3 yaşında çocuğu, kendini çok güvenli hissetmediği ama hakimiyet kurmaya eğilimli, duygusal olarak çalkantılı bir devrededir. 3 yaşında çocuk izler, bakar; 3.5 yaşında yapar, etki eder. Dil gelişimi değişkendir, akıcı konuşan olduğu kadar daha kendini ifade edemeyende vardır, dolayısı ile hırslanma ve öfke nöbetleri görülebilir.3 yaşında çocuk, karşı cinsiyetteki ebeveynle evlenme arzularını belli edebilir.
3 yaş çocuğunda, paralel oyun azalır ve işbirlikçi oyun görülmeye başlar; oyuncaklar paylaşılmaya başlar, sözel iletişim kullanılır, diğer çocukların duyguları ilgisini çekmeye başlar, tercih ettiği arkadaşları olmaya başlar, 2 yaş çocuğundaki çekingenliği atar ve daha çeşitli insanlarla rahatça iletişime geçebilir (bakkal, simitçi vs). Grup oluşumlarında çeşitli düzeylerde etkileşimler gözlenir: tekil oyun, yetişkinle iletişim, iki çocuk arasında işbirlikçi oyun, iki çocuk arasında agresif oyun gibi çok çeşitli ve çok sayıda sık değişime uğrayan alt gruplaşmalar görülür. 3 yaş çocuğu için oyun hala bağımsız bir aktivitedir ama fiziksel olarak daha yakın oynayabilirler, yine de yetişkinle çocukla olduğundan daha sakin ve uzun oynar.
Üç veya dört çocuktan ziyade iki çocuk anlaşarak oynar, işbirliği ilkel aşamadadır, hatta aynı hedefle oyun kurulsa da rol dağılımında işbirliği çökebilir. Örn. İki çocuk hevesle bakkal dükkanı kurar ancak her ikisi de “dükkana “girip bakkal olur-müşteri yoktur!
3.5 yaş civarında ise birlikte oynamak artar, 3-4 kişilik oyunlar görülür, sözel iletişime ağırlık artar; agresyon azalır ama istenmeyeni “dışlama” davranışı baş gösterir. Gruplar kolay dağılır. 3 yaş çocuğunda, ince motor becerileri gittikçe gelişse de , kaba motor etkinlikler hala favoridir-büyük bloklar, kum, su.. parça-bütün ilişkisi ilgisini çeker, boz yap, lego türü oyuncaklar. Bebek ile oyunlar da popülerdir, hayal gücü (çay partileri, sofra kurma, parka gitme gibi ) iyice oyuna dahil olur. Oyunun sürmesi için paylaşma davranışı görülmeye başlanır.
Comments