top of page
  • Ayşe Başak Erk

Yenilgiye Tolerans: Çocuğum Kaybetmeye Dayanamıyor, Çocuğum Hep Kazanmak İstiyor


Bazı çocukların kaybetmeye toleransları düşüktür. Oyunda kaybettikelerinde çok üzülür, öfkelenir hatta oyunu bırakmak isteyebilirler.



Kaybetmeye toleransı arttırmak için;

  • Ebeveynleri olarak sizin de yenilebileceğinizi görmesi önemlidir. Aynı şekilde siz bir oyunda kaybettiğinizde, uygun davranmanızı da gözlemeleyecek ve içselleştirecektir. Önemli olan oyun sırasında alınan keyif olduğunu vurgulamayı unutmayın. Ona “ Bu sefer yenildim, biraz üzüldüm ama bu sorun değil. Birdahaki sefere belki kazanırım. Önemli olan eğlenmekti.” diyebilirsiniz.

  • Çocuğunuzun öfkesinden veya üzüntüsünden dolayı oyunları kazanmasına izin vermeniz onun sosyal ilişkilerinde de zorlanmasına neden olacaktır. Bu nedenle oyunlarınızda herkesin kurallara uyuyor olması ve kimseye ayrıcalık vermemeniz önemlidir. Sizinle bir oyunda kaybettiğinde ona duyguları ile baş etmede yardımcı olabilirsiniz. Yenildiğinde bireyin bu durum ile başa çıkabilmesi sosyal- duygusal gelişimin önemli bir parçasıdır.

  • Çocuğunuz ile oyun oynarken rekabetçi olmayın.Unutmayın kaliteli zaman geçirmek ve eğlenmek için oyunuyorsunuz. Siz kazandığınızda da aşırı tepki göstermeniz çocuğunuzu olumsuz yönde hırslandıracaktır ve kaybettiğinde çok daha fazla tepki verecektir.Ayrıca bunun sonucunda perfromas kaygısıda yaşayabilir.Başarabildiklerini göstermekte güçlük çekebilir.

  • Zaman zaman yenilmeyi doğal karşılayın ki çocuğunuzda sizin tepkilerinizi referans alsın ve modellesin.Yenildiğinde yoğun duygularının azalması için bir sonraki oyunda onun kazanacağını dair sözler vermeyin veya “tamam sen kazandın” şeklinde ifadeler kullanmayın. Ancak bir kez daha oynarsanız kazanma şansının olabileceğini hatırlatın.

  • Mükemmeliyetçi yapıdaki çocukların yenilmeye toleranslarının daha düşük olduğu bilinmektir.

  • Çocuğunuzun yenilgiye karşı toleranslı olması sosyal ilişkilerini derinden etkiler. Arkadaşları kaybettiğinde yoğun tepkiler veren belki de oyunu bozan biri ile arkadaşlıklarını sürdürmekte zorlanabilir.Kazanmak kadar kaybetmenin de doğal olduğunu kavraması ve anlaması sosyal-duygusal gelişimin önemli bir gelişimidir.




Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page