top of page
  • Ayşe Başak Erk

Çocuklarda Uyku: Okul Öncesi Çocuğunuzun Uyku Sorunları

Okul öncesi çocuklarda yaygın görülen uyku zamanı sorunlarını ve bu konuda neler yapılabileceğini ele alalım. Sonuçta bütün aile iyi bir gece uykusu çekebilir.

Gece emzirme ve bez değiştirme dönemini geride bıraktınız ama iyi bir gece uykusu çekmek hala mümkün olmuyor. Belki uyku vakti bir güç mücadelesine dönüştü ya da okul öncesi çocuğunuzun bütün gece yatağında kalması konusunda zorluk yaşıyorsunuz.

En yaygın uyku zamanı sorunlarından kurtulmak için bu basit stratejileri deneyebilirsiniz hem de bu geceden başlayarak!

Sorun: Uyku vakti çok kaotik.

Senaryo: Çocuğunuzu yatağına yatırırken acele içinde ve stresli hissediyorsunuz.

Çözüm: Uyku vaktini bir öncelik haline getirin. Öngörülebilir, sakinleştirici bir uyku vakti rutini iyi bir uykunun anahtarıdır.

Uyku kaçırabilen aktif oyunlardan ve elektronik cihazlardan uzak durun. Çocuğunuzu banyo yaptırabilir ya da masal okuyabilirsiniz. Gününüzden söz edebilirsiniz. Uyku vakti müziği dinleyebilirsiniz. Sonra uykulu ama uyanık bir şekilde çocuğunuzun üstünü örtün ve iyi geceler dileyin.

Sizin için en iyi nelerin işe yaradığını deneyerek keşfedin ama bir rutini bulduğunuzda, her gece ona uyun. Bu, çocuğunuzun ne beklemesi gerektiğini bilmesine ve sağlıklı uyku alışkanlıkları edinmesine yardımcı olur.

Sorun: Çocuğunuz yatağa gitmek istemiyor.

Senaryo: Uyku vakti geldi ama çocuğunuz uyumak istemiyor.

Çözüm: Eğer çocuğunuzun evdeki konuşmaları, kahkahaları ya da elektronik cihazlardan gelen sesleri duyuyorsa uyumak istememesi gayet doğaldır. Uyku zamanına geçişi kolaylaştırmak için uyku vaktinde elektronik cihazları kapatın ya da uzakta bırakın ve sessizliği sağlamaya çalışın. Uykudan önce herkes yavaşladığında uyku daha çekici gelebilir.

Sorun: Çocuğunuz tek başına uyumak istemiyor.

Senaryo: Çocuğunuzun, uykuya dalana kadar sizin odada kalmanıza ihtiyacı var.

Çözüm: Çocuğunuzun tek başına uyumasını teşvik etmek için kendisini güvende hissetmesine yardımcı olun. Sakinleştirici bir uyku rutiniyle başlayın. Ardından rahatlatıcı bir nesne sunun, sevdiği bir peluş hayvan ya da bir battaniye gibi. Çocuğunuzun daha iyi hissetmesine yardımcı olmak istiyorsanız odanın kapısını açık bırakın ya da ışık açın. Çocuğunuzun güvende olduğundan emin olun ve odadan çıkın.

Size seslenirse çocuğunuzun odasına koşarak geri dönmekten kaçının. Ona seslenin ve daha sonra odasına girin. Sırtını okşayın, dokunarak ve sesiniz ile onu sakinleştirin. Uykuya dalmanın yollarını keşfetmesine izin vermeye çalışın. Çocuğunuzun tek başına uykuya dalmasına yardım ettiğinizi unutmayın. Eğer vazgeçer ve çocuğunuzla onunla birlikte yatağa girmeye devam ederseniz çocuğunuz bunu hatırlayacak ve muhtemelen her gece bunun olmasını bekleyecektir.

Bunun yanı sıra, onu kontrol etmeden önce gittikçe artan sürelerde bekleyerek çocuğunuzun yalnız kalabilmesine yardımcı olabilirsiniz. Kontrol ederken, yalnızca bir ya da iki dakikalık ziyaretlerde bulunduğunuzdan emin olun. Çocuğunuza güven verecek şeyler söyleyin ve ufak bir dokunuşla veda edin - sarılmayın.

Çocuğunuzun yatağını ayırmak üzerine bu yazımızı da okuyabilirsiniz.

Sorun: Çocuğunuz yatağında duramıyor.

Senaryo: Çocuğunuzu yatağa her yatırdığınızda koridora çıkıp peşinizden geldiğini görüyorsunuz.

Çözüm: Çocuğunuz su ya da peluş hayvanını istemek için düzenli olarak yatağından kalkıyorsa bu ihtiyaçları uyku vakti rutini sırasında önceden hazırlamaya çalışın. Çocuğunuz yataktan kalkıyorsa onu geri yatırın, gerekirse tekrar tekrar. Çocuğunuza bu davranışı için ilgi göstermekten kaçının.

Sorun: Çocuğunuz çok geç saatlere kadar ayakta kalıyor.

Senaryo: Çocuğunuzun uyku vakti 8:30 ama uykuya hazır olması genellikle uyku vaktinizi geçiyor.

Çözüm: Çocuğunuz uyku vaktinde hala yorgun olmuyorsa, kaybetmeye mahkum olduğunuz bir mücadeleyi sürdürüyor olabilirsiniz. Gün içindeki uyku saatlerini kısmaya çalışın.Çocuğunuzun kaç saat uykuya ihtiyacı olduğunu bu yazımızda bulabilirsiniz.

Ayrıca, çocuğunuzun uykusuna ayırdığınız vaktin, ki bu 3-5 yaş arasındaki çocuklar için 10 ila 13 saat arasındadır, çocuğunuzun uyku ihtiyaçlarını aşıp aşmadığını göz önünde bulundurabilirsiniz. Hedeflenen uyku süresine ulaşıncaya dek birkaç günde bir çocuğunuzun uyku vaktini 15 dk ertelemeyi ya da uyanma vaktini 15 dk erkene almayı deneyin.

Sorun: Çocuğunuz gece uyanıyor.

Senaryo: Çocuğunuz gece uyanıyor ve sizin yardımınız olmadan yeniden uyuyamıyor.

Çözüm: Çocuğunuz düzenli olarak uyanıyorsa ve gece sizi çağırıyorsa, tek başına uyumayan bir çocuk için uygulayacağınız teknikleri kullanmayı deneyin.

Ancak çocuğunuz kabus gördüyse hemen yanıt verin. Ona güvende hissettirin, rüya hakkında konuşun ve çocuğunuz hazır olduğunda uyuması için teşvik edin.

Sorun: Çocuğunuzun uyku zamanı sorunları sizi hüsrana uğratıyor.

Senaryo: Çocuğunuzun sızlanmasından yoruldunuz; bu yüzden de çocuğunuza kızdınız veya pes ettiniz ve çocuğunuzun televizyon karşısında ya da sizin yatağınızda uykuya dalmasına izin verdiniz.

Çözüm: Uyku savaşları bir ebeveynin sabrını zorlayabilir. Ancak çocuğunuzun taleplerine yenik düşmek ya da olumsuz bir şekilde yanıt vermek uyku zamanı sorunlarınızı çözmenize yaramayacak.

Çocuğunuza çok önemli bir beceri kazandırmaya çalıştığınızı unutmayın. Tutumunuzda tutarlı olun ve bir yapıştırmalı takvim gibi pekiştirme stratejileri kullanmayı deneyin. Erişilebilir bir hedef koyun ve eğer buna ulaşırsa çocuğunuzu sabah ilk iş olarak bir yapıştırma ile ödüllendirin. Zamanla daha zorlayıcı hedefler de koyabilirsiniz.

Çocuğunuza iyi uyku alışkanlıklarını öğretmek için hiçbir zaman geç değildir. Eninde sonunda tutarlılığınız herkes için iyi bir gece uykusu olarak geri dönecektir.

Comments


bottom of page