Çocuğunuzun göz kontağını kurmasına, jestlerine, beden duruşuna, beden hareketlerini ve ses tonuna dikkat ederek, sözlü olarak iletmediği/iletemediği birçok bilgiyi alabilirsiniz.
Verilen mesajın, iletilmek istenenin karşı tarafa tutarlı gitmesi de sözlü ve sözsüz iletişimin birbiri ile tutarlı olmasından geçer. Kişinin söylediği ile beden dilinin tutmadığını gözlemliyorsanız, konuya daha dikkatli ve özenli yaklaşmanız gerekebilir. Örneğin eğer çocuğunuz her şeyin yolunda olduğunu yere bakarak, gözlerini kaçırarak bakıyor ise bu dikkat edilmesi gereken bir nokta olabilir. Yapılmış olan birçok araştırma da kişiler beden dili ile anlatılan arasında çelişki gözlemlediğinde, kişinin dikkatini daha çok kişinin sözsüz iletişimine verdiği belirtmektedir.
Aynı şekilde ebeveynleri olarak çocuğunuza, mesajlarınızı iletirken beden dilinizde söylediklerinizi destekliyor olmasına dikkat etmelisiniz. Örneğin, size ‘Arkadaşlarım ile parkta oynayabilir miyim?’ diye sorduğunda ‘Evet ‘ derken yüzünde mutsuz, isteksiz bir ifadenin oluşu çocuğunuzun arada kalmasına, gitmeli mi gitmemeli arasında bir karmaşa yaşamasına neden olabilir.
Çocuğunuzun beden dili ile söyledikleri arasında bir çelişki gözlemdiyseniz, ona bunu belirtebilirsiniz. İlk örnekteki gibi her şeyin yolunda olduğunu yere bakarak mutsuz bir sözsüz iletişim ile aktarıyor ise ona’ Bana bir üzgünmüşsün gibi geldi’ gibi bir yorumda bulunabilir, ona kendini açma fırsatı yaratabilirsiniz.
Konuşurken ses tonunuz karşıdakine büyük bilgi sağlar. Örneğin, yazılı iletilenleri hangi ses tonu ve duygu ile okursak farklı anlamlar elde edilebilir. O sebeple iletmek istediğiniz duyguya uygun bir ses tonunu kullanmanız önemlidir.
Konuştuğunuz kişi ile göz kontağını sürdürmeniz onunla ilgilendiğinizi, anlattıklarını dinlediğiniz anlamına gelir. Çocuğunuz ile de konuşurken onun göz seviyesine inmeniz önemlidir. Çocuğunuzun sizinle konuşurken veya sizi dinlerken göz kontağını kuruyor olması gerekir. Unutmayın ki iletişim türünde de sizi modelleyecektir.
İletişim kurduğunuz ortamında, sözlü ve sözsüz iletişimi değerlendirmede önemi büyüktür. Bazı ortamlar daha resmi iletişim gerektirebilir, bu davranışlar daha farklı bir ortamda çok daha farklı yönden değerlendirilebilir. Bu sebeple sözlü iletişimin ve beden dilinin ortama uygun olup olmadığını da değerlendirmeniz önemlidir.
Beden dilini değerlendirirken sadece tek bir mimiğe veya jesti yorumlamak yerine bir grup olarak tüm beden dilini yorumlamanız daha doğru olacaktır. Çünkü bir tek sözsüz iletişimin birçok farklı nedeni olabilmektedir. Örneğin kişinin odağını sizden zaman zaman alması gözündeki bir rahatsızlıktan kaynaklanıyor olabilir.
Ayşe Başak Erk
Comments