top of page
  • Ayşe Başak Erk

Çocuklarda Gece Tuvalet Eğitimi için İpuçları

Gece Tuvalet Eğitimi için Hazırlık

• Tek kullanımlık çarşaf, koruyucular satın alın veya çocuğunuzun üstünü daha kolay değiştirmek için birden fazla lastikli çarşafı üst üste koyun.

• Çocuğunuzun yatma saatinden bir saat önce içecekleri sınırlayın.

• Yatmadan yarım saat önce ve yatmadan hemen önce lazımlığı /tuvaleti kullanmalarına yardımcı olun.

• Siz uyumadan önce lazımlığı/tuvaleti kullanması için çocuğunuzu uyandırın.

• Gece uyandıkları zaman tuvalete gitmelerini hatırlatın.

• Çocuğunuzun gece orada kendini güvende ve rahat hissetmesi için banyoya giden yolu iyi aydınlatın.

Gece tuvalet eğitimi girişiminin başlangıcında, kendi kendinize bir alarm kurmanız ve gecenin çocuğunuzutuvalete götürmeniz de yararlı olabilir. Bu, sonsuza kadar aşılamak isteyeceğiniz bir alışkanlık değil, ancak alışmasına yardımcı olabilir.

Ve unutmayın, çocuğunuz yatağını ıslatıp ıslatmayacağını her zaman kontrol edemez, bu nedenle pozitif kalmak önemlidir. Sabır ve hazırlık, çocuğunuzun gece tuvalet eğitimini tamamlamasında şarttır.


Çocuğum Gece Tuvalet Eğitimine Hazır mı?

Peki, geceleri çocuk bezlerini bırakma zamanının geldiğini nasıl anlarsınız? Her çocuk için farklı zamanlarda gerçekleşen gelişimsel hazır olma durumu söz konusudur (ancak erkekler genellikle yatağı kız çocuklarından daha uzun süre ıslatırlar). İşte ümit verici bir hazır olma işareti:

  • Çocuğunuz lazımlığı/ tuvaleti gün boyunca düzenli olarak kullanıyor ve arka arkaya birkaç gece kuru kalıyorsa

  • Veya uyku zamanında kuru kaldığı sık ise ve geceleri iç çamaşırı giymeye ilgisi varsa


Gece boyunca kuru kalmayı öğrenmek, gündüz tuvalet eğitiminden daha uzun sürebilir. 5 yaşındaki sağlıklı çocukların yaklaşık %15'i geceleri kuru değildir ve 6 yaşındaki çocukların %10'unun hala geceleri çiş kaçırdıkları olabilir. Gece tuvalet eğitimi için, çocuğunuzun mesane boyutunun tüm gece üretilen idrarı tutacak kadar büyük olması veya beyninin tuvaletinin geldiği dürtüsüyle uyanacak kadar olgun olması gerekir.


Lazımlık /tuvalet eğitimi ile kazaların olması kaçınılmazdır. Bu olduğunda, onlara şefkatli davranın ve üzülmemeye çalışın. Cezalandırma ve azarlama genellikle çocukları kötü hissettirir ve tuvalet eğitiminin daha uzun sürmesine neden olabilir. Birkaç hafta daha geçerse ve çocuğunuz hala altına sürekli kaçırıyor veya denemekle ilgilenmiyorsa tuvalet eğitimi için hazır olmayabilir.


Çocuğunuz ne zaman bağırsak hareketine ihtiyacı olduğunu biliyor ama çişinin geldiğini her zaman fark edemiyor mu? Tuvalet eğitimini öğrenenler için idrar kaçırmak normaldir. Bazı çocuklar bağırsak hareketlerini yönetmeyi öğrendikten sonra aylarca mesane kontrolünü tam olarak kazanamazlar. Bunu göz önünde bulundurarak çocuğunuzun tuvalet eğitimine devam edin.

Çocuğunuz Dışkısıyla Oynamaya Çalışıyor. Kaka ile oynama arzusu, bir çocuğun doğal merakından kaynaklanır. "Bu oynanacak bir şey değil" diyerek onları azarlamadan bunun önüne geçebilirsiniz.


İdrar Yapmak İçin Oturmakta Israr Ediyorlar. Bu aslında bir sorun değil çünkü penisi olan insanların çoğu tuvalet alışkanlığını öğrenirken oturmak istiyor. Çocuğunuzun oturarak idrar yapmasına izin verin ve mesane kontrolünde ustalaştıktan sonra, isterseniz ona ayakta da tuvalete gidebileceğini açıklayabilirsiniz.


Bazı çocuklar atıklarının vücutlarının bir parçası olduğuna inanırlar, bu yüzden bu onların sifon ile yok olmasıiçin korkutucu ve anlaşılması zor olabilir. Kaka'nın amacını ve vücudun ihtiyacını açıklamaya çalışın. Teo’nun Kaka Kitabı üzerinden anlatabilirsiniz.

Pek çok çocuk, üzerinde otururken sifonu çekilirse tuvalete çekilmekten korkar. Çocuğunuza kontrol hissi vermek için sifonu çekmesine izin verin. Bu, akan suyun sesinden ve kaybolan nesnelerin görüntüsünden duyulan korkuyu azaltacaktır. Ayrıca bağımsız bir lazımlık sandalyesi veya normal klozetinizin üstüne çıkan bir oturak kullanmayı da deneyebilirsiniz.


Çocuğunuzun bağırsakları ve mesaneyi kontrol eden kasları nasıl gevşeteceğini öğrenmesi zaman alabilir. Eğer çocuğunuz tuvaletten çıktıktan sonra hemen sonra çişini veya kakasını yapıyorsa

bu genellikle tuvalet alışkanlığı eğitim sürecinin başlarında olabilir. Bu çok sık oluyorsa, çocuğunuzun eğitim için gerçekten hazır olmadığı anlamına gelebilir.


Çocuğunuz Bağırsak Hareketleri İçin Bez İstiyor ve Kaka Yaparken Gizleniyor. Bu, çocuğunuzun fiziksel olarak - duygusal olarak olmasa da - lazımlık eğitimi almaya hazır olduğunu gösterir. Bunu bir başarısızlık olarak düşünmek yerine, çocuğunuzu bağırsak sinyallerini tanıdığı için onu övün. Bebek bezi giyerken banyoda kakasını yapmasını önerin.Duygusal olarak hazır olması için ona zaman ve alan tanıyın.


Çoğu çocuk gibi, yürümeye başlayan çocuk öğle uykusundaki ve gece tuvalet eğitimini tamamlaması muhtemelen biraz daha uzun sürecektir. Yürümeye başlayan çocuğunuzu yatmadan hemen önce ve uyanır uyanmaz lazımlığı /tuvaleti kullanması için teşvik edin. Onlara, gecenin bir yarısı uyanıp tuvalete gitmeleri gerektiğinde, ya kendi başlarına gidebileceklerini ya da sizden yardım isteyebileceklerini söyleyin.

Çocuğunuz Sadece Belirli Bir Kişiyle Tuvalete Gidiyor. Bir çocuğun tuvalet eğitiminin ilk aşamalarında bir kişiye bağımlı olması normaldir. Çocuğunuz sizinle sadece lazımlığa gidecekse, kendinizi yavaş yavaş süreçten geri çekin. Örneğin, çocuğunuzun soyunmasına yardım etmeyi teklif edin veya çocuğunuzu banyoya götürün, ancak kapının dışında bekleyin.


Çocuğunuz Bez Günlerine Geri Dönüyor. Bir çocukta strese neden olan herhangi bir şey, özellikle değişiklik yeniyse, onu önceki bir gelişim düzeyine geri dönmesine neden olabilir. Stresörler, çocukta veya bir akrabada bir hastalık, yeni bir bebek, beşikten yatağa geçiş veya yeni bir eve taşınmayı içerir. Lazımlık/tuvalet eğitimi gerilemesi sağlık sorunlarından (kabızlık gibi) veya lazımlık korkusundan da kaynaklanabilir. Çocuğunuzun ilk etapta gerçekten


almamış olması da mümkündür. Gerileme zamanla geçmelidir, ancak endişeleniyorsanız çocuğunuzun doktoruyla konuşun.


bottom of page