top of page
  • Ayşe Başak Erk

Bebekler, Çocuklar için Kaç Saat Uyku Gerekir? Çocuğum Kaç Saat Uyumalı?

Çocuğunuzun Kaç Saat Uykuya İhtiyacı Var?

Tüm çocuklar ve yetişkinler için sabit olan kaliteli bir uyku süresidir. Ancak çocukların kaç saat uykuya ihtiyacı vardır? 2 yaşındaki çocuğun uyku ihtiyacı, 1 yaş çocuğunun uyku ihtiyacından ne kadar farklıdır? Çocuklar geliştikçe ve değiştikçe uyku ihtiyaçları da değişir.


Çocukların sağlıklı gelişimleri için uyku hayati önem taşır. Araştırmalar kaliteli ve yeterli uyku uyuyan çocukların; dikkat, davranış, öğrenme, duygusal regülasyon, ruhsal ve sağlık alanlarında olumlu gelişimlerin olduğunu iletir.


24 saatlik bir günde her yaş grubunun kendi içinde sağlıklı ve yeterli uyku alabilmesi için

belirlenmiş bazı öneriler var.


Çocuğunuzun gece saat kaçta yatması gerektiğini hesaplamak yerine, sabah uyanma saatini gözlemleyin. Uyandığı saatten geriye hesaplayarak gece uyku saatini belirleyebilirsiniz.


Yaş Aralığı. Önerilen uyku süresi

4 -12 aylık bebekler 12 -16 saat, öğle uykusu dahil

12 - 24 aylık çocuklar 11 -14 saat, öğle uykusu dahil

3-5 yaş okul öncesi çocukları 10 -13 saat, öğle uykusu dahil olabilir

6 -12 yaş okul çağı çocukları 9 -12 saat

13 - 18 yaş gençler 8 - 10 saat


Yeni Doğan Bebeklerin Uykusu (0-3 ay)

Hayatlarının ilk birkaç ayında bebeklerin gece ve gündüz ayrım henüz oturmamıştır. Tüm düzenlerini döngüsel olarak gece/gündüz fark etmeksizin sürekliliğini sağlar. İlk aylardaki gece gündüz ayrımı yapmamaları 6 ay ile birlikte değilir. Bebeklerin gece uykusu ile gündüz uykuları arasında bazı değişimlerin oluştuğu gözlemlenebilir.

Uzmanlar, bu dönemki bebeklerin genellikle günde 11-17 saat kadar uyudukları belirtiler.


Bebeklerin Uykusu (4-12 ay)

Gece ve gündüz farkı oluştukça bebeğinin bir uyku ritmi olduğunu fark edebilirsiniz. Çocuğunuzun daha düzenli bir uyku döngüsünü yakından gözlemleyebilir ve gece uykusunda kaç saat geçirdiğini anlayabilirsiniz. Genellikle bu dönemdeki çocukların gece uykusu 6-8 saat sürer ve sonrasında daha kısa bir uyku onu takip eder. Diğer uyku zamanları öğle uykuları ile karşılanır. Bazı çocukla 2 bazıları ise 3 öğle uykusuna ihtiyaç duyar.

12-16 saat aralığında ve öğle uykusu süresi önerilendir.


Küçük Çocuklar (12-24 ay)

Çocuğunuz yürümeye ve konuşmaya başladıkçauyku düzeninde de değişimleri gözlemleyebilirsiniz. Genellikle daha seyrek veya kısa süreli öğle uykuları olur. Sıklıkla bir öğle uykusu ve ardından uzun ve derin bir gece uykusu eşlik eder.

11-14 saat aralığında ve öğle uykusu süresi önerilendir.


Okul Öncesi Çocukları (3-5 yaş)

Bu dönemde çocuğunuz yavaş yavaş öğle uykusunu bırakır ve günlük tüm uyku geceye aktarılır. Öğle uykuları değişken hal alır, bir gün öğle uykusu uyurken diğer gün uykuya ihtiyacı olmayabilir. Öğle uykusunu bırakan çocuklar için sessiz ve sakin bir dinlenme zamanı önerilebilir.

Eğer çocuğunuz öğle uykusun bıraktı ise, gece uykuya geçiş saatini biraz erkene alarak öğle uykusundan kalan süreyi ekleyebilirsiniz.

10-13 saat aralığında ve öğle uykusunun tercihe göre olması uyku süresi önerilendir.


Okul Çağı Çocukları (6-12 yaş)

Okula başlama ile çocuklar dikkat, öğrenme ve sosyalleşme gerektiren yoğun bir tempoya başlarlar. Bu nedenle uykusuzluk birçok alanda çocuğu olumsuz etkiler.

9-12 saat önerilen uyku süresidir.


Gençler (13-18 yaş)

Yeterli uyku alınmadıkça yavaşlama, dalgınlaşma ve tükenmiş hissetme artışa geçer. Sosyalleşme ile uyku süresinin sürekli olarak az olması gençlerin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Uyku her insan için olmazsa olmazdır. Gençlerin sabahları daha geç saatlere kadar uyuduklarını gözlemleyebilirsiniz.

8-10 saat önerilen uyku süresidir.


Bazı çocuklar daha az uykular ile işlevselliklerini koruyabilir. Yeterli uyku saatleri katı kurallar değildir, ebeveynlerin çocuklarını bulundukları gelişim evresine göre aşağı yukarı ne kadar uykuya ihtiyaçlarını belirlemek için bir çerçevedir. 2009 yılında yapılan bir çalışmada 5 yaş ve altında çocuğa sahip ebeveynlerin %48 çocuklarını ne kadar uykuya ihtiyaçları olmadığını kaydetmiştir. %33'ü 6-12 yaşındaki çocukların ortalama 10 saate uykuya, ergenlerin ise 8-9 saatlik uykuya ihtiyaçları olduğunu %39'ünün bilmediği ortaya konmuştur.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page