top of page
  • Ayşe Başak Erk

Çocuğum Altını Islatıyor: Çocuklarda Alt Islatma Tedavisi


Çocuklarda Alt ıslatma Tedavisi

Doğrudan tedavinin çocuğa uygulanması ile birlikte, tedavide ebeveynlerin rolü çok büyüktür.

Durumun tıbbi bir sebepten oluşup oluşmadığı doktora başvurularak kontrol ettirilmelidir. Alt ıslatmanın, tıbbi sebepli olduğunda doktorun önerebileceği ilaç veya farklı türdeki tedaviler uygulanabilir. Bununla birlikte duygusal sebepli çocukların alt ıslatması çok sık görülen ve önemli olan çocuklarda stres belirtilerindendir, bu nedenle fiziksel kontrollerde bir sorun çıkmaz ise psikolojik destek alınması gerekebilir.


Çocuğunuza yardımcı olmaya başlarken lütfen alt ıslatma sorununun çocuğunuzun hatası olmadığını kabul ederek başlayın. Altını ıslattığında onu cezalandırmayın, ona kızmayın ve onu utandırmayın. Birlikte bir takım olarak bu alt ıslatma sorunu ile baş edeceğinizi unutmayın. Bu süreçte çocuğunuzun yatağına su geçirmeyen bir örtü sermeniz kolaylık sağlayacaktır.


Ailenizdeki günlük sohbette bu konun üzerinde artık durulmaması, gündem olmaması çocuğunuzun üzerinde baskıyı azaltacak ve sizin ona verdiğiniz motivasyon ile birlikte sorunun çözülebilir olduğuna dair güveni artacaktır.


Çocuğunuza alt ıslatmanın normal olduğunu zaman zaman herkesin altını ıslatabildiğini, bu durumu birlikte çözebileceğinizi iletin. Onun yanında olduğunuzu, meraklanacak bir şey olmadığını, birlikte çözüm bulacağınızı söylemeniz onu rahatlatacak ve size olan güvenini de pekiştirecektir.


Çocuğunuzu bu konuyu birlikte halledeceğinize dair yüreklendirin. Toplum içinde, sosyal ortamda bu konuyu açmamanız, onun utancını azaltacaktır. Ailedeki her bireyin bu konuda eleştirel olmaması, destekçi olması önemlidir.


Süreç boyunca çocuğunuzun gün içindeki sıvı alımını kontrol edin, idrar arttırıcı olan kafein ve şekerli içeceklerden uzak tutun. Sıvı alımını gün içine eşit dağıtmaya özen gösterin, özellikle yatmadan önce sınırlı sıvı alımı önemlidir.

Yatmadan önce mutlaka tuvalete gitme alışkanlığını kazandırın. Tuvaletinizin yerini çocuğunuzun uykudan uyandığında kolay bulabilmesi için gece lambası ile belirleyebilirsiniz.

Gece altını ıslatma sebebiyle bez kullanımını bırakın, çocuğun zaten altının bağlı olduğunu bildiğinden tuvalete kalkmamayı seçtiği görülebilir.


Alt Islatma Sorunun Tedavisinde Davranışsal Yöntemler

Tuvalet Tutma Eğitimi

Bu çalışma ile çocuğunuzun daha uzun süre idrarını tutmasını sağlamak hedeftir. Çocuğunuzun gün içinde hangi zamanlarda tuvalete gittiğini not edin, bunu 2-3 gün boyunca yapın. Notlarınızı aldıktan sonra çocuğunuzun tuvalete gitmeden 5-10 dakika beklemesini sağlayın(örneğin saat 11.00 de tuvalete gidiyorsa 11.05’e kadar tutmasını sağlamak). Böylece çocuğunuzun idrarını tutma süresi gittikçe artar, idrar kesesi daha çok idrar tutabilmek için esner.


Ödül (Olumlu Pekiştirme )Yöntemi

Bu yöntemde çocuğunuzun her kuru kaldığı zamanı kaydederek, onu ödüllendirmenizdir. Ne kadar uzun süre altı kuru kalırsa daha büyük ödüllere ulaşabilir. Çocuğunuz ile birlikte bir tablo hazırlayın. Kuru kalktığı geceler için (veya altını bir kez ıslattığı zaman ) tabloya bir yapıştırma (sticker) yapıştırın. İlk zamanlarda hedefi küçük tutmak faydalı olacaktır. 3 yapıştırma kazandığında bir ufak ödül kazanmakla başlayıp, bunu 7 güne kadar aşamalı olarak çıkarabilirsiniz.


Kendini Uyandırma Çalışması

Bu çalışmada hedefiniz çocuğunuzun gün içinde idrarının olduğunu fark ettirme ile başlar. Böylece geceye de bu farkındalığı yansıtması hedeftir.Gün içinde çocuğunuzun tuvaleti geldiğinde yatağa yatmasını ve gece olduğunu, uyuduğunu hayal etmesini isteyin. İdrar kesesinde hissettiklerinin ona “ Cişin geldi, kalk yap” dediğini hayal etmesini isteyin. Daha sonra çocuğunuzun kalkıp tuvalete gitmesini isteyin. Bu yöntemi her gece yatmadan, tuvalet gitmeden önce yapmanızda bu davranışının genellemesine yardımcı olacaktır.

Alarm Kurma

Her gece belirli aralıklarla çalması için saatin alarmı kurabilirsiniz. Böylece çocuğunuz alarmı kapatmak ve tuvalete gitmek için uyanması beklenir. Bu yöntem ile çocuğunuzun gece uyanmasını ve tuvalete gitmesini içselleştirmesi ve kendi başına gerçekleştirebilmesi hedeflenir. Bu yöntem için çocuğunuzun 4-5 yaş ve üzeri olması önemlidir. Başlarda çocuğunuzun uykusu çok ağır ise ona yardımcı olmanız ve gerekirse tuvalete kadar ona eşlik etmeniz gerekebilir.

Eğer bu yöntem yeterli gelmez ise; çocuğunuzun gece uyandırmalarınızda ışığı açmadan, ismini söyleme, hafifçe dokunma, alarma doğru aşamalı bir geçiş sağlayın. Bu aşamalarda hedef çocuğunuzun uyandığında kendiliğinden tuvalete gitmesidir.


Enürezis Alarmı

Bu yöntemin çocuklarda etkili olduğu bilinmektedir. Enürezis alarmının kullanımında çocuğunuzun 5 yaş ve üzeri olması daha etkin olacaktır. Enürezis alarmı idrarın yatağa serilen özel örtüye geldiği anı fark eder ve alarmı çalıştırır. Çocuğun uyanarak alarmı kapatması ve kalan idrarını tuvalete giderek yapması gerekir. Bu yöntemde çocuğun alarm süresince uyanıp idrarını daha fazla yapmayıp, tutmasını ve tuvalete gitmesini hedefler. Bu davranışsal yöntemin 4-8 hafta uygulanması öngörülür. Bu yöntemde de ödül kullanabilir, kuru kaldığı geceler için maddi değeri yüksek olmayan ufak ödüller verebilirsiniz.


Terapi Süreci

İkincil alt ıslatma tedavisinde psikoterapilerin etkinliği çok yüksektir. Terapinin hedefi çocuğun yaşadığı sıkıntılı, stresli, kaygılı ve gergin psikolojik durumunu çözümlemektir. Çocuğa yaşadığı duygusal sıkıntı ile baş etmede yardımcı olmak gerekli zamanlarda ebeveynlere tutumları ile ilgili öneriler sunmaktır.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page