top of page
  • Ayşe Başak Erk

Çocuk ve Uyku: Çocuğunuzun Yatağını Ayırırken 6 Pratik Öneri

uyuyan-cocuk
  1. Çocuğunuz ile konuda konuşun. Çocuğunuzun yaşı kaç olursa olsun çocuğunuza uyku düzenin değişeceğini anlayabileceği sade bir dil ile ifade edin. Çocuğunuza bu bilgiyi vermeye uyku düzeninde değişikliği yapmadan 3-4 gün önce başlayabilirsiniz.

  2. Çocuğunuzu geçiş nesnesiyle tanıştırın. Çocuğunuz ile yatağınızı ayırmaya karar verdiğinizde, çocuğunuza (eğer henüz yok ise) bir pelüş hayvan, battaniye gibi bir uyku arkadaşı hazırlayabilirsiniz. Bu noktada oyuncağın güvenli olduğuna emin olmanız önemlidir. Bu uyku arkadaşının amacı çocuğunuzu yanında siz uyumazken sakinleştirmesi ve onu güvende hissettirecek olmasıdır. Dilerseniz sizin sıklıkla giydiğiniz ve kokunuzun sindiği bir kıyafeti de çocuğunuza uyku arkadaşı yapabilirsiniz. Böylece çocuğunuz sanki siz yanındaymışsınız gibi kokunuzu alabilir.

  3. Çocuğunuza uygun bir yatak seçin. Çocuğunuzu kendi yatağına geçirmede küçük adımlar ile değişimi sağlamak daha kolay olabilir. Öncelikle çocuğunuzun istediği çarşafları

yatak-ayirma-cocuk
  1.  Çocuğunuzun yeni düzende biraz bocalaması çok doğal bir süreçtir. Öncelikle odasında yatağına en yakın şekilde bir sandalyede oturun ve çocuğunuz uyuyana kadar fiziksel temasta bulunun. Her gece 3 gecede bir fiziksel temasınızı azaltın ve sandalyenizi biraz daha uzaklaştırın. Kademeli olarak uzaklaşmanız çocuğunuzun daha kolay alışmasına yardımcı olacaktır. Çocuğunuzun uykuya geçişinde onun yatak paylaşmamaya özen gösterin. Uyku zamanı yatakta yavaş yavaş iyi geceler, kısa bir sırt okşaması ve iyi geceler öpücüğüne kadar fiziksel teması azaltabilirsiniz.

  2. Bu dönemde gece emzirmesini bırakmış olmanız veya gece 1 defaya düşürmüş olmanız bu süreci kolaylaştıracaktır. Çocuk doktorunuz ile görüştükten sonra (gece öğününü kaldırma konusunda) yataklarınızı ayırmadan gece öğününü saatleri düzenleyerek kaldırmanız daha uygun olacaktır. Böylece çocuğunuz gece uyandığında sizin onu beslemenizi beklemeyecek, onu okşayarak sakinleştirmenizi daha kolay kabul edecek ve kesintisiz rahat bir uyku uyuyabilecektir.

  3. Çocuğunuzun uyum sağlama becerisinin kuvvetli olduğunu hatırlayın. Bazı çocuklar için yatak/oda ayırma süreci daha güç olabiliyor. Çocuğunuzun yaşına bağlı olarak bu değişimi anlamlandırması daha farklı olabilir. Unutmayın ki çocuğunuz anne –babasının rahat olduğu bir düzene çok daha kolay alışacaktır. Bu süreçte kademeli ayırmayı ve sabırlı olmayı unutmayın!Çocuğunuza bir uyku rutini geliştirme hakkında bilgi almak için :Çocuklarda Uyku Düzeni yazısına göz atabilirsiniz. Çeviri: Uzm.Psk.Ayşe Başak Erk / Kim West

bottom of page