top of page
  • Ayşe Başak Erk

Karma Ailelerde Çocuklar Nasıl Hisseder?

  1. Yeni karma ailede nasıl davranmalı? Mesela yeni ebeveyne nasıl seslenecek? Kim kural koyucu olacak? Kimi dinlemek gerek?

  2. Diğer ebeveyni nasıl hissediyor? Çocuğunuz yeni anne-babasını sevse bile, diğer ebeveyninin duygularını incitmemek için sevmiyormuş gibi davranabilir.

  3. Hayatı nasıl değişecek? Belki de hayatında daha fazla değişiklik istemiyor.Üzüntü, öfke ve kıskançlık Çocuğunuzun karma aileye karşı negatif duygular hissetmesi oldukça normaldir. Mesela:

  4. Sizi yeni üvey anne-babasıyla paylaşacağı için üzgün ve kızgın hissedebilir ya da kıskanabilir.

  5. Üvey kardeşlerini kıskanabilir ya da kardeşler çocuğunuzu kıskanabilirler

  6. Sizi öz ailesini parçalayan kişi olarak suçlayabilirler.

  7. Artık yeni bir eşiniz/partneriniz olduğu için kendilerini önemsenmemiş ya da ihmal edilmiş hissedebilirler.

  8. Yeni eşinizi/partnerinizi reddedebilirler çünkü yeni kişi ona ebeveynlerin artık asla bir araya gelmeyeceğini hatırlatır.Karma aile hakkındaki duygularıyla baş etmesinde çocuğunuza yardımcı olun Çocuğunuz bu yeni duruma karşı olumsuz ya da negatif duygular hissettiğinde, ne yapacağınızı bilemez halde hissetmeniz oldukça doğal. En önemli şey, çocuğunuzun şunu bilmesini sağlamak: Ne hissederse hissetsin, sorun değil ve siz daima orada olacaksınız ve onu her koşulda seveceksiniz. İşte, çocuğunuzun duygularıyla baş etmesine ve yeni duruma-karma aileye alışmasına yardım edecek birkaç yöntem: Çocuğunuzla konuşun Çocuğunuza duygularını ifade edebilme şansı verin, mesela muhabbeti siz başlatın. Şunlar bir fikir verebilir size:

  9. “A biliyor muydun ….? Sonra yaklaşan değişimden bahsedin, mesela “A biliyor muydun, Lara ve Ali artık her hafta sonu bizde kalacaklarmış?

  10. “...... konusunda nasıl hissediyorsun? Mesela, “Lara ve Ali’nin her hafta sonunu bizimle geçirecek olmaları konusunda nasıl hissediyorsun? Ya da “Şu sıralar evde olan şeylerle ilgili nasıl hissediyorsun?”

  11. “Bununla ilgili ne yapmak istersin?” Mesela, “Buraya geldiğinde seni evde hissettirmek ve daha rahat ettirmek için ne yapabiliriz?” Çocuğunuz bir soruya cevap verdiğinde, bunu takdir edin. Mesela “Evet harika bir fikir, hadi deneyelim. Eğer olmazsa, başka bir şey buluruz.” Çocuğunuzla zaman geçirin Ailenizde değişimler olurken, çocuğunuzla geçirdiğiniz zamanları ve rutinleri bozmadan yapmaya devam etmeniz çok önemli. Bu ipuçları yardımcı olabilir:

  12. Rutin ve düzenli olarak yaptığınız aktivitelere devam edin, mesela her pazar sabahı yürüyüşe çıkmak ve birlikte sıcak çikolata içmek gibi.

  13. Çocuğunuzla geçirdiğiniz vaktin keyfini çıkarın. Yeni bir şeyler yapmayı deneyebilirsiniz, mesela gündüz veya gece çocuğunuzla dışarı çıkın, üvey çocuklarınız ya da yeni eşiniz olmadan.

  14. Mümkünse her gün çocuğunuz için birazcık zaman ayırın, gününün nasıl geçtiğini öğrenmek, nasıl olduğunu ve neler yaptığını dinlemek için.Yeni üvey anne-babayı tanımaya başlayın Eğer çocuğunuza yeni üvey anne-babasını tanıması için vakit verirseniz ve acele etmezseniz, çocuğunuz belirsiz ya da negatif hisleriyle daha kolay baş edebilir. Bu ipuçları yardım edebilir:

  15. Neden yeni biriyle tekrar birlikte olduğunuz hakkında çocuğunuzla konuşun.

  16. Hem eşinize hem de çocuğunuza, onlardan birbirlerine saygı göstermelerini beklediğinizi ifade edin-ancak birbirlerini sevmek zorunda değiller.

  17. Çocuğunuzun adımlarına eşlik edin- yeni ebeveyni ile ilişkisinde acele etmesini beklemeyin.

  18. Çocuğunuz üvey anne-babasını tanımaya başlarken, birlikte vakit geçirecekleri rahat ortamlar hazırlamaya çalışın. Mesela birlikte film izleyebilirler, yürüyüşe çıkabilirler ya da masa oyunu oynayabilirler.

  19. Eğer üvey anne ya da babası ile ilgili herhangi bir şikayeti, endişesi olursa size bunu rahatlıkla söyleyebileceğini ona ifade edin. Eğer çocuğunuzun derdi makul derecede ise- örneğin eşiniz/partneriniz çocuğunuzla sert konuşuyorsa- eşinizle/partnerinizle bu konuyu konuşun ve birlikte çözüm bulmaya çalışın. Eşinizle çocuğunuza ebeveynlik yapma şekli hakkında konuşmanız gerekirse, ekip çalışması yaklaşımı yardımcı olabilir. Bu tür bir yaklaşım çatışmayı azaltarak, aile yaşamının iniş ve çıkışları ile olumlu bir şekilde yüzleşmenize yardımcı olabilir. Çocuğunuzun diğer ebeveynle ilişkisi Karma ailelerdeki çocuklar kimi zaman ebeveynler arasında sıkışmış hissede ve hangi ebeveyne sadık olması konusunda endişelenir. Çocuğunuzun bu durumla baş etmesine yardımcı olabilirsiniz:

  20. Çocuğunuz diğer ebeveyn ile düzenli olarak iletişimde olacağından emin olsun, elbette güvenli olduğu sürece...

  21. Çocuğunuzun önünde eski eşinizi eleştirmemeye çalışın

  22. Çocuğunuzdan diğer ebeveynine mesaj götürmesini, bir şeyler söylemesini istemeyin

  23. Diğer ebeveyninin evinde neler yaptığını konusunda teste tabi tutmayın- bırakın ne kadarını istiyorsa o kadarını paylaşsın sizinle

  24. Çocuğunuz, eski eşiniz, hep birlikte paylaştığınız anılarınız olsun, bayramlar ya da doğum günü kutlamaları gibi.Karma ailelerdeki çocuklar: duygu dünyalarını neler etkiler Çocuğunuzun karma ailedeki yaşamla ilgi hisleri şöyle şeylere bağlıdır:

  25. Kaç yaşında olduğuna

  26. Ayrılmanın üzerinden ne kadar zaman geçtiğine

  27. Çocuğunuzun hayatını ne kadar değiştirdiğine

  28. Hayatında olup biten başka şeyler- örneğin okulda

  29. Üvey anne-babasını ne kadar iyi tanıdığına

  30. Diğer ebeveyninin bu değişiklik konusunda nasıl hissettiğine Ve elbette çocuğunuzun kişiliğine bağlıdır.

bottom of page