top of page
  • Ayşe Başak Erk

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi: Çocuklarda Gece Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?


Gündüz tuvalet eğitimi tamamladıktan sonra çocuklarda gece tuvalet eğitimine geçilmesi daha uygun olur.

Gece tuvalet eğitiminde yatmadan mutlaka çocuğunuzu tuvalete götürün. Ebeveynleri olarak siz yatmadan çocuğunuzu tekrar uyandırarak tuvalete götürün. Gece tuvalet eğitimi sırasında gece çocuğunuzu ilk zamanlarda 3-4 saatte bir tuvalete kaldırın, altının kuru kaldığını gördükçe acele etmeden süreyi uzatabilirsiniz. Çocuğunuzu uykudan uyandırdığınızda, uyanık olması ve tuvalete gittiğinin farkında olması önemlidir. Yatağına çarşafın altına su geçirmez bir örtü sermeniz kazalara karşı daha hazırlıklı olmanız için yardımcı olacaktır. Altına kaçırdığında çocuğunuz ile birlikte üstünü, çarşaflarını değiştirin. Fakat bunu kızmadan, cezalandırıcı bir tutum içerisinde olmadan yapmanız, olumlu ve anlayışlı olmanız büyük önem taşır.


Gün içinde sıvı alımını ve yatmadan önceki sıvı alımını kontrol edin, gerektiğinde sınırlandırın. Bu eğitimle ilgili olarak tamamen olumlu, yapıcı bir tutum içinde olmak, çocuğu asla zorlamamak, ona kızmamak gereklidir. Uzun bir süre geçtikten sonra uykusundan uyanamayıp altını ıslatıyorsa, tuvalete gitmesi gereken zamana saat kurabilirsiniz. Böylece saat çaldığında çocuğunuzun kendisinin uyanması gerekecek, bilinçli olarak tuvalete gidecektir.


Yaşı küçük olan çocuğunuz var ise saat çaldığında sizin de kalkarak ona tuvalete eşlik etmeniz daha uygun olur. Önemli olan çocuğunuzun tuvaletini fark etme ve tuvalete gitme alışkanlığını içselleştirmesidir.


Gece kuruluğu nadiren gündüz kuruluğu ile aynı anda başlayabilse de, çoğunlukla gerçekleşmesi biraz daha uzun zaman alır.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page