top of page
  • Ayşe Başak Erk

Çocuğunuzun Yazma Becerilerini Geliştirmenin 7 Yolu

İyi yazma becerileri edinmek hayatın her döneminde herkes için gereklidir. Bu, öğrencilerin akademik başarıları için en temel gerekliliklerden biri olduğu gibi, aynı zamanda yetişkin yaşamının da ayrılmaz bir parçasıdır. Bu nedenle, çocukluk sırasında iyi yazma becerilerinin temelini atmak çok önemlidir. Bir ebeveyn olarak, çocuğunuza etkili iletişimin önemini öğretebilir ve eğitimlerinde başarılı olmalarına yardımcı olabilirsiniz. Bu yazıda, çocuğunuzun temel yazma becerilerini evde eğlenerek geliştirmesini destekleyecek, hemen uygulamaya başlayabileceğiniz bazı ipuçları bulacaksınız:

Yazmayı Eğlenceli Hale Getirin

Çocuğunuzun iyi yazmayı öğrenmesine yardımcı olmak kolay bir görev değil, hele de çocuğunuzun bakış açısına inmekte zorlanıyorsanız. Çocuğunuzun daha sık yazdığını görmek istiyorsanız, yazmaya ilgisini çekmeniz ve onu heyecanlandıracak ödevler bulmanız gerekir. Çocuğunuzun günlük tutmasını isteyebilir ya da bir kitapta bulduğunuz bir resmin betimlemesini yazmasını isteyebilirsiniz. Başka bir eğlenceli fikir de çocuğunuzun bir işin nasıl yapılacağına dair talimatları yazmasıdır (örn., bir evcil hayvanın bakımı gibi). Sıkıcı ödevler ve görevlerle onu bunaltmak işe yaramayacaktır; bu yüzden etkinliklerin hafif ve eğlenceli olmasına özen gösterin!

Oyunlaştırmadan Faydalanın

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, çocuğunuzun ilgisini çekmiyorsa yazma becerilerini geliştirmek için çalışmak hiçbir meyve vermeyecektir. Çocukların oyun oynamaya her zaman düşkün olduğunu söylemeye gerek yok, bu yüzden öğrenme hedefini bir oyunla birleştirmek çok daha etkili olacaktır. Yazma becerilerini geliştirecek oyunlar oynamayı deneyin. Örnek vermek gerekirse, sağlam yazma becerileri geliştirmek için oldukça gerekli olan kelime dağarcığını geliştirmek adına kelime oyunları oynayabilirsiniz. Ayrıca, pek çok oyun, küçük çocukların diğer sosyal becerilerinin de gelişimini destekler.

İyi okuma, genellikle başarılı yazmanın temelini atar; bu nedenle çocuğunuzun ilgisini çekebilecek kitaplar edinmesini sağlayın ve onları okuması için onu teşvik edin. Çocuğunuza hoşuna gidebilecek farklı türlerde (fantastik, macera, şiir, vb.) kitaplar verin. Unutmayın, çocuğunuz ne kadar çok okursa, sağlam yazma becerileri edinmesi o kadar kolay olacaktır. Dahası, okumak, çocukların çeşitli cümle yapılarını ve çok sayıda yazma stilini tanımasına da olanak tanır.

Uygun Bir Çalışma Alanı Yaratın

Yazmayı teşvik edecek eğlenceli etkinliklerin yanı sıra, rahat, sessiz bir çalışma alanı da gerekir. Tüm gerekli yazma araçlarını çocuğunuzun ulaşabileceği bir yerde bulundurmak onun odaklanabilmesini sağlayacak ve böylece yazma niteliğini destekleyecektir. Çocuğunuzun çalışma alanını en iyi şekilde organize edin ki böylece orada vakit geçirmekten hoşlansın ve etkinliklerinin tadını çıkarsın.

Kopyalama Etkinliklerini Teşvik Edin

Belirli bir bilgiyi not etmek onu hatırlamayı çok daha kolay hal getirecektir. Çocuğunuza kısa bir metin ya da şiir verip defterine geçirmesini isteyebilirsiniz. Bir metni elle yeniden yazmak, vurguları ve kelime yapılarını hatırlama sürecini kolaylaştırır. Aynısı, cümleleri kopyalamak için de geçerlidir!

Kompozisyon Yapısını İyi Anlayın

Ebeveynlerin, çocukların ev ödevlerini yönlendirebilecek kadar ödevleri anlayabilmeleri çok faydalıdır. Çocuğunuza bir ev ödevi verildiğinde, onu yönlendirmeye hazır olmanız gerekir. Örneğin, bir kompozisyonda bulunması gereken unsurlar ve özelliklerden emin değilseniz, öğretmeninden bir kompozisyon örneği isteyebilirsiniz. Ardından, bu örneği, temel unsurların neler olduğunu anlamak için kullanabilirsiniz. Ayrıca, internetten başka örnekler bulabilir ve sonra bunları çocuğunuza temel yazma becerilerini öğretmek için kullanabilirsiniz.

Birlikte Yazın

Çocuğunuzdan yazmanız konusunda yardım isterseniz bundan mutlaka çok memnun olacaktır. Örneğin, çocuğunuzdan sizin için bir alışveriş listesi yazmasını isteyebilirsiniz. Bu görevi tek başınıza yapabilecek olsanız da çocuğunuz bu sorumluluğu üstlenmekten ve size yardımcı olmaktan büyük keyif alacaktır.

Günümüzde çocuklar vakitlerinin çoğunu yazı yazmaktan çok mesajlaşarak geçiriyor olsalar da yazma becerisini geliştirmek çocuğunuzun geleceği için çok önemlidir. Çocuğunuzun yukarıda bahsedilen etkinliklere ilgisini çekerek yazma becerilerini desteklemek için biraz zaman ayırmayı deneyin. Çocuğunuz mutlaka bayılacak!

bottom of page