top of page
  • Ayşe Başak Erk

Çocuğunuzla Nasıl Güçlü ve Sağlıklı İlişki Kurabilirsiniz?


Öncelikle çocuğunuzla sağlıklı ilişki kurmak, güvenli bir bağ kurmak çocuğunuzu her zaman memnun etmeniz anlamına gelmemektedir. Bazı anlarda ebeveynlerin verdikleri kararlar çocuklarını mutlu etmeye


bilir ancak onların sağlıklı gelişimi için verdiğiniz kararınızın doğru olduğunu bilirsiniz. Çocuklarınızı bunu anlayacak kadar henüz olgun olmayabilirler ancak siz onun için aldığınız kararların sorumluluğunu alabilecek güçte olduğunuzu hatırlayın.

Çocuğunuzla sağlıklı bir ilişkide onunla yaşıt veya arkadaş olduğunuz anlamına gelmemelidir. Çocuğunuzla neden arkadaş olmamınız gerektiğini buradaki yazıdan okuyabilirsiniz.Çocuğunuzla samimi bir ilişki kurmak hiç çatışma olmayacağı anlamına gelmez. Çocuğu ile güçlü bağları olan ebeveynlerde iletişimde zaman zaman sorun yaşayabilir. Çocuğunuzla samimi ve güçlü bir bağ kurmak için:

1. Çocuğunuzun bakış açısını ve duygularını samimiyetle anlamak üzere dinleyemeye özen gösterin. Bir talebiniz varken veya davranışlarını düzeltmek üzere konuşurken dahi saygılı olun.

2. Her gün çocuğunuzla (dikkatinizi dağıtacak herhangi bir teknolojik aleti kenara koyarak ) geçirdiğiniz bir zaman olmasına özen gösterin.

3. Çocuğunuzu sıklıkla fiziksel temasta bulunarak sevginizi gösterin. Çocuğunuza sevildiğini hissettirmek için 15 fikir yazısına göz atın.

4. ‘Sana nasıl yardımcı olabilirim?’ diye sorun.

5. Çocuğunuzu yargılamadan, aşağılamadan davranışını düzeltin.

6. Her gün mutlaka olumlu ve cesaret verici sözcükler kullanın. Çocuğunuzu cesaretlendirmek için 60 ifadeyazısına buradan erişebilirsiniz.

7. Çocuğunuzun seçtiği oyunları oynamaya gayret edin.

8. Çocuğunuzun düşüncelerinin ve yorumlarının önemli olduğunu hissettirin.

9. Çocuğunuza teşekkür etmeyi unutmayın.

10. Çocuğunuzun güçlü duygularına empati ile yaklaşmaya çalışın. Kriz anlarında çocuğunuz ile iletişim ve ilişki kurmak üzerine ipuçları içeren yazıya göz atın.

11. Çocuğunuzla beraber gülün.

12. Çocuğunuzu her zaman sıcak ve samimi bir şekilde karşılayın.

13. Çocuğunuzun hata yapmasına olanak verin.

14. Çocuğunuzun ilgi alanlarını merak edin, anlamaya çalışın.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page