top of page
  • AyÅŸe BaÅŸak Erk

Çocuğun Anaokuluna Sağlıklı Alışma Sürecinde Berlin Modeli'nin Kullanımı

Berlin Modeli, anaokuluna ilk kez başlayacak olan çocuğun okula alışma döneminde, okula sağlıklı bir şekilde uyum sağlaması için geliştirilmiş bir modeldir.Okula alışmayan , okula uyum sorunu yaşayan çocuklara dair bu süreci  sağlıklı geçirmek için gerekli olan  ebeveyn tutumlarını içeren geçen hafta yayınlanan yazıya buradan ulaşabilirsiniz.Ayrıca çocuğunuza uygun anaokulu seçimi yapmak bir çok olumsuzluğu baştan önleyecektir, çouğunuza uygun anaokulu seçerken dikkat etmeniz gerekenleri sizin için listeledik.Anaokuluna alışma sürecinde ebeveynlere yardımcı olan Berlin modeli, yuvada çalışan sorumluları ile uygulanan 4 evresi vardır. Berlin modelinin bu aşamalarından geçildikçe çocuğun okula olan güveni adım adım pekişir. Berlin modelinin bir evresinden geçilirken çocuğun strese girmeden uyumlu bir şekilde bir sonraki aşamaya hazır olması hedeflenir.

  1. Temel Evre Bu evre ebeveyn 3 gün boyunca çocukla birlikte sınıfta bulunur. Okul öncesi öğretmeni çocuğu dikkatli ve yavaş bir şekilde oyuna çekmeye çalışır veya çocuğun kurduğu oyuna dahil olur. Ama çocuğu huzursuz kendini güvende hissetmesini sağlamaktır. Başka çocuklarla oyun oynamaya zorlamak veya ebeveynden ayırmaya çalışılmaz. Ebeveynde bu temel evrede başka çocuklarla oynamamalıdır, kendi çocuğu için orada bulunmalıdır.

  2. Dengeleme ve Ayrılık Evresi 4 günden itibaren okula öncesi öğretmeni çocuğa öğle yemeğinde yardımcı olur ve/veya çocuk ile oynamak için devreye girer. Amaç çocuğun öğretmenine tam güvenmesidir dolayısı ile ebeveyn çocuktan gelecek bir yardım sinyali yok ise gün içinde devreye girmemesi gerekir. Aksi takdir de çocuk ve öğretmen arasındaki güvenin kurulmasına engel olur. Eş zamanlı olarak 4. Günde ilk ayrılık denemesi yaşanır. * Eğer 4. gün bir Pazartesi gününe denk geliyor ise bu evreye başlangı. 5. günde yapılmalıdır* 5.gün itibari ile öğretmen çocuğun tüm ihtiyaçları karşılayabilecek bir pozisyonda olmalıdır. (2. ayrılık denemesi oldu ise bu 8. ve 9. güne denk gelir) Ebeveyn çocukla empatik bir şekilde vedalaşarak yarım saatliğine sınıftan çıkar. Ancak ebeveyn çağrıldığında çabuk

berlin-modeli-anaokulu
  1. Sonuçlandırma Evresi

anaokulu-alisma-berlin-model
IMG_0322
bottom of page