top of page
Ayşe Başak Erk

Konuk Yazar: Çocuk ve İletişim, Aile içi Sağlıklı İletişimin Önemi

Uzman Gelişim Psikoloğu Selda Yıldırım, bu yazısında aile içi sağlıklı ve etkili iletişimin nasıl kurulabileceğini, neden önemli olduğunu yazısında bizimle paylaşıyor: '' Aile içi iletişim becerilerinin geliştirilmesi/arttırılması demek, iletişim becerileri güçlü olan çocukların yetişmesi demektir. ''   Keyifli okumalar!Aile içi iletişim, anne-baba ve çocuğun birbirlerine bilinçli veya bilinçsiz olarak iletmek istedikleri duygu, düşünce ve bilgileri aktardıkları

cocuk-saglikli-iletisim

ÇOCUĞUNUZLA İLETİŞİMİZDE NASIL BİR EBEVEYNSİNİZ?Destekleyici Yaklaşım 1.Olumlu Ebeveyn: Çocuğa yakın ilgi gösterir. Açık ve net şekilde beklentilerini ifade eder. Kural koyar, sonuçlarını uygular. Çatışmadan yılmaz. Tutarlı ve kararlıdır. Pasif Yaklaşım 2.Pasif Ebeveyn: Çocuğun etkinliklerine karşı ilgisiz ve kayıtsızdır. Çocuğun istenmedik davranışlarını görmezden gelir. Çocuğun tüm istekleri yerine gelir ve sınırsız haklara sahip olur. Denetleyici Yaklaşım 3.Yönetmeye Çalışan Ebeveyn: Çocuğu başkalarıyla kıyaslar ve çocuğun mevcut davranışlarını değiştirmek için bazı bahaneleri kullanır. 4.Saldırgan Ebeveyn: Çocuğa sürekli bağırır. Tehdit edip, sevgisini esirgediği gibi fiziksel şiddet de gösterebilir. İstenmeyen davranışlarında çocuğu susturur, aşağılar.

İLETİŞİM ENGELLERİ

aile-ici-iletisim
cocuk-aile-iletisim
aile-saglikli-iletisim
  1. “Balıklarına yem vermeni, onların bakımını üstlenmeni takdir ediyorum.”

  2. “Seninle oyun oynamak çok eğlenceli.”

  3. “Paylaştığın için teşekkür ederim.”

  4. “Bu konuda sen ne düşünüyorsun?”

  5. “Kardeşinle ne kadar güzel oynuyorsunuz.”

  6. “Tabağındaki tüm yemeği bitirdiğin için çok memnun oldum.” Zaman ayırmak-Önemli olduğunu hissettirmek Çocuğunuz size bir şey anlatmak istediğinde ilgilendiğiniz şeyi bırakıp, onu gerçekten dinlemeye özen göstermelisiniz. Dikkatinizi onun söylediklerine yoğunlaştırmalısınız ki çocuk, anlattıklarının anne babası için de önemli olduğunu dolayısıyla kendisinin önemli olduğunu hissetsin. Eğer dinlemek için ayıracak yeterli vaktiniz yoksa o anda işiniz olduğu için dinleyemeyeceğinizi ancak daha sonra kesinlikle dinlemek istediğinizi, ne anlatacağını merak ettiğinizi belirtmeyi ihmal etmemeli ve en kısa sürede konuşma zamanını belirlemelisiniz.

                                                                                                                                                                                                                                                       Selda Yıldırım

Uzman Gelişim Psikoloğu

bottom of page