top of page
  • Ayşe Başak Erk

Renklerin Psikolojik Etkileri




Colors, like features, follow the changes of the emotions. - Pablo Picasso


Renklerin yetişkinler ve çocuklar üzerinde etkisi olduğu, birçok meslek grubunca (iç mimarlar, sanatçılar, psikologlar vb) bilinmektedir. Hatta renk seçimleri kişilerin duygusal durumları, fizyolojik durumlar üzerinde değişime sebep olabilmektedir. Bazı renklerin kan basıncını ve metobolik hızı arttırabildiği veya göz yorgunluğuna, gerginliğe sebep olabilmektedir. Tabii ki renklerle yaşanan değişimler birçok kişisel deneyimden de etkilenmektedir. Örneğin, batı kültüründe beyaz renk saflık ve masumiyeti simgelemekte iken bazı doğu ülkelerinde yası simgelemektedir.


Peki öncelikle renk nedir?

Isaac Newton 1666 yılında saf beyaz ışığın cam bir prizmadan geçtiğinde birçok farklı renge dönüştüğünü keşfetmiştir. Ayrıca renkler tek bir dalga boyundan oluştuğu için daha farklı renklere ayrışamadığını da bulmuştur.

İleriki araştırmalarda ışığın farklı renklerin oluşumu için kullanılabileceğini belirtmiştir. Örneğin, kırmızı ışığın, sarı ışık ile karıştırıldığında turuncu ışığın ortaya çıkması. Ayrıca sarı ve mor renklerinin birbirini yok ettiklerini sonucunda beyaz ışık çıktığı sonucuna varmışlardır.


Renk Psikolojisi-Renklerin Psikoloji Üzerindeki Etkisi

Renklerin algılanması sübjektif olabilmek ile birlikte, geçmişte bazı renklerin, kişiler üzerinde benzer etkileri olduğu belirtilmekteydi. Soğuk renklerin(mavi, mor, yeşil) sakinliği simgelerken zaman zaman hüznü de simgeleyebilmektedir. Sıcak renkler ise (kırmız, sarı, turuncu)sıcaklık hissinden öfkeye kadar geçiş bir alana sahiptir.

Birçok psikolog renklerin etkisinin kişiden kişiye değişeceğini ve etkilerinin abartıldığını düşünmektedir. Renklerin anlamlarının kültüre yönelik değişebileceğini de vurgularlar. Yakın dönemde yapılan çalışmalar ise renklerin duygu-durumu üzerindeki etkisinin geçici olabildiğini belirtmektedir. Yapılan bir araştırma, kırmızı rengin öğrencilerin sınav başarısı üzerinde olumsuz bir etkisi olduğun belirtirken, hız ve güce ihtiyaç duyulan zamanlarda kırmızı rengin kişiler üzerindeki etkisinin olumlu olduğunu belirten sonuçlar elde etmişlerdir.


Renk Psikolojisi- Terapi

Eski dönem Mısır, Çin gibi kültürlerde, iyileşme için renk terapisi uygulanmıştır. Renk terapisi zaman zaman ışık terapisi olarak da isimlendirilmektedir. Zaman zaman günümüz de alternatif terapi olarak kullanılabilmektedir. Bu terapide:

Kırmızı-Bedeni ve zihni uyarmak ve uyandırmak için

Sarı- Sinirleri uyarmak ve bedeni rahatlatmak için

Turuncu-Enerji seviyesini yükseltmek için

Mavi- Acıları dindirmek, sakinlik sağlamak için kullanılmaktaydı.



Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page