top of page
  • AyÅŸe BaÅŸak Erk

Ebeveyn ve Çocuk İlişkisi: Çocuğumla Kaliteli Zaman Geçirmek Nasıl Olur?



Çocuğunuz ile kaliteli vakit geçirmek, hem onun gelişimi hem de sizinle olan ilişkisi için önemlidir.

Birlikte geçirdiğiniz zamanın niceliğinden çok niteliğinin önemi vardır; çocuğunuz ile belli bir rutinde, çocuğunuza tüm ilgi ve dikkatinizi verebileceğiniz ve bire bir yapacağınız aktiviteler ile kaliteli zaman geçirebilirsiniz. Birlikte belirlediğiniz günlerde ve zaman diliminde sadece çocuğunuzla birlikte vakit geçirmeye odaklanmanız önemlidir. Çocuğun olduğu kadar, ebeveyn olarak da sizin de keyif aldığınız aktiviteler seçmeniz önemlidir. Beraberce bir film izlemek, bilgisayar oyunu oynamak, Tv izlemek eğlenceli bir paylaşım olsa da aslında aranıza başka bir odak koymayıp yana yana, yüz yüze, sohbet imkanı sağlayan etkinlikler tercih edilmelidir.


Kaliteli zaman geçirirken çocuğunuzun yaşı, gelişimi, ihtiyaçları, ilgi alanları önemlidir. 3 yaşında yapmaktan zevk aldığı şeyler 4 yaşında aynı kalmayabilir. Bu noktalara dikkat ederek çocuğunuzu gözlemleyebilir, ona uygun şekilde kaliteli zaman geçirebilirsiniz.) Ancak sadece çocuğunuzun eğlendiği şeyleri seçmek doğru olmayabilir; onun becerilerini de geliştirecek etkinlikleri seçmek yararlı olacaktır.


Çocuğunuz ile kaliteli vakit geçirmenizin birçok yararı vardır. Öncelikle çocuğun, ebeveyni ile arasında güçlü bir bağ oluşmasına yardımcı olur. Ebeveynleri ile düzenli olarak kaliteli vakit geçiren çocuklar, ebeveynleri için ne kadar önemli ve özel olduklarını hissederler ve ilgi çekmek için olumsuz davranışlarında düşüş gözlenir. Ayrıca ilgiye ihtiyaç duyduklarında sizin orada olduğunuzu bilirler ve bu en temel ilgiyi ve gereken bilgileri farklı kişilerden karşılama ihtiyaçları olmaz. Ebeveynleri ile güçlü sağlıklı bir bağlanma gerçekleştirdiklerinde kendilerine güvenir, rahatlıkla dünyayı keşfeder ve yeni arkadaşlıklar, ilişkiler kurmaya hazır olur. Anne ve baba ile farklı etkinlikleri farklı zamanlarda yapmak, çocuğun anne ve babası ile ayrı ayrı olarak bağlarının güçlenmesine yardımcı olacaktır. Bu zaman diliminde ebeveynlerde çocuklarına birçok beceri kazandırabilir, yeni bilgiler öğretebilir, iletişiminizi güçlendirebilir, bazı değerleri kazandırabilir ve hoş vakit geçirebilir.


Çocuk için olduğu kadar, düzenli olarak paylaşılan bu değerli vaktin ebeveyne katkısı büyüktür. Ebeveyne çocuğun iç dünyasını endişelerini beğenilerini, düşündüklerini hissettiklerini, sorunlarını dinleme fırsatı verir-çocuğunu gerçekten tanıma fırsatı yaratır. Ayrıca, kurulan bu iletişim kanalı ergenlik yıllarında ebeveynin çocuktan kopmamasına yardımcı olacak çok önemli hayati bir değerdir.









Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page