top of page
  • AyÅŸe BaÅŸak Erk

Yaşlara Göre Oyunun Yeri ve Gelişimi: 5 Yaş Çocuğu


5 yaş çocuğu, 4 yaş çocuğu veya 6 yaş çocuğuna göre daha rahat ve uyumlu bir oyun arkadaşıdır. Yuva-anasınıfına katılımda isteklidir, ince motoru iyice geliştiği için özgüven ve zevkle faaliyetlerine katılır. Arkadaşlığı önemser ve arkadaşlarını özler. Grup oyun ve kurallarına katılır, uyumludur, sözel iletişimi kuvvetlidir. Hayali oyunlar kadar inşa etme oyunları ön plana çıkar- büyük olduğu kadar küçük de bloklardan, lego türü oyuncaklardan ev, okul, şehir inşaa etmek gibi. Çadırdan ev, bebekler, çeşitli rollere uygun giysiler, ev aletleri popülerdir. Kaba motorda denge ve koordinasyon gelişmiş olduğu için artık bisiklete binme gibi faaliyetler denenir. Fen konuları, araştırmaları ilgi çeker-büyüteç, mıknatıs, hayvanlar, değişimler vs. 5 yaş gerçekçi bir yaştır, işe yarayan nesneler yapmayı sever, süreç daha ufak yaşlarda ilgiyi çekerken artık sonuç önem kazanır. Kalem-kağıt ile yazı yazma çabaları başlar, kendi adını her sayfaya yazar. Bedeni ile ilgili daha utangaçtır, 6 yaşa doğru duygusal dinginliğini yitirmeye başlar, daha fırtınalı yaşamaya başlar.

Yaratıcı ve problem çözücüdür, estetik anlayışı gelişmeye başlamıştır. 5 yaşın sonlarında oyunlarında şiddet ve ölüm temaları işlenmeye başlar, endişe ve stresle baş etmek için rutin davranışlarına sıkıca sarılır.

Değişik deneyimlerden hoşlansa da hayatındaki rutinlerin değişmesine sıcak bakmaz. Kitap bakmayı ve “okumaya “ meraklısıdır, özellikle insanlar gibi davranan gerçekçi hayvan hikayelerini sever.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page