çocuğunuza kullanmak istediği sakinleştirici stratejiyi seçme fırsatı verin.
64. “Bunun üstesinden birlikte geleceğiz.”
Çocuğunuza varlığınızla ve kararlılığınızla destek olmak, korkutucu durum sona erene kadar dayanma gücünü verebilir.
65. “(Korkutucu şey) hakkında başka neler biliyorsun?”
Çocuğunuz sürekli bir kaygıyla karşı karşıya kaldığında, sakinken araştırın. Korkutucu şey hakkında kitaplar okuyun ve onun hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenin. Kaygı tekrar yüzeye çıktığında, çocuğunuzdan öğrendiklerini hatırlamasını isteyin. Bu adım, korkutucu şeyden gücü alır ve çocuğunuza güç verir.
66. “Hadi senin mutlu yerine gidelim.”
Görselleştirme kaygıya karşı etkili bir araçtır. Çocuğunuz sakin olduğunda, kaygılı anlarda başarılı bir şekilde kullanabilene kadar bu sakinleştirici stratejiyi uygulayın.
67. “Benden neye ihtiyacın var?'' Çocuğunuzdan neye ihtiyacı olduğunu söylemesini isteyin.
Bu bir kucaklama, alan veya bir çözüm olabilir.
68. “Duygularınıza bir renk verseniz, bu ne olurdu?”
Başka bir kişiden kaygının ortasında ne hissettiğini tanımlamasını istemek neredeyse imkansızdır. Ancak çocuklarınızdan nasıl hissettiklerini bir renkle ifade etmelerini istemek, onlara basit bir şeye göre nasıl hissettiklerini düşünme şansı verir. Neden hislerinin o renk olduğunu sorarak devam edin.
69. “Seni tutayım.”
Çocuğunuza sarılın veya kucağınıza oturmasına izin verin. Fiziksel temas, çocuğunuzun rahatlaması ve kendini güvende hissetmesi için bir şans sağlar.
70. “XYZ’yi geçtiğin zamanı hatırlıyor musun?”
Çocuğunuza geçmişteki bir başarısını hatırlatmak, onun bu durumda pes etmemesini sağlayacaktır.
71. “Bu duvarı hareket ettirmeme yardım et.”
Duvara bastırmak gibi zor işler gerginliği ve duyguları hafifletir. Direnç bantları veya kordonlar da işe yarar.
72. “Yeni bir hikaye yazalım.”
Çocuğunuz geleceğin nasıl olacağına dair zihninde bir hikaye yazmıştır.Bu gelecek onları kaygılı hissettirir. Hikayelerini kabul edin ve sonra onlardan hikayenin sonunun farklı olduğu birkaç olay örgüsü daha bulmalarını isteyin.
Kaynağı ne olursa olsun, kaygı hepimizin başına gelir. Hayatlarındaki stresle nasıl mücadele edileceğini bilmek, çocuklarınızın önümüzdeki yıllarda işine yarayacak bir beceridir.
Kaynak: Go zen
Comments