top of page
  • Ayşe Başak Erk

Çocuk ve Öğrenme: Çocuğunuzun Öğrenme Hevesini Arttırmak için 11 Öneri

  1. Günlük Eğitime Önem verin. Çocuğunuz ile her gün yapacağınız aktivite, günlük yaşam için yeni bilgilerin öğrenilmesine kapı açacaktır. Örneğin birlikte kurabiye pişirmek hem matematik becerisini, hem beslenme bilgisini içerir.Bir basket maçı izlemek de işbirliğini, istatisik bilgisini ve tarih bilgisini destekler.

  2. Kültürel Aktviteler Yapın. Çocuğunuzu olabildiğince çok

  3. “Neden?” Sorusunu Cevaplayın. Sizin için rutin veya sıradan olan bir durum çocuğunuz için çok etkileyici bir öğrenme anı olabilir. Örneğin ebeveynin işine ziyarette bulunmak, yıldızları seyretmek gibi. Günlük yaşamınızda ailecek yeni bilgiler öğrenmek için fırsatları kullanın.Aynı zamanda çocuğunuzun içten gelen merakını kabul ederek onu teşvik etmeyi unutmayın.

  4. Teknolojiyi Yararlı Olacak Şekilde Kullanın. Günümüzde teknoloji yaşamımızın neredeyse her bölümünde etkin.Bu durumda çocuğunuzun da bir çok bilgiye anında erişimi ile merakını hemen giderebilir. Çocuğunuzun yaşı uygun ise merak ettiği soruların cevaplarını, bir şeyin yapılışını internetten öğrenmesi için onu yönlendirebilirsiniz. Unutmayın çocuğunuzun internette ulaşabildiği bilgilerin ve görüntülerin süpervize edilmesi ve gerektiğinde müdahale edilmesi gerekir. Çocuğunuzun güvenli internet kullanımına dair bilgileri öğrendiğine emin olun ve gerekli önemleri alın.Çocuklarda internet kullanımı hakkındaki yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

  5. Serbest Oyun için Zaman Ayırın. Çocuğunuzun her boş anını doldurmamaya özen gösterin. Çocuğunuzun öğrendiklerini ve hissettiklerini fark edebilmesi, üzerinde çalışabilmesi için kendi başına oyun oynayabileceği bir zaman diliminin olması çok önemlidir. Çocuklar oyun yolu ile bir çok yeni bilgi edilebilir.Çocuğunuz oyun sırasında zorlandığında hemen ona yardımcı olmayın, çocuğunuzun kendi çözümlerini üretmesi için ona destek olun. Çünkü gerçek hayatta da istediğimiz cevapları hemen elde edemeyebiliyoruz.

  6. Gözlem Yapma Etkinliğini Destekleyin. Çocuğunuz günlük yaşamda kullanılan, olan bir çok nesneyi gözlemlediğinde farklı şeyler keşfedebilir. Günlük yaşamınızda nesnelerin detaylarına çocuğunuzun dikkatini çekebilirsiniz. Örneğin; bir perdenin üzerindeki farklı desenler.Çocuğunuz ile “Gördüğünü şeyi söyle” oyunu oynayabilirsiniz. Yol boyunca belirlediğiniz şeyi (örn.bayrak) gören belirli bir kelime/ses çıkarabilir.

  7. Hata Yapmanın Çok Doğal Bir Şey Olduğunu Öğretin. Çocuğunuza hata yapması için izin verin. Ebeveyn olarak sizlerde hata yapabilir olduğunuzu çocuğunuza hissettirmeniz önemlidir.Böylece çocuğunuzun “mükemmel” olma baskısı hissetmeyecektir ve yeni şeyler denemekten daha az çekinecektir.Çocuğunuzun söylediği veya yaptığı bir şeyi düzeltirken olumlu ve yapıcı bir tutumunuzun olması önemlidir.

  8. Çocuğunuzun Bir Hobisi/İlgi Alanı Olmasına Destek Verin. Çocuklar dünya hakkında daha çok bilgi edindikçe ilgilerini çeken bir çok farklı konu ile tanışırlar. Zaman zaman belirli bi konu çocuğun ilgisini daha çok çeker ve onunla daha derinlemesine ilgilenir. Çocuğun ilgisini çeken bir konu olduğunda bu konu hakkında öğrenmek de onun için daha heyecan verici olur.Çocuğunuza, ebeveyn olarak sizin bir hobi /ilgi alanı sunmanız uygun olmayacaktır. Çocuğunuzu farklı etkinliklere dahil ederek onun bu ilgi alanlarını keşfetmesine olanak sağlayın.Örneğin; birlikte müze/sergi gezebilir, pasta kursuna katılabilir, farklı pulları toplayabilir, parktaki farklı yaprakları ve çiçekleri inceleyebilirsiniz. Çocuğunuzun ilgi alanı yaşı ile de değişebilir. Çocuğunuz ilk olarak hayvanların olduğu kitaplara ilgi duyarken daha sonra daha spesifik olan dinozorlara ilgi duymaya başlayabilir.

  9. Çocuğunuzun Yeni Şeyler Denemesine Destek Olun.Çocuğunuz baloncuk yapmayı seviyor olabilir ama ya

  10. Dağınıklığa Toleranslı Olun.Bazı zamanlarda çocuklar yaptıkları hareketin sonucunu görmek isterler. Bir nesneyi attıklarında, iki boyayı karıştırdıklarında, nesneyi suyun altına tuttuklarında ne olduğunu gözlemlemek isterler. Sınırlarını sizin belirlediğiniz güvenli bir alanda çocuğunuzun bir çok deney yapmasına fırsat tanıyın.Serbest keşif ile çocuğunuz öğrenmek ve denemek için büyük bir heyecan hissedecektir.

  11. Çocuğunuza Rehberlik Edin. Çocuğunuzun ilgisini çeken alanlarda onunla konuşabilir farklı sorular sorabilirsiniz. Örneğin ayın farklı şekillerde olduğunu fark eden çocuğunuz ile ayın farklı dönemlerini gösteren bir takvim yapabilirsiniz. Her gece aya bakarak birlikte gördüğünüz şekli takvime geçirebilirsiniz. Çeviri: Uzm.Psk.Ayşe Başak Erk / Andrea & David Reiser

bottom of page