top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Twitter Icon

Williams Sendromu Nedir? Genetik Hastalığın Etkileri ve Çocuklarda Yarattığı Sorunlar

Ayşe Başak Erk
  1. Yüz Hatları

  2. Kalp ve Damar SorunlarıWilliams Sendromlu bireylerin bir çocuğu kalp veya damar sorunları yaşamaktadır. Genellikle aort damarlarında daralma veya  pulmonary arteriesde daralma gözlenmektedir.

  3. HiperkalsemiWilliams Sendromu olan çocuklarda kan değerlerinde kalsiyum düzeyinin normalden yüksek olduğu gözlemlenebilmektedir. Bunun sebebi henüz bilinmemekle birlikte, kalsiyum fazlalığının kolik benzeri, huzursuz belirtilere neden olduğu bilinmektedir. Williams Sendromlu bireylerde medikal destek veya yemek düzenlemesi bu sorunu çözümlemekte yardımcı olabilmektedir.

  4. Beslenme Sorunları Birçok Williams Sendromlu çocuk ve bebek beslenmede sıkıntı yaşar. Bunun sebebi kas güçsüzlüğü, kusma refleksi, emmede ve yutmada güçlük, tat hassasiyeti olabilmektedir. Williams Sendromlu çocuğun yaşı ilerledikçe genellikle yeme sorunlarının çözümlendiği bilinmektedir.

  5. Diş SorunlarıWilliams Sendromlu bireyler daha küçük ve aralıkları geniş dişlere sahiptirler. Isırma, diş şeklinin farklılığı nedeniyle dental sıkıntılar yaşayabilmektedirler.

  6. Böbrek SorunlarıWilliams Sendromlu kişilerin sıklıkla böbrek sorunu (işlevsellik/ yapı ) ile karşılaştıkları gözlenmiştir.

  7. İşitme HassasiyetiWilliams Sendromlu çocukların yaşıtlarına göre daha hassas işitmeleri vardır. Bu nedenle yüksek ses, kalabalıktaki konuşmalar onları çok rahatsız edebilir.

  8. Kas-İskelet SorunlarıWilliams Sendromlu çocukların eklemlerinin ve kaslarının daha gevşek ve güçsüz olduğu bilinmektedir. İleri yaşlarda da eklemlerinin sertleştiği görülebilmektedir.

  9. Gelişimsel Gecikme , Öğrenme Güçlükleri , Dikkat SorunlarWilliams Sendromlu bir çok kişide orta derecede öğrenme güçlükleri ve bilişsel sıkıntılar vardır. Çocukların gelişiminde ise gecikmeler kaydedilebilmektedir. Yürüme, konuşma, tuvalet eğitimi gibi basamaklarda daha geriden gelebilmektedirler. Williams Sendromlu kişilerin konuşma, uzun dönem hafıza ve sosyal becerileri çok kuvvetlidir. Ancak ince motor becerilerinde ve mekânsal becerilerde güçlük çekebilmektedirler.

  10. Düşük Doğum KilosuWilliams Sendromlu bebeklerin yaşıtlarına göre kilolarının doğumda daha düşük olduğu bilinmektedir. Kilo alımları yaşamlarının ilk yıllarında daha yavaş gerçekleşir. Genellikle “büyümede güçlük çekiyor” olarak tanımlanabilirler.

  11. Huzursuzluk (bebeklik döneminde kolik) Birçok Williams Sendromlu çocuk uzun bir süre huzursuzluk, kolik geçirdiği bir dönem yaşar. Bu sıklıkla 4 ay ile 10 ay arasında gerçekleşir, daha sonra çözümlenir. Sebebi zaman zaman hiperkalsemiden, uyku problemlerinden, gece uykusunda adaptasyona güçlükten kaynaklanabilmektedir. Williams Sendromunun tedavisi hakkında bilgi almak için bu yazıya göz atabilirsiniz. Bu konuda  desteği Mika Psikoloji’ den alabilirsiniz: www.mikapsikoloji.com veya 0532-063-98-73

Teşekkürler!

DİKKAT!

cocuklaringelisimi.com içerikleri kişiyi bilgilendirmek, genel öneriler sunmak amacıyla hazırlanmaktadır. Bu bilgiler şahsi tanı ve tedavi yöntemi olarak değerlendirilmemelidir. Sitede yer alan bilgiler psikolojik /eğitimsel müdahalenin yerini tutmaz. Kendi ruhsal,fiziksel sağlığınız yada çocuğunuzun ruhsal,fiziksel sağlığı ile ilgili herhangi bir şüpheniz olduğunda daima uzmanlar ile temasa geçmelisiniz. Siteden yapılan alıntılar tek koşul altında izin kapsamındadır. Alıntı yapmak için blog sahibinden izin alınmalı, alıntı için bu sitenin linki ve ismine görülür şekilde yer verilmelidir. Aksi 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Twitter Icon

© 2035 by Bump& Beyond. Powered and secured by Wix

bottom of page