Apgar testi, Amerikali anestezist Virgina Apgar tarafından oluşturulmuştur.Apgar testi, yeni doğan bebeklerin doğumdan sonraki durumlarını tespit etmek için kullanılır.Apgar testi sayesinde hemşireler bebeğin acil müdahaleye ihtiyacı olup olmadığına karar verebilir.Apgar testi 5 alt bölümden oluşur, yeni doğan bebeğin ilk dakikası ile 5. dakikasındaki durumu değerlendirir. Alt bölümler;tonus, nabız, refleks tepkiler, görünüm ve solunumdur.Her bölüm 0-2 aralığında puanlanır ve olası 10 toplam puan elde edilir.
Apgar testinin puanlamasında. 7 puan ve üzeri - Sağlıklı
3 puan ve altı - Acil müdahale
Düşük puan alana bebeğin 5 dakika kontrolünde halen düşük ise, Apgar Testi 3. kez doğumdan sonraki 10. dakikada tekrar uygulanabilir. İlk seferdeki düşük puanlar her zaman ciddi sorunlara işaret etmez ancak bir sonraki uygulamada puanın yükselmemesi önemli bir sağlık sorununa işaret edebilir.
Sezeryan yolu ile doğan bebeklerin Apgar Testi sonuçlarının daha düşük olduğu belirlenmiştir. Prematüre bebeklerde, kas tonu nedeniyle Apgar Testinde skorların 7'nin altında olabilmekte.
Apgar testi, uzun dönemde ortaya çıkabilecek sonuçları belirtmek için tasarlanmamıştır, bu neden ile düşük puanlar sağlıksız, kalıcı hasara işaret etmeyebilir.
Apgar Testi Puanlaması:
Tonus:
0-gevşek veya hareketsiz
1-Biraz kıvırma veya kol ve bacakları esnetme
2- Aktif hareket, eklemle bağlı organların hareketinin var olması
Nabız:
0- Yok
1- Yavaş (100altında/1 dk)
2- 100 üstünde/1 dk
Refleks Tepkiler:
0- Tepki yok
1- Uyarana tepki
2-Ağlama, geri çekilme
Görünüm:
0-Mavi, soluk
1-Pembe gövde, eller ayaklar mavi veya mor
2- Tüm gövde parçaları pembe
Solunum:
0- Yok
1- Zayıf ağlama, düzensiz solunum
2- Güçlü ağlama, düzenli solunum
- Ayşe Başak Erk
Comments