top of page
  • Ayşe Başak Erk

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi, Çocuğum Tuvalet Eğitimine Hazır mı?

Lazımlık kullanmak, tuvalete geçiş yapmak, çocuğunuzun öğrenmesi için yeni bir beceridir. Yavaş ilerlemekve çocuğunuzun hızında gitmek en iyisidir. Ona karşı sabırlı olmak, çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır mı sorusuna yanıtları gözlemlemek önemlidir.

Çocuklar fiziksel olarak tuvalete eğitimine hazır olduklarında, kuru ve temiz olmayı tercih ettiklerinde mesane ve bağırsaklarını kontrol edebilirler.

Her çocuk farklıdır, bu nedenle çocuğunuzu başkalarıyla karşılaştırmamak en iyisidir.


Çoğu çocuğun mesaneden önce bağırsaklarını kontrol edebildiğini unutmayın.

• 1 yaşına gelindiğinde çoğu bebek geceleri kaka yapmayı bırakmıştır.

• 2 yaşına geldiklerinde, bazı çocuklar gün boyunca kuru olacaktır, ancak bu henüz oldukça erkendir.

• 3 yaşına geldiklerinde, 10 çocuktan 9'u çoğu gün boyunca kurudur - o zaman bile, tüm çocuklar, özellikle heyecanlandıklarında, üzüldüklerinde veya başka bir şeye daldıklarında altlarına çiş/kaka yapabilirler.

• 4 yaşına geldiğinde çoğu çocuk gün boyunca istikrarlı şekilde kuru kalabilir.

Çocukların gece boyunca kuru kalmayı öğrenmesi genellikle biraz daha uzun sürer.

Çoğu çocuk bu beceriyi 3 ila 5 yaşları arasında kazansa da, 5 yaşındaki her 5 çocuktan 1'i bazen altını ıslatır.


Unutmayın, çocuğunuzu lazımlık kullanmaya, tuvalet eğitimine, tuvalet sürecine zorlayamazsınız. Hazır değil ise, kullanmasını sağlayamazsınız. Zamanla bebek bezi kullanmak istemeyecektir - çoğu çocuk okula bez ile gitmeyi sizin istediğinizden daha fazla istemeyecektir.


Çocuğunuzun normal gününün bir parçası olarak lazımlığa oturmayı 18 aylıktan 2 yaşına kadar önerebilirsiniz.

Çocuğunuzun veya ailenizin rutininde büyük bir aksama veya değişiklik olmadığında tuvalet eğitimini deneyin. Tutarlı kalmak önemlidir, böylece çocuğunuzun kafasını karıştırmazsınız. Çocuğunuza bakım verendiğer kişilerle de sizinle aynı şekilde tuvalet eğitimine yardımcı olup, destek verebilmesi için onlarla iletişim kurun.


Bazı insanlar, çıkarılacak daha az giysinin olduğu ve yıkanan giysilerin daha çabuk kuruduğu yaz aylarında başlamayı daha kolay bulur. Ancak bu noktada ebeveynin başlamaya uygun bulmasındansa çocuğun tuvalet eğitimine hazır olması gözetilmelidir.


Dışarı çıkarsanız, lazımlığı yanınıza alın, böylece çocuğunuz tuvaleti geldiğinde lazımlığa çişini veya kakasını yapabilir.


Çocuğunuun tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz?


Çocuğunuzun mesane kontrolünü geliştirmeye başladığını gösteren birkaç işaret vardır:

• Bebek bezlerinin ne zaman ıslak veya kirli olduğunu bilirler

• Ne zaman çiş ve kaka yaptıklarını anlarlar ve size yaptıklarını kelimelerle söyleyebilirler

• Islatma arasındaki boşluk en az bir saattir (eğer daha azsa mutlaka beklemek gerekir)

• Kıpırdanarak veya sessiz, gizli bir yere giderek tuvaletlerinin geldiğini/yaptıklarını gösterirler

• Ne zaman tuvaletlerinin geldiğini bilirler, bunu önceden söyleyebilirler ve altlarının kirli olmasından rahatsızlık duyarlar

Çocuğunuz yukarıdaki son aşamadaysa, tuvalet eğitimine genellikle hazırdırlar. Daha erken başlarsanız, çocuğunuz öğrenirken birçok kazaya ve hayal kırıklıklarına hazır olmak gerekir. Çocuğunuz hazır olmadan onu tuvalet eğitimine zorlamanız dirençli olmasına neden olabilir.


Ayrıca çocuğunuzun tuvalet eğitimine başlayabilmesi için bir süre için lazımlıkta veya tuvalette oturabilmeleri ve bittiğinde kendi başlarına dengeli bir şekilde kalkabilmeleri gerekir. Aynı zamanda kısa talimatlarınızı takip edebilmeleri gerekir.



Tuvalet eğitimine hazırlanmak


Lazımlık kullanmak, tuvalet eğitimi çocuğunuz için yeni bir gelişim olacağı için yavaşça ilerlemek önemlidir.

Çocuğunuzun bezini değiştirirken onun bez değişiklikleri hakkında konuşun, böylece çiş ve kakayı, ıslak bezin ne anlama geldiğini anlayabilir.

Siz evdeyken altını sürekli banyoda değiştirirseniz, insanların tuvalete gittikleri yerin orası olduğunu öğrenecektir.

Tuvaletini yaptıktan sonra temizlemesine ve ellerini yıkamanızda ona aktif rol vermeniz de iyi bir fikirdir.

Çocuğunuzun tuvalette görebileceği bir yere bir lazımlık bırakın ve ne işe yaradığını açıklayın.

Çocuklar izleyerek ve kopyalayarak öğrenirler. Tuvalet kullanımı olan bir çizgi film, hikaye kitabı veya sembolik oyundan yararlanabilirsiniz. Lazımlığın, tuvaletin ne işe yaradığını göstermek için çocuğunuzun oyuncaklarını kullanmak da yardımcı olabilir.



Tuvalet eğitimine nasıl başlanır?

Lazımlığı banyoda tutun. Bu üst kattaysa, alt katta başka bir lazımlık bulundurun, böylece çocuğunuz nerede olursa olsun lazımlığa kolayca ulaşabilir. Buradaki fikir, çocuğunuz için lazımlık üzerinde oturmasını günlük yaşamın bir parçası haline getirmektir.


Çocuğunuzu yemeklerden sonra lazımlığa oturması için teşvik edin, çünkü yiyecekleri sindirmek genellikle kaka yapma dürtüsüne yol açar. Bakmak için bir kitaba veya oynamak için oyuncaklara sahip olmak, çocuğunuzun lazımlıkta daha rahat oturmasına yardımcı olabilir.

Çocuğunuz düzenli olarak her gün aynı saatte kaka yapıyorsa, bezini açık bırakın ve lazımlığa gitmesini önerin. Çocuğunuz bu fikirden biraz bile rahatsızsa, bezi tekrar takın ve tekrar denemeden önce birkaç hafta daha bekleyin.


Çiş yapmak için lazımlığı kullanmalarını teşvik etmek, kaka yapmak için kullanmaya hazır olduklarında kendilerine olan güvenlerini geliştirmeye yardımcı olacaktır.


Çocuğunuzun ne zaman tuvaletinin geldiğine dair sinyaller yolladığı anda, bu bedensel sinyalleri ona fark ettirin ve lazımlığını kullanması için onu teşvik edin. Bunun farkına varmaları biraz zaman alabilir her seferinde ona fark ettirdiğinizde yavaş yavaş kendi farkında varmaya başlayacaktır.

Kaza olduğunda bağırmayın, ceza vermeyin. Doğal karşıladığınızda, kaygı ve endişe yaratmayacak ve bir dahaki sefere başarılı olma ihtimalleri daha yüksek olacaktır. Kolayca değiştirilebilen giysiler giydirin ve taytlardan, fermuarlı veya çok düğmeli giysilerden kaçının.


Çocuğunuz tuvaletini lazımlığa veya tuvalete yaptığında sevinecektir Sizden küçük bir övgü, büyük ödüllerden daha etkili olacaktır. Övgü vermekle övgüyü büyütmek arasında doğru dengeyi gözetmeyi unutmayın.

Çocuuğunuzun bu beceriyi kazanması yürümeyi öğrenmesi gibidir, doğal olarak bu gelişimi uygun fırsatlar ve zamanlama ile gösterecektir. O nedenle cezalar, zorlamalar veya ödüller, aşırı övgüler aslında sürecin doğallığına müdahale olur.


Tek kullanımlık, alıştırma külotları tuvalet eğitimine başladığınızda kullanışlı olabilir. Tek kullanımlık bebek bezleri kadar çiş emmezler, bu nedenle çocuğunuz ıslak olduğunu daha kolay anlayacaktır.

Çocuğunuz bez kullanmayı bırakmaya hazır değilse ve ne zaman çiş yaptığını anlamakta zorlanıyorsatuvalete eğitimine ara verin.



Tuvalet eğitiminde lazımlık yerine tuvalet kullanımı..


Bazı çocuklar lazımlık yerine tuvaleti diğerlerine göre daha erken kullanmaya başlar.

Tuvalete takılan bir çocuk tuvalet aparatı, çocuğunuzun tuvalette daha güvenli ve kendinden emin hissetmesine yardımcı olabilir. Çocuğunuzun ayaklarını koyacağı bir basamak da çocuğunuzu kaka yapmak için iyi bir konuma getirir.

Mutlaka tuvaletin ve banyonun çocuğunuz için erişebilir ve güven verici şekilde düzenlendiğine emin olun.


Çocuklarda Gece Tuvalet Eğitimi


Geceleri bezini açık bırakmaya başlamadan önce, gündüzleri çocuğunuzun kuru kalabilmesi ve tuvaleti/lazımlığı gerektiğinde rahat kullanmasına odaklanın.

Çocuğunuz arka arkaya birkaç sabah uyandığında bezi kuru veya çok az nemliyse, gece tuvalet eğitimi için hazır olabilir.

Çocuğunuzdan yatmadan önce en son lazımlığı/tuvaleti kullanmasını isteyin ve gece çiş yapması gerektiğinde kullanabilmesi için yakınında tuvalet/lazımlık olduğundan emin olun.

Birkaç kaza olması kaçınılmazdır, bu nedenle çocuğunuzun yatağını korumak için su geçirmez alez iyi bir fikirdir.

Tıpkı gündüz tuvalet eğitimi gibi, işler yolunda gitmiyorsa geceleri bebek bezini bir süre daha kullanın ve birkaç hafta sonra tekrar deneyin.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page