top of page
  • AyÅŸe BaÅŸak Erk

Çocukta Kardeş Kıskançlığı ile Nasıl Baş Edilir?

  1. Kardeş kıskançlığı ile baş etmek için öncelikle yeni bebek ile kabul edilmeyen davranışları netçe belirleyin(vurmak vb.).Önce olumlu davr

kardes-kiskacligi
  1. Çocuğunuza birebir kaliteli zaman ayırın. Birlikte çocuğunuzun da sevdiği bir aktiviteyi yapın. Bu sayede kendini önemsenmiş ve dışlanmamış hissedecek, yeni doğan kardeşi olmasına rağmen ona vakit ayırmanız onun için çok değerli olacaktır.

  2. Bebeğin bakımına dahil edebilirsiniz. Fakat onu zorlamayın, çocuğunuza bu görevi yapıp, yapmak istemediğini sorun. Bebekle başbaşa yalnız bırakarak ağir bir sorumluluk altında bırakmayın.

  3. Çocuğunuzun duyguları ve düşünceleri hakkında paylaşımlarda bulunması için onu yüreklendirin.

  4. Kardeş kavgalarında taraf olmayın. Kardeşleri birbiri ile karşılaştırmayın. Bu kıskançlıklarını körükleyecektir. Unutmayın onlar iki farklı birey, başarılı oldukları konular farklı olabilir, sevdikleri/sevmedikleri şeyler farklı olabilir. Her çocuğu kendi içinde değerlendirmek en uygunudur.

  5. İyi bir dinleyici olun. Çocuğunuzun bu süreçte yaşadıklarını sizinle paylaşması hem ona yardım etmenizi kolaylaştırır hem de sizinle iletişimin kuvvetli kalmasına yardımcı olur. İletişiminizin devam etmesi için çocuğunuz ile sohbet etmeye devam edin. Böylece size ihtiyacı olduğunda orda olduğunuzu bilecektir, bir sıkıntısı olduğunda sizinle paylaşmaktan çekinmeyecektir.

  6. Birlikte yaptıkları en ufak şeyleri fark etmeye çalışın ve hemen takdir edin. Kıskançlığın olduğu durumlarda ortak bir sorun çözmede iki kardeşin birbirine daha yakınlaştığın da görebilirsiniz. Onlara yaşlarına uygun eğlenceli olaylar vererek çözmelerini isteyebilirsiniz.

  7. Kardeş sonrası ev içi kurallarınızın aynı şekilde işliyor olması, çocuğunuzun uyku/yemek düzeninin, okula gidip gelmesi gibi rutinlerinin sabit kalması çocuğunuzun kendini daha güvende hissettirecektir. Böylece kardeşi olsa da hayatında çok fazla değişimin olmadığını görmek onu rahatlatacaktır.Kardeş kıskançlığının önlenmesi ve kardeş kıskançlığının belirtileri hakkındaki yazılara da göz atabilirsiniz. Bu konuda psikolojik desteği Mika Psikoloji’ den alabilirsiniz: www.mikapsikoloji.com veya 0532-063-98-73


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page