top of page
  • Ayşe Başak Erk

Çocuklara Corona Virüsü'nü Nasıl Anlatmalıyız?

Çocuğa Corona Virüsü Anlatılırken Nasıl Bir Yaklaşım Benimsenmeli?

Bu dönemde çocuklar da sıklıkla Corona virüsü hakkında konuşmaları duyuyor, görseller ile karşılaşıyor. Çocukların Corona virüsü hakkında güvenilir bilgileri, güvendikleri yetişkinlerden ediniyor olmaları önemlidir. Özellikle yaşlarına ve gelişimlerine uygun bilgileri ebeveynlerinden duyuyor olmaları hem çocukları güvende hissettirecektir hem de yanlış bilgilerden kendilerini uzak tutabileceklerdir. Ancak durum ile konuşurken kendi kaygı ve korkularınızı kontrol altına almış olmanız önemli olacaktır. Konuşma sırasında eğer sizin yoğun kaygınız veya panik haliniz var ise çocuğunuz sizin duygunuzu aynayalayacaktır. Ve siz ne anlatırsanız anlatın sadece duygunuzu alacaktır.

Aşağıda çocuklar ile Corona Virüsü hakkında konuşmak üzerine öneriler ve ipuçları bulabilirsiniz.

1.Çocuğunuzun ne bildiğini öğrenmek için soru sorarak başlayın. Çocuğunuzun yaşına uygun sorular sorarak gündemden neler öğrendiğini belirlemeniz gerekir. 'Okulda Corona Virüsü hakkında konuşulduğunu duydun mu, neler biliyorsun?' 'Yetişkinler bu aralar bir hastalıktan bahsediyor, neler duydun?' gibi sorular ile çocuğunuzun neleri bildiğini öğrenin.

2. Çocuğunuzu güvende hissettirin ancak gerçekleri çarpıtmayın. Çocuğunuz ile konuşurken sakin bir ses tonu ve sade bir dil kullanmaya özen gösterin.

3. Çocuğunuzun gelişimine ve yaşına uygun durum hakkında bilgiler verin. 'Senin de duyduğun gibi Corona Virüsü nedeniyle hasta olanlar var. Bu virüsün belirtileri grip gibi oluyor. Ateş , öksürme, nefes almakta zorlanma gibi.. Bir çok kişi çok daha hafif bir şekilde bu hastalığı geçiriyor ve iyileşiyor. Corona Virüs'ü çocukları pek hasta etmiyor. Bu hastalığı olan çocuklar da genellikle çok hafif şekilde hasta oluyor ve iyileşiyorlar. Yaşı daha büyük ve farklı başka hastalıkları olanları daha çok etkiliyor. Onlarda Corona virüsünden dolayı hasta olduklarında hemen tedavi için doktora gidiyorlar. Şu anda Corona Virüsü'nün yayılmaması için birçok önlem alıyoruz. ' gibi bir açıklama yapabilirsiniz.

4. Çocuğunuza soru sorması için fırsat tanıyın. Bu nokta da çocuğunuzun olumsuz ve hatalı bağlantılar kurmasının önüne geçmek için tüm sorularını içtenlikle dinliyor olmanız önemlidir.

5. Korku, endişe gibi duyguların ifade edilmesine alan açın. Çocuğunuz kendine, size, ailesine, arkadaşlarına ne olacağı konusunda yoğun endişeler yaşayabilir. Bu duyguları ifade etmesi için alan açıyor olmanız önemlidir.

6. 'Bana, ailemize birşey olur mu?' Sorusu geldiğinde öncelikle endişesinin çok doğal olduğunu ve onu anladığınızı ifade edin. Çocuğunuza hepinizin güvende olduğunu ve Corona Virüsü'nden korunmak için yapmanız gerekenleri bildiğinizi hatırlatın.

7. Çocuğunuzun Corona Virüsü hakkındaki endişeleri ile baş edebilmesi için kontrol edebileceği alanlar yaratın. Corona Virüsü'nden korunmak için yapabileceklerini ona anlatın. Ellerini yıkamak (yaşı küçük çocuğunuz varsa sevdiği bir şarkıyı iki kez söylemesi bitene kadar ellerini sabunlaması gerektiğini söyleyebilirsiniz) , dışarıda olabildiğince elleri ile ağzını, gözünü ellememek, arkadaşları ile temasına dikkat etmek, sağlıklı beslenmek, düzenli uyumak gibi.

8. Büyük yaş çocuklarına, Corona Virüsü'nün durdurulması için bilim insanlarının bir aşı/ilaç geliştirme çalıştıklarını, şehirlerde alınan önlemleri anlatmanız iyi gelebilir. Küçük yaş çocuklarına ise doktorların ve hemşirelerin hastaları iyileştirmek için çalıştıklarını anlatabilirsiniz.

9. Çocuğunuzu olabildiğince haberlerden ve medyadan uzak tutun. Eğer internet kullanımına uygun bir yaşı var ise mutlaka ölüm haberlerine bu konuşmada kısa da olsa değinin. Bazı kayıpların olduğunu ancak şu anda herkesin Corona Virüsü için nasıl önlemler alınması gerektiğini daha iyi bildiklerine ve önlemlere dikkat ederek güvende olabileceğine vurgu yapın.

10. Çocuğunuzun günlük yaşam rutinlerini olabildiğince sağlamaya devam edin. Uyku saatinin, yemek saatinin, oyun saatinin stabil olması çocuğunuzu güvende hissettirecektir. Okulların kapanması durumda ise ara / yaz tatili rutininizden devam etmeye çalışın.

11. Corona Virüsü gündemi sürekli yenileniyor o nedenle aralıklı olarak çocuğunuz ile sohbet edin. Kaygılarını, yeni edindiği bilgileri, merak ettiklerini sormasına fırsat tanıyın.

12. Çocuğunuzun kaygılarını azaltmak için sanat materyallerinden faydalanabilirsiniz. Çocuğunuza Corona Virüsü'ne mikroskop ile bakıldığında bir taç gibi göründüğünü söyleyebilir ve kağıda resmini çizebilirsiniz. Çocuğunuzdan başka bir kağıda bir Corona karakterini çizmesini isteyin. Sonra birlikte Corona karakterinin sevdiği ve sevmediği şeyleri baloncuklar içine çizin/yazın.( Kağıdın bir tarafına sevdiklerini bir diğer tarafında ise sevmediklerini yazabilir/çizebilir veya farklı renk kodlaması kullanabilirsiniz. ) Bir başka kağıda ise çocuğunuzun Corona karakterini sevmediği etkinlikler ( su-sabun, sebze-meyve, iyi bir uyku vb.) ile karşılaştırmasını isteyin. Ve Corona karakterinin bu etkinliklere verdiği tepkileri çizmesini isteyin. Son kağıda ise çocuğunuzun Corona karakterinin durdurulduğu haldeki resmini çizmesini isteyin. (Karakter kızgın ve üzgün mü görünüyor, küçülmüş mü, onu nasıl durdurmuşlar, rengi/şekli değişmiş mi? gibi sorular ile destek verebilirsiniz.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Çocuğum Hakkında Herşey: Şubat 2020

Şubat 2020 için   Çocuğum Hakkında Herşey: çocuk psikolojisi ve gelişimi hakkındaki sorularınızı aşağıda paylaşabilirsiniz.

bottom of page