top of page
  • Ayşe Başak Erk

Müzik ve Çocuk:Müzik Yapmanın Çocuk Gelişimi ve Çocuk Psikolojisi Üzerine Etkileri



Geçmişte yapılan birçok araştırma müziğin çocukların zihin gelişiminde büyük rol oynadığını vurgular, yakın dönemde yapılan araştırmalar ise müzik aleti çalmanın beyin gelişimine ve sinir sitemine faydasını ortaya koymuştur.

Peki, müzisyen birinin beynindeki farklıklar neler? North Carlolina Müzik Araştırma Bölümünden Profesör Donald Hodges müzik eğitimi verdiği kişiler ile müzik aleti çalmayan kişileri karşılaştırmıştır. Araştırmasının sonucunda müzik yapanların beyinlerinin işitsel ve görsel kısımınlarının aktivitesinde artış olduğunu kaydetmiştir. Müzik yapmayan kişilerin beyinde ise sadece işitsel veya sadece görsel kısımda aktivasyon olduğunu belirlenmiştir. Sonuç olarak müzik yapanların beyinlerinin iki alanda da aktive olduğu kaydedilmiştir.


Küçük yaş çocukların müzik ile ilgilenmelerinin akademik başarılarını da olumlu etkilediği bilinmektedir. Yaşları ilerledikçe de sorumluluk bilinçlerinin geliştiği ve edindikleri düzeni yaşamlarında devam ettirmektedirler. Çocukların müzik ile ilgilenmelerinin 5 faydalı etkisi:

Müzik çocuğun konsantrasyon becerilerini destekler. Müzik beynin birden fazla alanını aktive ettiğinden, çocuğun dikkat becerilerinin gelişmesine ve pekişmesine yardımcı olur. Müzik ile ilgilenen çocukların işitsel becerilerinin ve işitsel dikkatlerinin daha iyi olduğu belirlenmiştir. Bu çocukların uyaranları ayırt etemde de diğer çocuklara göre daha başarılı oldukları söylenmektedir (örneğin sesli bir sınıfta öğretmenin söylediklerine odaklanabilmek).


Müzik çocuğun okuma ve yazma becerilerini geliştirir. Müzik ile ilgilenen çocukların işitsel becerilerinin diğer çocuklara göre daha gelişkin olduğu için sözel ifadeleri daha hızla gelişir. Müzik yaparken birçok farklı alana dikkat etmesi gerektiğinden, okuma ve yazma çocuğa daha kolay bir görev olarak gelmeye başlar.


Küçük yaşta çocuğun müzikle ilgilenmesi çalışma alışkanlığı için referans oluşturur. Yapılan bir çalışmada müzik ile ilgilenmeyen çocukların, müzikle ilgilenen çocuklara göre okul başarıları ortalamalarının daha düşük olduğunu belirlenmiştir. Küçük yaşta bir müzik aleti çalmak ve düzenli olarak bu konuda çalışıyor olmak çocuğun hafızasını güçlendirir, dikkatini daha çabuk odaklamasına yardımcı olur ve çalışma disiplinini, pekiştirir. Ayrıca müzik ile çocuğun kendine güveni artabilir, liderlik özelliği, sorumluluk bilinci ve olumlu davranışlar pekiştirilebilir.


Bir müzik aleti çalmak çocuğun yaşam kalitesini olumlu yönde etkiler. Yakın dönemdeki çalışmalar, okul korosunda ve ya orkestrasında yer alan çocukların şu anki ve ileride yaşamlarında en düşük alkol ve sigara kullanımına sahip grup olduğunu belirtmiştir.




Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page