top of page
  • Ayşe Başak Erk

Çocuğumun Tuvalet Eğitiminin Zamanı Geldi mi?

Tuvalet eğitimi, çocuklar ve ebeveynleri için büyük bir adımdır. Başarının sırrı, zamanlama ve sabırdır.


Tuvalet Eğitiminin Zamanı geldi mi?


Tuvalet eğitiminin tamamlanması yaşa değil, fiziksel, gelişimsel ve davranışsal hazır oluşluğa bağlıdır. Pek çok çocuk 18 ila 24 aylıkken tuvalet eğitimine hazır olduklarının belirtilerini gösterir. Ancak diğerleri 3 yaşına gelene kadar hazır olmayabilir. Acelesi yoktur, çok erken ve çocuğunuz hazır olmadan başlarsanız süreç oldukça engebeli ve zorlu olabilir.


Çocuğunuz tuvalet eğitimine hazır mı?

• Çocuğunuz tuvalete yürüyebilir ve tuvalete oturabilir mi?

• Çocuğunuz pantolonunu indirip tekrar yukarı çekebiliyor mu?

• Çocuğunuz iki saate kadar kuru kalabilir mi?

• Çocuğunuz temel talimatları anlıyor ve takip edebiliyor mu?

• Çocuğunuz gitmesi gerektiğinde iletişim kurabiliyor mu?

• Çocuğunuz tuvaleti kullanmakla veya "büyük çocuk" iç çamaşırı giymekle ilgileniyor mu?


Çoğunlukla evet cevabını verdiyseniz, çocuğunuz hazır olabilir. Çoğunlukla hayır cevabını verdiyseniz, özellikle çocuğunuz taşınmak veya yeni bir kardeşin gelişi gibi büyük bir değişiklikle karşı karşıya kalmak üzereyse, beklemek isteyebilirsiniz.


Hazır olmanız da önemli. Sizin hevesiniz yerine çocuğunuzun motivasyonunun sürece yön vermesine izin verin. Tuvalet eğitiminin tamamlanması veya zorluğunu çocuğunuzun zekası veya inatçılığıyla bir tutmamaya çalışın. Ayrıca, kazaların kaçınılmaz olduğunu ve cezanın bu süreçte hiçbir olumlu rolünün olmadığını unutmayın. Tuvalet eğitimini, sizin veya bakıcınızın birkaç ay boyunca günlük olarak tutarlı olmaya zaman ve enerji ayırabileceği zaman için planlayın.



Tuvalet eğitimine başlama zamanı geldiğinde…

• Kelimelerinizi seçin. Çocuğunuzun vücut parçaları, sıvıları için hangi kelimeleri kullanacağınıza karar verin. Kirli veya kokmuş gibi olumsuz kelimelerden kaçının.

• Ekipmanı hazırlayın. Banyoya çocuğunuzun zamanının çoğunu geçirdiği yere bir lazımlık yerleştirin. Başlamak için dilerseniz çocuğunuzu lazımlığa bezi varken ve kıyafetlerle oturmaya teşvik edebilirsiniz. Çocuğunuzun ayaklarının yere veya bir tabureye dayandığından emin olun.

• Tuvalet hakkında konuşmak için basit, olumlu terimler kullanın. Amaçlarını göstermek için kirli bir bezin içindekileri lazımlığa ve tuvalete dökebilirsiniz. Çocuğunuzun tuvalette sifonu çekmesini sağlayın.

• Lazımlık/tuvalet molaları planlayın. Sabah ilk iş ve uykudan hemen sonra çocuğunuzu iki saat arayla birkaç dakika bezsiz olarak lazımlığa veya klozete oturması için teşvik edin. Erkekler için, oturarak idrara çıkma konusunda ustalaşmak ve bağırsak eğitimi tamamlandıktan sonra ayağa kalkması genellikle en iyisidir. Çocuğunuzla birlikte kalın ve o otururken birlikte kitap okuyun veya bir oyuncakla oynayın. Çocuğunuzun isterse kalkmasına izin verin. Çocuğunuz orada öylece otursa bile, denediği için onu övün ve çocuğunuza daha sonra tekrar deneyebileceğini hatırlatın. Çocuğunuzla birlikte evden uzaktayken lazımlığı yanınıza alın.

• Oraya varın — Hızlı! Kıvranma, çömelme veya genital bölgeyi tutma gibi çocuğunuzun tuvaleti kullanması gerekebileceğini gösteren işaretler fark ettiğinizde hemen yanıt verin. Çocuğunuzun bu sinyallere alışmasına, yaptığı işi bırakmasına ve tuvalete gitmesine yardımcı olun. Çocuğunuzu ne zaman gitmesi gerektiğini size söylediği için övün. Çocuğunuzu bol, çıkarması kolay giysiler içinde tutun.

• Hijyeni açıklayın. Kızlara, rektumdan vajinaya veya mesaneye mikrop bulaşmasını önlemek için bacaklarını açmayı ve önden arkaya dikkatlice silmeyi öğretin. Çocuğunuzun daha sonra ellerini yıkadığından emin olun.

• Çocuk bezlerini atın. Birkaç haftalık başarılı lazımlık molalarından ve gün boyunca kuru kaldıktan sonra, çocuğunuz çocuk bezini iç çamaşırıyla takas etmeye hazır olabilir. Geçişi kutlayın. Kuru kalamayacak durumdaysa, çocuğunuzun bezlerine geri dönmesine izin verin.


Çocuğunuz lazımlık veya tuvaleti kullanmakta direniyorsa veya birkaç hafta içinde alışamıyorsa, ara verin. Muhtemelen henüz hazır değildir. Çocuğunuz hazır değilken onu zorlamak sinir bozucu bir güç mücadelesine yol açabilir. Birkaç ay sonra tekrar deneyin.


Çocuklarda Gece Tuvalet Eğitimi

Öğle uykusu zamanı ve gece eğitimi genellikle daha uzun sürer. Çoğu çocuk, 5 ila 7 yaşları arasında geceleri kuru kalabilir. Bu arada, çocuğunuz uyurken tek kullanımlık deneme külotları ve yatak örtüleri kullanın.


Çiş/kaka kaçırma kazaları olduğunda…

• Sakin olun. Çocuğunuzu azarlamayın, disipline etmeyin veya utandırmayın. "Bu sefer unuttun. Bir dahaki sefere tuvalete daha erken gideceğine inanıyorum, güveniyorum." diyebilirsiniz.

• Hazır olun. Özellikle okulda veya çocuğunuzla bulunduğunuz yerde yedek iç çamaşırı ve giysi bulundurun.

bottom of page