6 yaş çocuğu için uyumlu olmak önem kazanır; sosyal normların baskısını hissetmeye başlar. Arkadaşlıklar ön plandadır, ancak 6 yaş çocuğu da fark edilmek ve övülmek ihtiyaçları nedeniyle pek “ geçimli” değildir; kuralcılığı, kendi doğrularında diretmeleri, dışlama davranışları 6 yaş çocuğunun sosyal hayatını zora sokan huylarıdır. Kolay arkadaşlık kurar ama zor sürdürür. Kolay sinirlenir heyecanlı, duygusal ve tepkiseldir-fiziksel ve sözel olarak yoğun duygularını dışa vurur. Oyunlarda rekabetçidir, hep kazanmayı ister; hatta sık sık kazanabilmek için kuralları değiştirmek ister. Grupta aynı davranışı ve tavrı sergileyen birkaç 6 yaş çocuğu varsa, o grup sıkıntıya düşebilir. Hoşgörülü ve esnek olmakta zorlanabilir, eleştireldir-bir şeyi yapmanın tek doğrusu vardır onun için-kendi bildiği gibi. Oyunlarda cinsiyet ayırımı yapmaya başlarlar. Yeniliklerden hoşlanır, macera sever, deneylerden hoşlanır. Hala “yuva” aktivitelerinden zevk alır. Erkek çocukları uzay, uçak, gemi gibi şeyler resmedebilir, kızlarda ev, çiçek ve insan daha sık çizerler. Hareketlidir ve su, çamur oyunlarından ve top ile oynanan oyunlardan zevk alır. Evcilik oyunu çok detaylandırılır, hayal dünyaları çok geniştir. Genellikle kızlar oyuncak bebekleri giydirme-soymaktan, erkekler hırsız-polisçilik, kovalamacalı tabanca oyunları, her iki cinsiyette de okulculuk oynamaktan hoşlanır. Masa başı, kutu oyunları da ilgi çeker ancak kazanma, birinci olma hırsı sık tartışmalara yol açar. Bazı 6 yaş çocuğu okumaya başlayabilir, kendi kitaplarını yazmak/yazılmasını ister. Koleksiyon yapma merakı başlayabilir.
Yerinde çok uzun süre duramaz, 5 yaşındaki çocuğun sükûneti ve uzun çalışma süresi kısalmıştır. Otururken dahi kıpırdar, kalemi düşürür, sallanır, masaya yatar, başını eğer, ayaklarını vurur adeta bedeninin uzamda dengesini bulmaya çalışır, sıklıkla sınırlarını sınar – salıncakta çok yükseğe sallanır, tırmanma aletinde en tepeye çıkar, en yüksek kuleyi-en geniş duvarı inşa eder vs. Yaptığı işin, oynadığı oyunun neticesi kadar sürecinden de zevk alır. İlişki, arkadaşlık kurmaya çaba gösterir, iletişime açıktır.(Ames,L.B. & Ilg, F.L.(1976) sf.15-22, 43-55)
Genel olarak bakıldığında oyun her çocuğun gelişimi boyunca sadece biçim değiştirerek var olmaya devam etmektedir. Çocuklar öğrenmek için oyun oynamasalar bile oyun sırasında bir çok deneyim kazanır ve yeni bakış açıları kazanırlar. Oyun; sosyal, duygusal ve fiziksel gelişimleri açısından onları destekleyen temel bir davranış biçimidir.
Comentarios