Ebeveynler neden çocuklarının okula erken başlamasını ister?
Birçok ebeveyn, çocuklarının yaşlarına göre ileri düzeyde okuryazarlık, matematik veya diğer bilişsel becerilere sahip olduğunu görmektedir.
Bu, kendi yaşlarındaki diğer çocuklarla, kardeşlerinin o yaştaki durumuyla veya çocukların okula başlamasından 'beklenenlerin' ne olduğuyla karşılaştırılabilir.
Bu ebeveynler sadece çocuklarının okula hazır olduğunu değil, aynı zamanda kendilerinin de engellenmenin acısını çekeceklerini düşünüyorlar.
Birçok ebeveyn için pratiklik konusunda da gerçek bir sorun var:
Bir yıl daha okuldan uzak kalmak, ebeveynlerin işe dönmesini engelleyebilir ve ek çocuk bakımı masraflarına yol açabilir.
Okula erken başlamanın sonuçları nelerdir?
Temel endişe, çocuğun entelektüel olarak okula hazır olmasına rağmen duygusal olarak hazır olmamasıdır. Çünkü okul sadece bilgi öğrenmekten ibaret değildi. Aynı zamanda sosyalleşmeyi, başkalarıyla organize bir yapı içinde çalışmayı ve talimatları takip etmeyi öğrenmekle de ilgilidir.
4 yaşında bir çocuk kendi şartlarında mükemmel bir okuyucu olabilirken…
Okul günü boyunca kendilerinden beklenen zaman kadar konsantre olamayabilirler.
Pek çok zeki küçük çocuk, okulda kendilerinden beklendiği gibi, uzun süreler boyunca oturup sessiz kalmakta zorlanabilir.
Duygusal olgunluk inanılmaz derecede önemlidir…
Sadece sınıfın sosyal yönlerini yönlendirmek için değil, aynı zamanda odaklanmak ve öğretmenlerinin talimatlarını takip etmek için de. Zeki bir çocuğun bilişsel yetenekleri, okuldaki performansına veya davranışlarına yansımayabilir çünkü duygusal açıdan çevreye hazır değildir.Oturup konsantre olamazsanız ve öğretmeninizin söylediklerini yapamazsanız sınıfta başarılı olamazsınız. Bu sadece okumayı ve saymayı bilmekle ilgili değil... uzun bir süre oturup odaklanabilmek ve konsantre olabilmekle ilgilidir.
Sosyal açıdan da eğer bir çocuk sınıf arkadaşlarıyla aynı olgunluk seviyesinde değilse arkadaş edinmekte zorlanabilir. Bu onların okul deneyimlerini duygusal, gelişimsel ve akademik açıdan etkileyecektir.
Peki okula daha geç başlamanın faydaları nelerdir?
Birisi sınırdaysa, daha sonra başlaması daha iyi olur, böylece duygusal olgunluklarını geliştirmek için daha fazla zamanları olur. Pek çok psikolog ve eğitim uzmanı da 'oyun temelli öğrenmenin' önemini savunuyor. Örgün okul öncesi, okul öncesi, çocuk bakımı ve evde gerçekleşen öğrenme türü. Araştırmalar ayrıca çocuklarda öğrenime yönelik öğretici yaklaşımların aksine oyun yaklaşımlarından kaynaklanan üstün öğrenme ve motivasyonu tutarlı bir şekilde ortaya koymuştur.
'Fiziksel, yapısal ve sosyal oyun, erken öğrenme ve gelişimde çok önemli olduğu gösterilen entelektüel ve duygusal 'öz düzenleme' becerilerini geliştirmede çocukları destekler.' Araştırmalar ayrıca oyun ve zihinsel sağlık arasında bir bağlantı olduğunu da gösterdi.1950'lerin ortasından bu yana çocuklara yönelik oyun fırsatları önemli ölçüde azalırken, çocuklarda stres ve kaygı düzeyleri arttı.
Son olarak, okula daha geç başlamak doğrudan bir akademik avantaj da sağlayabilir…
Yeni Zelanda'da yapılan bir araştırmada iki grup çocuk karşılaştırıldı:
Bir grup örgün eğitime 5 yaşında, diğeri ise 7 yaşında başlamış.11 yaşına gelindiğinde iki grup arasında okuma seviyelerinde hiçbir fark yoktu… Ancak 5 yaşında başlayan çocuklar, daha sonra başlayan çocuklara göre okumaya karşı daha az olumlu tutum sergilediler ve metinleri anlama becerileri daha zayıftı.
Peki, sınırdaki eşiğindeki çocuklar için cevap nedir?
Sorun yaşayan ebeveynler için tarafsız bir değerlendirme, karar verme yükünü hafifletmeye yardımcı olabilir. Ebeveynlerin çocuklarının hazır bulunuşluğunu objektif bir şekilde değerlendirmeleri çok zor olabilir. Bu değerlendirmelerin çoğu öznel, duygusal ve çok karmaşıktır. Dolayısıyla eğitimli bir psikolog tarafından yapılan okula hazırlık değerlendirmesi, doğru yolun en iyi göstergesi olabilir. Ve daha da önemlisi, çocuklarının potansiyellerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları temel becerilerle donatılacağını bilmenin güvenini yaşayabilirler.
Yeni araştırmalar, her okul yılı grubundaki en küçük öğrencilerin, yaşça daha büyük sınıf arkadaşlarına göre daha kötü ruh sağlığı riskiyle karşı karşıya olabileceğini gösterdi.
Okula erken yaşta başlamak, çocuklar ve aileleri için heyecan verici ama bazen zorlu bir dönüm noktasıdır. Bazı çocuklar temel sınıflara girdiklerinde beşinci yaş günlerine yaklaşırken bazıları sadece dört yaşında olacak.
Exeter Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yürütülen ve Devon'daki 80 ilkokulda 2.000'den fazla çocuğu araştıran bir araştırma, okula başladıklarında akranlarından daha küçük olan çocukların zihinsel sağlıklarının daha kötü olduğunu ortaya çıkardı. ebeveynler ve öğretmenler tarafından.
Genel olarak etki küçüktü, ancak araştırmacılar, daha büyük akranlara ayak uydurmanın ek stresinin, öğrenme güçlüğü çeken veya erken doğanlar gibi savunmasız çocuklar için bir "devrilme noktası" olabileceğine inanıyor.Bulgular ayrıca öğretmenlerin küçük çocuklarla, özellikle de sınıfta ek karmaşık ihtiyaçları olanlarla ve sınıflardaki değerlendirmeler, öğretim ve destek yapıları üzerindeki etkileşimini de etkileyebilir.
Araştırmacılar ayrıca okula erken başlamanın çocuğun mutluluk düzeyleri ve davranışları üzerindeki etkisini de araştırdı. Çocuk psikiyatristi olarak çalışan Profesör Ford şunları söyledi: "Göreceli olarak daha genç olmak, bazı çocuklar için devrilme noktası olabilir, ama kesinlikle hepsi için değil. Çoğu için bu sadece öğretmenlerin bilmesi gereken bir şey olabilir, ancak başka ihtiyaçları olan veya başka ihtiyaçları olan çocuklar için de geçerlidir. Erken doğmuş kişiler için bu fark önemli olabilir. Öğretmenler ve eğitimciler arasında bu konunun farkındalığı, bu etkiyi hafifletmeye ve çocuk için en iyi sonucu almaya yardımcı olabilecek tedbirlerin uygulamaya konulabileceği anlamına gelir.
Comentarios